Mitt fotografiska minne

Min kamerakrönika - 22

Större fotografier!

Egentligen skulle det här kapitlet i min kamerakrönika handla om en annan kamera. Men jag använder den för lite för att den ska få komma med riktigt än. Istället blir det ett annat nyförvärv som jag dock använt ett par år på lån innan den blev min. Det är en Toyo Field 45 CF. Som siffrorna antyder är det en kamera för bladfilm med storleken 4"x5" (100x125 mm). Eftersom det är en fältkamera är den ihopfällbar och blir som en liten handväska när man ger sig ut. Nu är det ingen kamera för handhållet även om en rem antyder att det går. Jag tänker nog uteslutande att använda stativ till den här. Det är för mycket runt omkring att hålla reda på så det är bra att veta att den står där man ställt den.

Toyo Field 45 CF

Här är den i transportläge

Med kameran följde naturligtvis en hel del tillbehör men jag ska inte tråka ut er med en lista på allt. Jag fick t ex sex objektiv varav jag räknar med att använda tre för det mesta. 90, 135 och 210 mm, där det sistnämnda ligger närmast en småbildsnormal. Resten betraktas som vidvinkel i den här världen.

Fotoväskan med objektiv och en del av tillbehören. Jag slaktade en gammal verktygsväska med hjul och draghandtag för detta ändamål.

Fotoryggsäcken jag fick på köpet var väl lite överdimensionerad. Det var gott om plats för kameran t v, vinkelsökaren i mitten och kassettväskan till höger. Ändå blev det plats över om man tar bort en massa överflödiga mellanväggar.

Lite bilder från användningen då. Jag bad min pappa att fotografera mig medan jag fotograferar med den. Det här är inget för otåliga snabbskjutare. Det är en långsam och nästan meditativ typ av fotografering där man måste vara på alerten hela tiden för att inte "glömma" något grepp i den fastställda ordningen. Jag räknar med att det ganska snart sitter i ryggmärgen om jag använder den flitigt.

Jag har tidigare provat både positiv och negativ färg och svartvitt. Nu kör jag bara svartvitt men jag har en spännande filmsort i frysen som jag ska prova i sommar. Mer därom i ett senare inlägg.

Skynket är svart på ena sidan och vitt på det andra. När solen skiner tar man den vita utåt så blir det inte så varmt under skynket. När det är kallt gör man tvärsom.

 

Uppställt och klart på mitt Gitzo Explorer. Bara motivet som fattas. Men inte motivationen =)

 

Eders Hängivne

 

PS
Du har nog redan gissat. Det blir en Toyosommar.

Inlagt 2014-05-11 11:36 | Läst 8450 ggr. | Permalink

"Det är kul med storformat, och det ger en häftig kvalitet på negativen. -affe"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
En vacker kamera och intressant läsning.
Svar från N Thomas Meldert 2014-05-11 13:19
Tyvärr väcker den onödig uppmärksamhet så man får rika tillfällen att förklara sig, berätta vad man gör och "jo, det går fortfarande att få tag på film"-frågan =)
Det är kul med storformat, och det ger en häftig kvalitet på negativen.
-affe
Svar från N Thomas Meldert 2014-05-12 05:35
Ja, man häpnar över negativen.
Fast det är ännu roligare om du visar bilder tagna med den! Mvh, LO
Svar från N Thomas Meldert 2014-05-12 05:35
Det ligger redan några upp i mitt album "Storformat"
Om det dyker upp någon 90/5,6 (helst super-angulon) till salu så får du gärna säga till.
-affe
Svar från N Thomas Meldert 2014-05-12 18:40
Jag ska ha det i minnet. Mitt egen är ett Nikkor SW f4,5/90 coh jag tror att jag kommer att vara flitig med den.
Du har verkligen inspirerat med dina filmkameror :-)
Svar från N Thomas Meldert 2014-05-13 20:30
T o m dig, min Brutus =)
Den ser "modern" ut Thomas! Hur gammal är den? Och görs det sådana här kameror fortfarande?

Hälsningar

Magnus
Svar från N Thomas Meldert 2014-05-14 11:25
Jag har ingen aning om åldern på den här men troligen det sista decenniet på förra årtusendet. Ja, det görs fortfarande såna här kameror, fast kanske inte den här modellen.