Mitt fotografiska minne

Lovsång till enkelheten - Zeiss Ikon Nettar

Om fotoglädje med en enkel kamera

"Nettarer... Vad kan jag säga... Fastän de är mycket enkla lågnivåkameror har de ändå en plats i mitt hjärta av flera skäl. Först av allt är de mycket lätta att hitta i utmärkt kondition och vad som är ännu bättre, de fungerar oftast perfekt. För det andra är de den sortens mellanformatkamera som alla nybörjare borde tvingas använda som en instegskamera. Den är enkel, lättöverskådlig och man lär sig grunderna på ett enkelt sätt därför att Nettar ÄR en enkel kamera. Man kan hitta en Nettar för väldigt lite pengar, och tro inte att Novarobjektivet inte levererar skarpa bilder. Det kan de! Man måste bara hålla sig inom de begränsningar en Nettar har och utnyttja de möjligheter de erbjuder på ett kreativt sätt. En Nettar bälgkamera tvingar dig att fatta beslut utan alltför många valmöjligheter och de tvingar dig att lära dig två extremt viktiga kunskaper: fokusering med skärpedjupskala och att använda en handhållen exponeringsmätare; båda mycket viktiga kunskaper som du alltid har nytta av att bemästra. Varför? Därför att inget chip eller elektronisk krets någonsin kan ersätta ögat och känslan hos en kreativ fotograf. Aldrig någonsin! Så gå ut och lek med en Nettar!"

Så långt Simon Simonsen på retrography.com


Ordningen bälgkameror,  familjen Zeiss Ikon , arten Nettarer
Fr. v. Nettar 515/2 (6x9), Nettar 515/16 (6x6), Nettar 515 (4,5x6)

Det är fascinerande hur en ganska enkel kamera med bra optik kan ge en sådan fotoglädje. Zeiss Ikon Nettar finns i ett otal utföranden. Olika bildformat, bländaromfång, olika slutare med olika många tider. Variationsrikedomen är ganska stor. Till Zeisshistorikers stora förtret. Tillika finns det ingen dokumentation av serienummer på Nettarer trots att det finns något som liknar serienummer på kamerahuset. Inte heller finns det serienummer på objektiven. Därav följer att dateringen av en Nettar är minst sagt svår. Nettar började tillverkas 1934 och tillverkningen pågick till 1958. Ett knep man kan ta till är att köpa på sig gamla tidningar, kataloger och broschyrer från olika år för att se när en modell dyker upp. Nyligen kom jag över en broschyr på ebay. Tyvärr finns det ingen angivelse om när den är tryckt. Den visar dock den första helsvarta modellen som inte har någon kromad kåpa. Inte ens den lilla kromade kåpan som innehöll dubbelexponeringsspärren. Dessutom med den gamla hopfällbara sökaren. Detta hjälper mig att placera broschyren till 40-talet. Men modellerna fortsatte att tillverkas och säljas en bit in på 50-talet. På 50-talet dyker dock modernare modeller upp med fasta sökare, kromade kåpor och tillbehörshållare (främst blixt). Mina helsvarta Nettar har dessutom antireflexbehandling utom den lilla. Denna kom efter kriget. Mina stora svarta är då sannolikt från åren 1946-1952. Den lilla sannolikt från krigsåren.

    

"Ett tryck. En blick. En inställning" står det på den tyskspråkiga broschyrens framsida. Samma filosofi som 60-talets "point and shot"-kompaktkameror. Men en Nettar finns det ingen automatik i så man måste göra alla inställningar själv. Avancerat! Zeiss Ikon hade uppfunnit tvåpunktsinställningen som skulle ge amatörfotografen ett bra resultat vid bra ljusförhållanden. Med två röda punkter, den ena på bländarskalan och den andra på avståndsinställningen, fick man en för objektivet optimal inställning. Sedan reglerade man bara tiden efter ljusförhållandena. Man lärde sig snabbt vilken tid som passade bäst. Och eftersom svart/vit film är ganska förlåtande när det gäller exponering så är det inte så svårt att lyckas med sina bilder.


Tvåpunktsinställningen med de röda punkterna.

Avsaknaden av automatik gjorde att den avancerade amatörfotografen kunde ändra bildresultatet efter eget tycke och smak på samma sätt som man gör med en digitalkamera av idag när man kör med helmanuell inställning.

Mina första bilder tog jag med pappas Nettar 515/16 på en skolresa våren 1964. Det var en solig dag och pappa ställde in kameran på någon lämplig kombination av bländare, tid och sannolikt oändligt avstånd. Jag körde hela rullen förstås och lyckades undvika dubbelexponeringar. Här är några minnen från min debut som amatörfotograf.

     
Dalsland runt på en dag. Elva unika bilder finns i mitt album. Den tolfte kanske var misslyckad eller så tog jag två bilder med samma motiv. Negativen ligger begravda i pappas arkiv.

Sent 2008 köpte jag en likadan just för att det skulle vara kul att ha min "debutkameramodell". Här är några bilder från just den kameran.

Bänkad   Mynttorget  
Kodak Portra 160 NC                                                             Kodak Tri-X 400

I somras fick jag en kick av Kirsi Seliverstowes försök med 35 mm:s film i en mellanformatare och började leta efter en Nettar 515/2 för formatet 6x9 cm. (hon inspirerades för all del i sin tur av mitt försök med 135-film i Rolleiflexen) Jag hittade en på ebay i England som var i mycket gott och fungerande skick, låt vara att objektivet var graderat i fot, det ska en ingenjör klara. Här är några bilder tagna med den.

M/S Louise   Vila från turister  
Kodak Tri-X 400                  Kodak Portra 160 NC

Alldeles nyss hittade jag så den felande modellen i min samling av helsvarta Nettarer med hopfällbar sökare (och utan dubbelexponeringsspärr). En 515 med bildformatet 4,5x6 cm. Jag hittade den på ebay i Tyskland. Här är några bilder från den.

              
Kodak Tri-X 400                                                           Kodal Portra 160 NC

Och på 50-talet kom lite modernare Nettarer med fast sökare, blixtsko och skärpedjupskala. Men fortfarande lika enkla och roliga att fotografera med.

Zeiss Ikon Nettar 518/16
Nettar 518/16.

Nu är det din tur att uppleva det roliga med film i mellanformat och minimalt med inställningar. Glädje och tillfredsställelse finns runt hörnet. Skippa lördagsgodiset och köp en Nettar till helgen.

 

Mellanformataren

PS
Ibland undrar jag om det finns enklare kameror att fotografera med. Bland mina Zeissar hittar jag bara en. ZM. Men det är ju en annan prisklass...

 

Inlagt 2010-09-03 19:32 | Läst 12885 ggr. | Permalink

"Intressant och lärorikt. Har aldrig använt en Nettar men fick ibland låna min pappas Jsolette som var från början av 50-talet. Gissar att den hanteringsmässigt var snarlik Nettaren. Finns även bildbevis på att kameran i sina bästa stunder kunde prestera riktigt bra. /Stephan"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Nettar var verkligen lyckade konstruktioner. Jag undrar vad skillnaden är mellan Novar och Tessar?

Bilderna från Dalsland har ingen lysande skärpa. Är det kameran eller reproduktionen som man får skylla på? För det kan ju inte vara fotografen :-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-09-03 21:46
Skillnaden på Nova och Tessar kan jag inte på rak arm men jag är säker på att Novaren är enklare =) Dalslandsbildernas oskärpa är nog en korsning mellan det förinställda avståndet och koperingsnoggrannheten. Fotografen rörde inga inställningar så han är oskyldig =)
Svar från N Thomas Meldert 2010-09-04 10:58
Tessar har fyra linser i tre grupper. Novar har tre linser i tre "grupper". Mer info om olika objektivuppbyggnader finns här.
http://www.24x30.de/index.php?page=oldlenses
Många är det, som har börjat med en Nettar en gång. 517/16 i mitt fall. :-)
Håller med Simonsen om att det är en bra och trevlig kamera att börja med.

Trevligt inlägg, Thomas.
Svar från N Thomas Meldert 2010-09-03 21:48
Ja, det är en rysligt trevlig kamera att fotografera med. Det unnar jag alla att känna på.
Och jag som precis har skaffat en sån men inte vågat prova än! Nu vet jag vad jag ska ägna mig åt i helgen! Du är inspirerande som vanligt - både i text och bild.
Svar från N Thomas Meldert 2010-09-03 23:02
Tack Anna för de värmande orden! Kul att du skaffat en. Du har en del roligt att se fram emot. Vilken storlek har du?
Intressant och lärorikt. Har aldrig använt en Nettar men fick ibland låna min pappas Jsolette som var från början av 50-talet. Gissar att den hanteringsmässigt var snarlik Nettaren. Finns även bildbevis på att kameran i sina bästa stunder kunde prestera riktigt bra.
/Stephan
Svar från N Thomas Meldert 2010-09-03 23:04
Jo, Agfa och Franka hade liknande kameror. Lika enkla och lättarbetade men jag tror Nettarerna hade bättre objektiv.
Tänk jag trodde du visste det! Att Novar var positionerad i ett lägre segment är ju klart. Men jag gissar i alla fall att det är en trelinsig anastigmat. Och där kan inte skillnaden vara stor. Men bildresultatet blir lite olika, som man kan se på på denna intressanta bild. Fast inte sämre med Novar än med Tessar, bara annorlunda.
Svar från N Thomas Meldert 2010-09-04 07:15
Jag vet inte allt Ernst =)Jag har sett många objektivs schematiska uppbyggnad men lägger dem sällan på minnet...
Du visste det inte, men du tog reda på det! :-)

Tack, det var intressant. Faktum är att jag trodde Tessar var trelinsig och den enklaste typen av anastigmat, var jag nu fått det ifrån. Men som bildexemplen visade är skillnaden i bildkvalitet inte stor.
Svar från N Thomas Meldert 2010-09-04 20:49
Tre grupper var det i alla fall.
Du fokuserade på bullen, ser jag. ;-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-09-08 22:57
Ja, den där mätsökaren som är inbyggd i skallen var hungrig =)
Googlade på Zeiss Ikon Nettar och hittade din blogg, jättetrevlig!.Det var så här - jag bloggade idag på Fotosidan och efterlyste mina två första egna kameror, en Zeiss Ikonta och en Robot IIa. Så slår det mig att det var inte en Hälsningar/ Björn T
Svar från N Thomas Meldert 2013-08-23 06:33
Kul att du hittade mitt blogginlägg. Nettarerna hör till mina favoriter. Jag har samma uppsättning Super Ikonta men de har inte samma tjusning som motsvarande Nettar, konstigt nog.
Khalad 2013-08-23 14:38
Hej, vad trevligt att du svarade! Förstår att du är kännare på området! Det vore roligt att hitta en Nettar, för mig är det mest nostalgi.Ser att jag nåt hände när jag gjorde mitt inlägg sist, större delen av sista meningen föll bort. Skulle varit " Så slår det mig att det inte var en Ikonta utan en Zeiss Ikon Nettar, sannolikt en 518/16 av bilderna att döma, det var 12 bilder 6x6 "
/ Björn T
2017-03-16 00:15   Zara Hallman
Hej. Vad roligt att läsa och se om din Nettar. Jag hittade min i ett skåp. Köpte mest som kuriosa. Sen råkade jag få ett urgammalt stativ som passade, och då blev jag nyfiken på kameran. Så nu har jag i kväll faktiskt skickat efter en 120 film. Det känns oerhört spännande.
Tack för ditt fina inlägg. Mvh Zara.