Mitt fotografiska minne

ARTIPELAG

Flera överraskningar på samma dag

Det senaste tillskottet av konstmuséer i Stockholmsområdet upptäckte vi idag. ARTIPELAG på Hålludden utanför Gustavsberg. Eftersom det var fotoförbud i salarna blir det inga bilder inifrån utan "bara" en del från den fantastiskt fina miljön utanför. 

Artipelag har skapats och grundats av Björn och Lillemor Jakobson. 

Överraskning nummer ett var att här blandades "vanlig" konst med fotografi av sådana kändisar som Kertesz och af Peterséns m fl. Även Trädfotografen hittade en likasinnad i en samling trädfotografier av Wilhelm von Gegerfelt (1844-1920) från 1890-talet. Synd att han är död. Jag hade gärna språkat lite med honom.

Överraskning nummer två var den intressanta utställningen av Candida Höfners fotografier. Här finns en del bekanta interiörer att beskåda. Höfner visar bredd i sin fotografi och här fanns bilder för alla smaker. Från stora färgprintar till diskreta mindre svartvita bilder. Personligen tilltalade mig de svartvita bilderna mest.

Mina flickor på rampen/trappan upp till taket.

Överraskning nummer tre var den goda maten på Baggens restaurang som vi intog på andra våningen.

Överraskning nummer fyra var den fina spångade leden ner från muséet i härlig natur. Ypperligt handikappanpassat och lättgått.

Det går att åka båt hitut också. Jag tror man åker från Nybrokajen mot Gustavsberg. Ett av stoppen är på Hålludden. Det finns ingen ursäkt för cityfolket utan bil att stanna hemma, alltså.

Överraskning nummer fem inträffade precis vid slutet av spången. Vi mötte självaste grundaren Björn Jakobson med en rullstol i högsta hugg. Han frågade mig hur mycket jag vägde och efter det beskedet enrollerade han mig som försöksperson. Han ville testa hur det går att skjuta en rullstol framför sig i den brantaste delen av spången. Både nerför och uppför. Nerför var ju ingen konst och uppför var jobbigt. Väl tillbaka stötte vi på en dam i permobil. Björn enrollerade henne genast som försöksperson nummer två och kallade också tillbaka mig. Han ville ha en bild på kvinnan där hon åker på spången och jag hade ju den stora digitalkameran i handen. Jag tog den förstås och bjöd honom på rättigheten att använda den på hemsidan.

Mellanformataren

PS
Jag tog slut på rullen i min Leica M3 också. Men de bilderna dyker väl upp senare. Kanske. 

Inlagt 2012-07-13 21:32 | Läst 11500 ggr. | Permalink

"Har också vsrit där... Mycket sevärt Båt ut och buss hem..."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Har också vsrit där... Mycket sevärt Båt ut och buss hem...
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-14 06:23
Några bussar såg jag inte till men SL kanske kör dit också? Eller är det privatbussar? Härligt ställe att göra en utflykt till är det i alla fall.
Christer_hurve 2012-07-14 07:53
Privatbussar Ekman mot liten avgift till och från Centralen
Se hemsidan.
Har oxå varit där och blivit mycket positivt överraskad av detta konstmuseum. Bor mellan Stockholm och Gustavsberg så det är inte så långt att åka för mig. För ett antal år sedan var vi på Luisiana i Danmark, en del idéer kommer nog därifrån men skapade på eget sätt som spången i lärkträ som går utefter vattnet till/från bryggan är helt fantastisk. Fotoförbud råder enbart i utställningshallarna, men i övrigt i den allmänna delen inomhus får man fotografera. Vad som fascinerade mig var den lugna atmosfär som jag kände. Åker snart dit igen kanske med båt. Kanske vi möts där, vem vet.
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-14 14:53
Ett mycket härligt ställe. Så rofyllt och vackert. Fotoförbud bara i salarna förstås. Jag fick bara inte för mig att fota interiören. Det borde jag ha gjort. Härlig rymd i det bygget. Att åka båt dit kan nog bli en extra fin upplevelse. Väl framme kan man ju gå spångvägen upp.
Utflyktstips - härligt!

Låter ju som något att titta på i sommar :)
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-14 15:41
Klart sevärt för fotograferande msk.Konstintresserade hade också en del att hämta men mindre enl min bedömning.
Det stället fanns inte när jag bodde i Nacka. Annars kan du vara förvissad om att jag blivit regelbunden besökare där.
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-15 20:15
Ja, det är ju alldeles nytt men du kan ju ändå hälsa på regelbundet om du riktigt vill =)