Mitt fotografiska minne

HALLÅ! FÄRG!

När färg är motivet

Jag är en nördig svartvitfotograf och har de senaste åren tyckt att färg är för svårt. Dessförinnan tyckte jag tvärtom. Men så lärde jag mig att fotografera svartvitt och började älska det. Kommentarer som "verkligheten är i färg så därför fotar jag i färg" sporrade mig att tränga djupare in i det svartvitas uttryck. Dessutom tyckte jag att färg blev tråkigt. Det såg ut som vanligt. Som verkligheten, liksom. Vardagsmat. Det svartvita gav mig en ny dimension även om jag växt upp med svartvitt i fotoalbumet och i pappas mörkrum. Men själv körde jag bara färg tills för några år sedan då jag steg in i den svartvita världen.

Nils Bergqvist gav mig en kalldusch, eller färgdusch om man så vill i ett av sina blogginlägg nyligen. Han visade egna fina färgbilder som var utöver det vanliga. Dessutom bjöd han på en länk till Franco Fontanas märkliga färgvärld. Allt helt utanför den vanliga verkligheten. Och ändå en del av den.

Chockad men inspirerad har jag nu vänt åter till färgens värld som en copycat. Om man gör som en mästare så kanske det går vägen, tänker jag på min kammare. Här är några av mina första försök.

 

 

 

 

 

 

Eders hängivne

 

PS
Jag kör numera med färgfilm i mitt Dogmalöfte också och har laddat upp med en 10-pack Portra 400 i frysen. 

Inlagt 2014-06-07 11:15 | Läst 4364 ggr. | Permalink

"Du överraskar mig verkligen! Men visst förstår jag hur du tänker. Jag är själv förtjust i Fontanas sätt att arbeta med färg, och hur du utnyttjar färgen här. Något att fram, när motivet har möjligheterna."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Färg gillar jag, ja en och annan svartvit kan jag också ta till mitt hjärta, men som du säger livet är i färg och har man fått sig en tankeställare om hur det skulle vara att bli utan färg och synupplevelser så känns det än mer viktigt att få se allt i färg.
Ska bli spännande att se dina färger även framöver.
Svar från N Thomas Meldert 2014-06-08 07:26
Ja, alltså, jag gillar också färg men här i Stockholm får man leta efter de fina motiven som gör sig bäst i färg om man ska hålla sig till Fontanas tydliga stil. Jag funderar t o m på diafilm, häpp =)
Jag kommer aldrig att överge det svartvita. Det är nåt visst med det. För mig.
Du överraskar mig verkligen! Men visst förstår jag hur du tänker. Jag är själv förtjust i Fontanas sätt att arbeta med färg, och hur du utnyttjar färgen här. Något att fram, när motivet har möjligheterna.
Svar från N Thomas Meldert 2014-06-08 07:22
Det har hänt att jag ångrat att jag inte hade färgfilm i kameran vid några tillfällen. Nå, jag kan väl ändra mig på den punkten =) Men jag lämnar inte det svartvita.