Bildmanipulation förr och nu
Om bildmanipulationens långa historia
DN:s kulturbilaga bjuder idag på en intressant artikel om bildmanipulation. Det här är ju inget nytt för oss på Fotosidan men att det första manipulerade fotografiet skulle ha gjort premiär redan 1846 var i alla fall nytt för mig. Jag trodde att de kom först i början på 1900-talet.
Nu visas en utställning på Metropolitan Museum of Art med namnet "Faking it: Manipulated photographs before photoshop"
Jag minns att jag någon gång på 70-talet läste i en tidning om bildmanipulation där man tog exempel från en bild tagen vid en flygplanskrasch på en flyguppvisning i Tyskland. Manipulationens syfte var förstås att göra händelsen mer dramatisk och kraschen hade lagts in mycket nära publiken. Jag har för mig att originalbilderna visades också. Rubriken var förstås något som "Kan vi lita på att bilderna säger sanningen".
Manipulation är ju ett ord med negativ klang och därmed ganska värdeladdat. De är redan en konstform inom fotografin som må ha sina utövare och publik liksom andra grenar. De tekniska landvinningarna ger oss fantastiska möjligheter men moral och etik hänger nog inte med riktigt. Artikelförfattaren menar att "Här har tekniken avancerat betydligt längre än våra själar." Han må ha rätt men med ett sansat samtal i ämnet kan vi nog få våra själar att komma ikapp i ämnet.
Mellanformataren
PS
Jag är inte emot bildmanipulation men är inte heller en aktiv "bildkonstnär".
Så det blev två bloggar efter varandra i samma ämne!
Då borde väl budskapet gå hem! :)
/Bengan
Jag håller själv inte alls på med bildmanipulation, men har ingenting emot att andra gör det.
Personligen så tycker jag inte att det är fel att "manipulera" en bild, så länge man är öppen och ärlig med det. Det får gärna stå också att "bilden är manipulerad".
Jag tycker att du är en omanipulerad men polerad bildkonstnär... ;) //Peter
Med rätt förutsättningar (en bra grundbild...) så är kloningsstämpeln i Photoshop skrämmande enkel att använda...
Hälsningar
Magnus