Mitt fotografiska minne

Fjärde sträckan blev seg

Kamerastafetten som kom av sig

Det var väl givet på förhand, att ladda en Brownie med sommarfilm i början av vintern var väl en dålig planering. Det gick som det gick, den blev stående hela vintern. Vintern var ju dessutom mörkare än vanligt då den i stort sett var snöfri. Nå, nu är rullen slut och framkallad. I slutet av detta inlägg visar jag några bilder tagna med den.

På femte sträckan blir det  en 6x6-kamera som är något av det fulaste man kan hänga runt halsen. Men man kan ta bilder med den. En Barnet Ensign Ful-Vue. En tid + Bulb, en bländare och två fokuseringslägen (upp till 3 m och 3 - oändligt). Enklare kan det inte bli. En kamera med så lite grejer kan inte gå sönder om man inte slänger den under en ångvält. Robust ingenjörskonst á la England.

Här är objektivet utdraget till porträttläge. Upp till 3 meter, alltså. Helt intryckt för landskap. Om du tittar noga kan du se att avtryckaren är punktpräglad. Ingen risk att slinta där inte.

Det blir en sommarfilm i den här också. Det är ju säsong. Observera originalspolen i plåt.

Man laddar filmen i magasinet utanför kameran som hos de större 6x6-bröderna. Sedan skjuter man in magasinet  från sidan och låser med en ratt på andra sidan.

Dra fram till första rutan och sen är det klart, liksom. Kameran väger 444 gram. Med film.

Det var just den här modellen som min mamma började fotografera med i slutet av 40-talet. Gick det då så går det nu också. Det är min paroll för att fotografera med gamla kameror. Bilderna blir inte perfekta men de mognar med åren. En vacker dag blir de dyrbara minnen, de också.

 

Eders Hängivne

 

PS
Och så några bilder från förra stafettsträckan med Brownie Flash IV .

Analogfotograferna Stockholm:s högsäte på Mejselvägen 33 i Hägersten. Högsäte och högsäte, mörkrummet ligger i källaren men är rikt utrustat.

 

Järnvägsmuséet i Åmål. Det var inte öppet men jag fotade genom grindspjälorna.

 

Restaurang Kungskvarnen i Borgvik, Grums kommun. Restaurangen är stängd och väntar på en ny ägare. Borgvik är ett idylliskt litet brukssamhälle med en hyttruin. Här gjordes nitarna till Eiffeltornet.

För mig andas bilderna 50-tal lång väg. Som hämtade ur mitt eget album.

Inlagt 2014-05-06 19:56 | Läst 5160 ggr. | Permalink

"Gjordes nitarna till Eiffeltornet i Borgvik? Tänk vad man lär sig när man läser din blogg :-) Jag tycker den där gamla kameran var snygg. Må bäst! mvh Tommy"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Förvånansvärt fina bilder med en lådkamera.
Svar från N Thomas Meldert 2014-05-06 21:29
Förvånansvärt autentiska med en modern film =)
Gjordes nitarna till Eiffeltornet i Borgvik? Tänk vad man lär sig när man läser din blogg :-)
Jag tycker den där gamla kameran var snygg.

Må bäst!

mvh Tommy
Svar från N Thomas Meldert 2014-05-07 05:30
Japp, det är väl därför Eiffeltornet står kvar. Värmländskt stål...
Sökaren ser fin ut på Ensign Ful-Vue, lådkamerorna brukar ha så små sökare.
Fint stuk på bilderna från Brownie kameran såna här bilder från låd och andra enkla
fotoapparater är man uppväxt med
Svar från N Thomas Meldert 2014-05-07 20:24
Sökaren på Ensign är ovanligt stor för att vara en briljantsökare. Browniens sökare är mindre men inte så dålig ändå. Men det kanske beror på att den är i så gott skick. Man har sett åtskilliga lådkamerabilder genom åren...