Mitt fotografiska minne

Kristen tro i ruiner

Det är inte alltid så lätt för en tro, ideologi eller rörelse att vara relevant i sin samtid. Att hålla intresset vid liv genom tidsåldrarna och samtidigt behålla sina grundvärderingar och sin särart. När den stora lutherska reformationen svepte över Sverige föll de katolska institutionerna i förfall och så småningom i glömska. Så ock klostret i Roma på Gotland som numera används till profana tillställningar som teater och konserter. Det är inget fel i det. En pikant miljö för dylika events.

 

Muraren gav upp. Skottkärran står kvar där i skuggan.

 


Arkad 



Backstage Roma


Man undrar lite smått när klockan kommer att klämta för dagens kristenhet. Den är ju redan reducerad till traditionella familjehögtider vars innebörd de flesta inte tar på allvar.

Inlagt 2009-06-27 16:27 | Läst 9942 ggr. | Permalink

"Gillar också bild nr två. Skulle kunna vara hämtad ur en gammal Bergmanfilm. Törs man fråga om den är fotad analogt eller digitalt :) De existensiella frågorna kommer alltid att intressera människor. De institutioner som bäst kan hantera dessa frågor kommer också att bli de som överlever. Är inte säker på att svenska kyrkan kommer att tillhöra den skaran."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Kanske kommer den kristna tron i sin organiserade form att reduceras men jag tror inte tron förvandlas till ruiner.Mycket tokigt har gjorts i kyrkans namn men mycket av kristna värderingar är humanistiska på så sätt att man värnar människan. Den organiserade tron tycker jag faller på sina grupperingar som inte bara är olika religioner utan också de grupperingar som hävdar att de har den "rätta" tron.
Nån sorts tro kanske jag också har som ju inte fattar, och inte tror mig kunna fatta, hur allt hänger ihop i universum. Och det tror jag inte vetesnskapen kan lösa med en ekvation som förklara hur det lilla och det stora hänger ihop.

Ps. Just det, bild 2 tycker jag var bra
Svar från N Thomas Meldert 2009-06-27 22:13
Tack för en uttömmande och välformulerad kommentar. Även om jag är "organiserad" kristen tycker jag det är värt att ställa frågor till mig själv och andra vad det hela handlar om. Jag tror du träffade ganska rätt. Det handlar om att vårda människan.
Det är iofs bara i väst, och kanske i synnerhet i Västeuropa, som K tappar mark i stor skala...i Asien som tex i Kina/Indien och nog främst Indonesien, samt Sydamerika där är det helt annorlunda....

Att det kanske inte är just katolska Kyrkan som går mest framåt är en annan sak (ang bilderna som visar "katolska" ruiner)



Fina bilder!
Svar från N Thomas Meldert 2009-06-27 22:16
Du har helt rätt i att religionens framgång varierar på jorden. Men de kanske är kvar i 1800-talets väckelser vad gäller den religiösa kalendern. Jordens folk går nog inte i takt på samma sätt som vi inte gör det ifråga om välståndsutveckling och annat.
Grupputövning av den kristna läran verkar onekligen vara på tillbakagång. Men det dröjer nog ett tag innan Uppsala Domkyrka ser ut på detta sätt.
Att tro är å andra sidan populärare än någonsin, men nu kanaliserat mot spöken, pyramider, kristaller och delfinsång...
Man kan undra hur det svenska språket kommer att påverkas av detta. Praktiskt taget varenda ordspråk och talesätt är ju baserat på bibelcitat.
Svar från N Thomas Meldert 2009-06-27 22:19
Ja, jag väntar bara på nästa "religion" som blir svenskarnas nya rättesnöre. Då förfaller nog våra domkyrkor trots allt.
Är inte mycket för religion...men däremot bild nr 2 som herr Dahlström gillade kan jag bara hålla med om. Vilken kalasbild!
Svar från N Thomas Meldert 2009-06-27 22:20
Man behöver inte vara mycket för religion för att gilla bilder! Tack för att du gillade den så mycket att du skrev en kommentar =)
Gillar också bild nr två. Skulle kunna vara hämtad ur en gammal Bergmanfilm. Törs man fråga om den är fotad analogt eller digitalt :)
De existensiella frågorna kommer alltid att intressera människor. De institutioner som bäst kan hantera dessa frågor kommer också att bli de som överlever. Är inte säker på att svenska kyrkan kommer att tillhöra den skaran.
Svar från N Thomas Meldert 2009-06-28 13:12
Alla bilderna är digitala =) Och konverterade i Silver Efex Pro, varmtonade på Plus-X tror jag. På bild nr två la jag till gulfilter också för att få en snygg himmel och ljusa upp grönskan lite.