Mitt fotografiska minne

Bluefire Police - filmen utan korn

"Bluefire Police är en pankromatisk svart/vit film med ultrahög upplösning som är okänslig för infrarött ljus. Dess korn är så fint att det inte påverkar bilddetaljer ens vid kraftig uppförstoring."

"Bluefire Police är en film vars egenskaper inte kan bestämmas med vanligt standard ISO-tal. Istället specifiseras ett exponeringsindex, EI. I praktiken är ett EI-tal detsamma som ett ISO-tal."

Det där sista är egendomligt. Kan inte bestämmas men är i praktiken detsamma!

I höstas köpte jag ett kit med två 135-24-rullar och en flaska koncentrerad framkallare. Nu i våras körde jag rullarna i min Zeiss Ikon ZM med ZM Biogon 2/35. Dogmakameran fast med fel film.

"Sätt din kamera manuellt på ISO 80 för bildframställning eller ISO 100 för högkontrastig teknisk fotografi"

Jag satte den på ISO 100 då de bildexempel jag sett har dålig kontrast, snarare jämngrått och jolmigt. Likväl var det meningen att man skulle framkalla den utan kompensation för pressningen. Jag framkallade filmen i Bluefire HR. Flera agiteringsmönster och tider kunde väljas. Då mängden framkallare är något mindre/rulle än min Paterson-dosa anger så valde jag metoden med kontinuerlig agitering i 12 minuter (framkallaren tempererad till ca 21°C). Annars kunde man köra med intermittent agitering i 14 minuter och istället för att vända dosan, skaka den vertikalt var 30:e sekund. Ytterligare en variant med kompenserande agitering i 16 minuter var en modifiering av den på 14 minuter. Suck! Varför göra det så krångligt? Vanligt stoppbad och sedan fix i bara 90 sekunder.

Nå, hur blev bilderna? Negativremsorna sa mig att något har gått fel. Glasklart med några mörka fläckar här och där! Borde vara omöjliga att skanna men det gick bra. Döm själv.


Läsaren. Ellens 9 juni 2010. Beskuren.


Vid Huvudstaleden. Observera att inget gulfilter är använt.


Pensionerad Skylarkraket på Rymdbolagets terass.


Detalj.

En negativ sak upptäckte jag dock. Massor med små ljusa prickar. Min teori är att det är mikroskopiska bubblor som bildats vid den kontinuerliga agiteringen. Damm brukar ha skarpa kanter. Dessa var mer diffusa. Vid granskning med lupp ser jag verkligen inte några korn. De tre sista bilderna är skannade på 4800 dpi och ändå är det till sist bara pixlar jag ser vid kraftig förstoring. Det går nog bra att printa bilder för husväggar med den här filmen.

Slutsatsen blir att det här är en intressant film att fortsätta ta bilder med MEN
1) Kör den på ISO 80
2) Fotografera inte kontrastrika motiv
3) Framkalla i rotationstank för att slippa bubblor.

Mellanformataren

Inlagt 2010-06-26 18:50 | Läst 6930 ggr. | Permalink

"Guldkorn, förresten. Är det inte silverkorn du skall leta?"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Känns som om det där med att kunna spontantesta nya filmer är något ur det förgågna. Kul med en snut-film och med inbyggt gulfilter till på köpet.
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-26 19:18
Man ska nog testa lite andra filmer än den vanliga, tycker jag. Man kan ju hitta nåt guldkorn.
Om jag ljusar upp skuggorna så ser jag att de finns gott om detaljer där. Inklusive spåren av bubblor eller vad det nu är, som helt förstör resultatet. Men om man lär sig umgås med denna film så kan den nog var rätt intressant. Gissningsvis borde det gå att hantera kontrastrika motiv också?
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-26 21:59
Ja, det här är en film som man måste "lära" sig. Det är inte bara att köra på som vanligt. Det var ett misstag att köra båda rullarna på ISO 100. Nu vet jag ju inte vad ISO 80 ger. Men jag är säker på att gråskalan blir rikare och konstrastrika motiv inte blir riktigt så hårda som här.
Det var verkligen finkornigt. :-)
Kanske kan det hjälpa att först blöta filmen med vatten och vätmedel innan man häller i framkallaren. Då borde man minska risken för bubblor på filmen.
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-27 00:34
Det låter som en bra idé. Finkornigt är bara förnamnet. Jag har aldrig sett maken. Men så har jag ju inte sett så mycket heller =)
Guldkorn, förresten.
Är det inte silverkorn du skall leta?
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-27 12:06
He, he. Självfallet Olle =) Men vad letar man då efter i en färgfilm?