Mitt fotografiska minne

Min farfar var spion

En familjeanekdot

Det har sina poänger att vara uppvuxen i en fotograferande familj. Farfar fotograferade redan från unga år  och på 30-talet skaffade han en Balda Rollbox.

Det faktiska exemplaret. Kameran fungerar fortfarande.

När denna händelse utspelades bodde familjen i Bohus. En söndag 1944 tänkte de fara ut till Hönö för att bada. Farfar inhandlade en rulle film till kameran under veckan innan och laddade den. Farmor fixade matsäck med surrogatkaffe kokat på rostad havre, saft och tillräckligt med bullar. De åkte tåg från Bohus till Göteborg. Där gick de till Lilla Bommen där fiskebåten låg som skulle ta dem till Hönö.

Efter lång väntan brakade dieselmotorerna igång och spottade ut svarta rökringar ur skortstenen. Resan tog en bra stund och under tiden undersökte de fyra sönerna båten från för till akter till farmors oförställda förfäran. Väl framme gick de av båten och farfar hade, förstås, kameran i handen redo för att ta bilder. Där mötte en polis upp tillsammans med en soldat som var fullt stridsutrustad och hade patronbälten hängande över magen. Polismannen gjorde honnör och bad farfar följa med in i vaktkuren. Min pappa följde med. Polismannen berättade för honom att det var fotoförbud på ön så han ville ta hand om kameran tills de skulle åka hem. Farfars namn och adress antecknades och han fick finna sig i att få kameran beslagtagen.

Sedan blev det bad i havet och dagen gick fort till ända. På tillbakavägen gick farfar för att hämta kameran. Då sa polismannen att de av säkerhetsskäl hade tagit hand om filmen. Farfar blev förstås sur på att bli av med filmen men han fick i alla fall tillbaka kameran.

Efter en tid fick han en kallelse till tinget i Göteborg där han skulle stå till svars för trotsande av fotoförbud, trots att han inte tagit en enda bild. Han blev dömd till 150 kr i böter vilket var ganska mycket pengar för en byggnadssnickare 1944.

Farfar vid sitt skrivbord 1970

Foto: Sonen Leiler Norén med Rolleicord IV

Mellanformataren

PS
Det finns förstås inga bilder från händelsen. Men det är en trevlig anekdot.

PPS
En annan anekdot i familjen är farfars tideräkning. Han hade varit i Säffle och varit hos en frisör där och klippt sig. Likaväl som Jesu födelse är en utgångspunkt i världshistorien blev farfars besök hos frisören i Säffle år 0 i familjens tideräkning som allt relaterades till. "Det var året efter Gösta var till Säffle och klippte sig" och liknande tidsbestämningar höll reda på händelser i Slottsbron med omnejd. 

Inlagt 2012-06-13 19:25 | Läst 9829 ggr. | Permalink

"Trevlig historia Thomas och kul att du delger den till andra. Verkligen ett fint porträtt på din farfar. Hälsn//Rolf"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
God kväller Thomas.
Riktigt kul läsning om din spion farfar =O)
Kan se honom framför mig hur arg han blev når dom tog den nya filmen.
Men jag skulle viljat se minerna på myndighets personerna när det visade sig att filmen var blank =O)
Ha det bra.
// Tommy
Svar från N Thomas Meldert 2012-06-13 20:19
Jag kan tänka mig att pappa inte återgett hela händelsen utan utelämnat lite om ordväxlingen =) Kanske han tog en bild från båten? hur det än var så var det surt att bli av med filmen. Den kostade nog en del den också.
Trevlig historia Thomas och kul att du delger den till andra.
Verkligen ett fint porträtt på din farfar.
Hälsn//Rolf
Svar från N Thomas Meldert 2012-06-13 20:20
Ja, det är en rolig familjehistoria. Pappa har många fina bilder på farfar
Spännande! (Ja, jag läser fortfarande dina inlägg med stor förtjusning men har varit urusel på att kommentera!)

Hälsningar

Magnus
Svar från N Thomas Meldert 2012-06-13 21:53
Oj, du förärar mig med en kommentar! Ja, historien är väl inte så spännande men lite kul är den.
Med ett antal släktingar som jag bara haft flyktig kontakt med har jag förstått att Slottsbron är ett speciellt ställe på jorden. Ett ställe gud har kysst och tagit till hjärtat.
Egen tideräkning har vi ju inte ens i Göteborg. Vi får hålla oss till vad politikerna har beslutat på baksidan av landet.
Svar från N Thomas Meldert 2012-06-14 07:47
Slottsbron har nog bara en plats i hjärtat på dem som har anknytning dit. Pappersmassafabriken i Grums har hållit alla andra på avstånd =) Den här typen av tideräkning finns nog i många Göteborgsfamiljer också, om du tänker efter. Det kändes bara lite kul att göra en grej av det. Jag har bara svaga minnen av det sen jag var barn men mamma och pappa minns det väl.
Hej Thomas!
Va du berättar fängslande med många beröringspunkter med mitt eget mitt liv. Trevlig historia åtminstone sextioåtta år efteråt. Fotoförbud rådde på många öar särskilt i Göteborgs Södra SKärgård ända in på åttiotalet liksom besöksförbud för utländska medborgare. Själv var jag "sommarbarn" hos en familj på Hönö 1950 och wångbladare fanns det många i Bohus. Kanske jag kan vaska fram några riktigt gamla foton tagna av min mormor som utbildade sig till fotograf i USA vid sekelskiftet för att efter hemflytten lägga allt på hyllan och stå vid spisen och föda barn.
Svar från N Thomas Meldert 2012-06-14 07:52
Du verkar ha en hel del att berätta och visa. Det vore mycket intressant för mig att ta del berättelser och bilder från dina trakter. Jag har åtskilliga släktingar i dina trakter men när det gäller öarna är det nog bara på Orust. Intressant att det var fotoförbud så långt fram som på 80-talet. Det hade jag ingen aning om men jag kan tänka mig varför. Det finns/fanns säkert många försvarsanläggningar på öarna.
Nå? Sätt igång och berätta =)
Kul historia.
Min farfar jobbade för Folke Bernadotte med de vita bussarna. Farfar fortsatte jobba för Röda Korset i Polen efter kriget. Ryssarna misstänkte dock att de var spioner och grep dem. Farfar hade ärr från bajonettstick på vaderna efter förhören. De blev satta på tåget mot Sibirien. Tredje flyktförsöket lyckades och de kunde ta sig tillbaka till Sverige.

1977 skulle min farfar få en medalj av polska staten för sina humanitära insatser. UD var dock rädd att det var ett trick för att lura min farfar i fällan och avrådde bestämt från att resa dit. Några år tidigare hade farfar blivit utfrågar om sina aktiviteter kring kriget under en turistresa till Tjeckoslovakien. Medaljen kom på posten istället.
Svar från N Thomas Meldert 2012-06-14 11:24
Se där! Du har också en historia att berätta. Kanske t o m gamla bilder förknippade med den. Intressant historia är det också och kanske är värd att utvecklas lite till =)
froderberg 2012-06-14 11:29
Min farfar har fotograferat i nästan alla koncentrationsläger under kriget. Det finns massor med negativ som det aldrig gjorts något av. Tänkte ta någon månad ledigt och skanna bilder till Röda korsets arkiv..