Matlagningsprocess i mörkrummet
Att framkalla färgfilm med sous vide-metoden
De flesta tänker nog att framkallning av färgfilm är mycket svårt. Tvärtom är det enklare än svartvitt. Framkallningsprocessen är standardiserad och ganska snabb och erbjuder lägre risk för att göra fel. Alltid samma temperatur. Alltid samma tider i de olika baden ( med en mindre förlängning beroende på hur många rullar som kemin har kört tidigare). En liter kemi räcker till 12-16 filmer och kostar i nuläget knappt 300 kr (Tetenals C-41 kit). Förmodligen räcker det till flera men jag vill inte chansa med fler filmer efter all möda man lagt ner på att fotografera varje rulle. Jag vill inte förlora några bilder p g a dålig kemi.
Det här behöver du
- 1 st Sous vide. Googla och du hittar massor med inköpsställen
- 1 st plastbalja som ska rymma sous vide, 2 enliters flaskor och en framkallningsdosa samtidigt. Tänk på att vattnet ska täcka flaskorna upp till halsen
- 3 st 1-liters bruna glasflaskor (Photax)
- 1 st Framkallningsdosa (t ex Paterson)
- 1 st tidtagare. Finns i mobilen eller använd äggklocka eller något annat som visar tid ( minuter + sekunder)
- 1 st 1-liters Färgframkallningskit C-41 eller E-6 (t ex Tetenal)
Sous vide monterad på en plastbalja från Clas Ohlson
Tetenals C-41 kit
1-litersflaskor till kemin
Så här gör du
- Ladda dosan med film
- Blanda kemin i glasflaskorna enligt instruktion i framkallningskitet
- Ställ ner framkallningsdosan, framkallningsflaskan och blekfixflaskan i baljan
- Sätt fast Sous vide (doppvärmaren) på baljans kant
- Ställ in en temperatur på 38,5°C. Då blir kemin ganska exakt 38°C i flaskorna
- Låt stå och kontrollera att temperaturen i framkallningsflaskan har nått 38°C
- När temperaturen i framkallaren är rätt är det bara att köra igång som vanligt
- Häll i framkallaren och starta din tidtagare. Tider står i manualen som finns i kitet
- Agitering: Antingen tar du upp dosan och agiterar som vanligt ett par gånger eller så använder du agiteringspinnen och snurrar spolarna i dosan med den. Agiterar du med pinnen behöver du inte sätta på dosans lock
- Häll tillbaka framkallaren i framkallningsflaskan. Tratt rekommenderas
- Häll i blekfixet och starta din tidtagare igen. Agitera som ovan. Tid enligt manualen
- Häll tillbaka blekfixet i sin flaska
- Skölj under rinnande vatten
- Öppna dosans mellanlock och häll i stabilisatorn
- Lyft spiralerna i i centrumpinnen under någon minut. Lyft upp och låt stabben rinna av.
- Ta ur filmerna på vanligt sätt och häng upp på tork.
Eders Hängivne
PS
Du kan laga mat med din sous vide också. Den är avsedd för att tillaga vacuumförpackad mat i kastrull. Det kommer jag dock aldrig att göra.
/B