Pro Memoria
Paradisverkstaden
Om konstens prylar
Vid det här laget är det väl inte obekant att vi varit på Öland i sommar. Ett varmt och brunbränt Öland. Det var inte mycket som var vackert i naturen. Gröna gräsmattor fann vi bara på Solliden. Men nu ska det handla om Paradisverkstaden i Färjestaden. Mina flickor ville gärna dit så då körde chauffören dit.
Här ingången till verkstaden som är minst lika stor som affären (bakom ryggen)
Fullskalaritning till ett större objekt
Måleriavdelningen
Vad de gjorde här vet jag inte men drejskivorna var igång i närheten.
Det verkade vara flera konstnärer verksamma här. Ett intressant ställe att undersöka.
Affären ser ut som de flesta inredningsaffärer. Jag fann inget nöje i att fotografera den. Full av exalterade kvinnor och deras bortkomna män.
Eders Hängivne
PS
Olympus OM-2N med Zuiko 50/1,4 och Fuji Superia Xtra 400
En traktor på konferens
Om Bolinder Munktell som prydnad
På toppen av Färingsö ligger Sånga-Säby Konferensanläggning. Ett komplex av många byggnader och gröna parker intill Mälaren. En av sommarens utflykter gick dit eftersom min fru ville visa sin dotter denna plats och chauffören gick med på att åka dit.
Av någon anledning står det en gammal traktor från Bolinder Munktell där vid ingången till området, vilket får mig att fundera på om anläggningen är till för konferenser bönder emellan. Jag tror inte de har tid med sånt.
Ur traktorförarens synvinkel
BM Terrier. Jag är lite fundersam på symboliken där. Kopplingen mellan traktor och terrier syns mig inte självklar.
Traktorn duger väl som museal prydnad på Färingsö som har gott om åkermark. Tankarna går osökt till en traktorfabrik i Kiev...
Den duger som rekvisita vid modellfotografering också
Eders Hängivne
PS
Olympus µZOOM:115 med Kodak Color Plus 200
Matlagningsprocess i mörkrummet
Att framkalla färgfilm med sous vide-metoden
De flesta tänker nog att framkallning av färgfilm är mycket svårt. Tvärtom är det enklare än svartvitt. Framkallningsprocessen är standardiserad och ganska snabb och erbjuder lägre risk för att göra fel. Alltid samma temperatur. Alltid samma tider i de olika baden ( med en mindre förlängning beroende på hur många rullar som kemin har kört tidigare). En liter kemi räcker till 12-16 filmer och kostar i nuläget knappt 300 kr (Tetenals C-41 kit). Förmodligen räcker det till flera men jag vill inte chansa med fler filmer efter all möda man lagt ner på att fotografera varje rulle. Jag vill inte förlora några bilder p g a dålig kemi.
Det här behöver du
- 1 st Sous vide. Googla och du hittar massor med inköpsställen
- 1 st plastbalja som ska rymma sous vide, 2 enliters flaskor och en framkallningsdosa samtidigt. Tänk på att vattnet ska täcka flaskorna upp till halsen
- 3 st 1-liters bruna glasflaskor (Photax)
- 1 st Framkallningsdosa (t ex Paterson)
- 1 st tidtagare. Finns i mobilen eller använd äggklocka eller något annat som visar tid ( minuter + sekunder)
- 1 st 1-liters Färgframkallningskit C-41 eller E-6 (t ex Tetenal)
Sous vide monterad på en plastbalja från Clas Ohlson
Tetenals C-41 kit
1-litersflaskor till kemin
Så här gör du
- Ladda dosan med film
- Blanda kemin i glasflaskorna enligt instruktion i framkallningskitet
- Ställ ner framkallningsdosan, framkallningsflaskan och blekfixflaskan i baljan
- Sätt fast Sous vide (doppvärmaren) på baljans kant
- Ställ in en temperatur på 38,5°C. Då blir kemin ganska exakt 38°C i flaskorna
- Låt stå och kontrollera att temperaturen i framkallningsflaskan har nått 38°C
- När temperaturen i framkallaren är rätt är det bara att köra igång som vanligt
- Häll i framkallaren och starta din tidtagare. Tider står i manualen som finns i kitet
- Agitering: Antingen tar du upp dosan och agiterar som vanligt ett par gånger eller så använder du agiteringspinnen och snurrar spolarna i dosan med den. Agiterar du med pinnen behöver du inte sätta på dosans lock
- Häll tillbaka framkallaren i framkallningsflaskan. Tratt rekommenderas
- Häll i blekfixet och starta din tidtagare igen. Agitera som ovan. Tid enligt manualen
- Häll tillbaka blekfixet i sin flaska
- Skölj under rinnande vatten
- Öppna dosans mellanlock och häll i stabilisatorn
- Lyft spiralerna i i centrumpinnen under någon minut. Lyft upp och låt stabben rinna av.
- Ta ur filmerna på vanligt sätt och häng upp på tork.
Eders Hängivne
PS
Du kan laga mat med din sous vide också. Den är avsedd för att tillaga vacuumförpackad mat i kastrull. Det kommer jag dock aldrig att göra.
Enzo Ferrari Maranello
Provkör innan du köper
Som jag sa i mitt förra inlägg så har jag varit på konferens i helgen. På lördag förmiddag åkte vi söderut från Parma till Modena och besökte först Ferrarimuseet i Maranello. Det är det besöket det här inlägget ska handla om. Vi hade en guidad tur att passa klockan 10 men var där i god tid innan. Medan vi väntade besökte vi en intilliggande bilhandlare som sålde Ferrari. Man fick provköra om man ville men jag är säker på att det fanns en del krav på den som ville. Ingen av oss provkörde i alla fall. Vi hade för lite tid före museibesöket. Här kommer lite att dregla över. Ta fram haklappen.
Röda bilar till salu
Och en grön Lamborghini. Jag funderar på om det var bilhandlarens tjänstebil. Han kom i den och hade en låda med nycklar till alla bilar.
I entrén till museet hängde nuvarande F1-modell. Den här modellen skulle tävla i Belgien på söndagen.
Enzo Ferraris arbetsrum. Inte mycket att skryta med i dagens industriklimat. Men det var ju bilarna han kostade på.
1954. Den första Ferrarin med plastkaross. Jag frågade varför bilen var högerstyrd. Alla tävlingsbilar från den tiden var högerstyrda , dels beroende på arvet från britterna, dels för att tävlingsbanorna var runda.
En sån här byggde jag som plastmodell i tonåren. Fast min var förstås röd. Ferrari Berlinetta.
Designmodell
Superfastmotorn. V12
Superfastbilen. 0-100 km/h på 2,9 sekunder
Gjutgodset till superfastmotorn. Ett komplicerat verktyg och än värre bearbetning.
Min favorit i museet. Ferrari F12 TDF. Tillverkad i 799 exemplar med ett startpris på 310.184€. Även denna med superfastmotorn och gör 0-100 km/h på 2,9 sekunder. TDF står för Tour de France.
Och så till racingavdelningen
Klassisk sportvagn
Och en modernare
Alla F1 fullblodsmodeller i samma rum.
Ferraris Hall of Fame. Alla Ferraris champions genom åren. Det är bara bråkdelen av prissamlingen som syns här.
Den första
Eders Hängivne
PS
Nästa inlägg blir något helt annat. Från superfast till superslow.
Parmaskinka
Om en långsamt hantverk
Jag har varit på konferens i helgen. På mitt företag brukar det innebära intressanta studiebesök. I helgen for vi till Parma. Redan på fredag morgon faktiskt. Förmiddagen gick åt till resan och eftermiddagen ägnades åt att besöka en världens bästa tillverkare av Parmaskinka, Ruliano, uppe i de Appenninska bergen. Här kommer lite bilder från det studiebesöket.
Ankomsthallen. Här kommer färska skinkor in.
Först formas skinkan till sin karaktäristiska form
Saltningsstationen. Tyvärr blev det ingen bild att visa på hur de gjorde.
Men det är ju kul att se andra arbeta.
Här hänger mer än 60.000 skinkor för att mogna. Fönstren är inga vanliga fönster. De är galler som släpper in de salta vindarna från havet och automatiska luckor på insidan reglerar när de är öppna enligt ett visst schema.
Efter 18 eller 24 månader tas de ut och förpackas. Den yngre skinkan är mildare och den äldre har en stark karaktäristisk smak.
Efter insaltningen förseglas skinkan med vax
Vi fick smaka förstås. Både den yngre och den äldre. Gott.
Eders Hängivne
PS
Hela härligheten dokumenterades med min X100