Mitt fotografiska minne

Filmus universalis

Om en artikel ur arkiven från 1954

Jag har ett antal Fotografiska årsböcker som varje år innehåller ett antal artiklar om foto. Där debatteras ett och annat men  avhandlar också en del tekniska grejer. I årsboken för 1954 finns en artikel om den universella filmen. Den som kan användas till allt. Färgbilder på papper, svartvita bilder på papper, diabilder i både färg och svartvitt. Som ett sentida tillägg kan även digitala bilder sällas till dess underbara egenskaper (undertecknads anm.)

Jag pladdrar om den negativa färgfilmens universella egenskaper och tar mig friheten och fräckheten att återge en sida ur boken för att åskådliggöra filmens förträffliga användbarhet.

Lägg märke till den kraftiga föryngringen av kvinnan vid konvertering till diapositiv! Slår alla skönhetsmedel med hästlängder.

Jag blev påmind om det här när jag har letat igenom pappas gamla negativ och hittat en kontaktkarta på ett antal färgnegremsor. Kontaktkopian är svartvit.

Jag har förstås testat i mörkrummet och stoppat in ett färgneg i apparaten och exponerat på svartvitt papper. Jag har några tusen färgneg och behöver bilder till hösten utställning. Och kolla här hur det blev! Först originalbilden.

Och så mörkrumskopian

Ingen höjdare, tycker nog jag. Jag är inte säker på om jag kan öka kontrasten på det vanliga sättet med magentafiltret. Men det går ju helt klart.

Nu är det ju mer av historiskt akademiskt intresse. Med en digitalkamera och photoshop kan man fixa det mesta. Men diabilder är nog fortfarande svårt utan film i kameran =)

Mellanformataren

PS
Den färgnegativa filmen kan konverteras att bli digital också. Processen kallas skanning. Han tänkte inte på det 1954.

Inlagt 2012-07-15 16:37 | Läst 11047 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Men digitalt ÄR ju Filmus universalis ;-)
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-15 17:33
Ja NU ja! =) Universalis digitalis är f ö en annan ras. Ett sidospår...
Lite ofullständig info. Du har således scannat ett färgned och gjort det positivt för att visa här i bloggen? Och sedan har du kört färgneget i förstoringsapparaten, och scannat förstoringen? Jag håller med om att resultatet inte var någon höjdare. Att konvertera det scannade färgoriginalet ger en mycket bättre svartvit bild. Jag vet inte vad man ska dra för slutsats av det, men det är nog risk för en hel del bortkastat arbete i mörkrummet om man vill göra konventionella svartvita mörkrumskopior av gamla färgneg. Gamla färgneg brukar ju för övrigt inte vara några höjdare, vad man än gör med dem.
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-17 19:29
Jag bevisade bara teknikens ståndpunkt för 60 år sedan. På skoj förstås, som jag brukar.