Mitt fotografiska minne

Min kamerakrönika - del 1

Zeiss Ikon Nettar 515/16

Här kommer första delen i  serien om kamerorna i mitt liv i kronologisk ordning.

 

Jag började fotografera 1964 med denna kamera. Lånad av pappa visserligen. Men jag fotade utan någon som kollade att jag gjorde rätt. OK, pappa ställde in den på den tidens autoläge, två röda punkter och sannolikt 1/100 s. Det enda jag behövde göra var att spänna hanen, sikta och trycka av. Efter varje skott måste jag vrida fram nästa ruta. Annars blev det flera bilder på samma ruta. Första rullen var en svartvit och motiven togs på en skolresa i bästa Jules Verne-stil, Dalsland runt på en dag. Det var på våren i tredje klass. Se bildbevis nedan.

 

Håverud 1964

Söndagar var ofta tråkiga så en gång sa pappa att jag kunde ta kameran och ta en promenad och ta lite bilder. Här är en av dem.

Åmåls äldsta hus 1966

Hösten 2008 provade jag att köra ett par rullar i pappas Nettar igen men den ville inte riktigt och jag hittade en likadan på Tradera som jag bjöd på och vann. Den funkar finfint och har kört ganska många rullar. Här är några exempel som visar att en gammal enkel kamera fortfarande kan ge fina bilder.

 

Paviljong vid Kina slott i oktober 2008. Agfaortho 25 ISO så det blev lite lång tid.

   Mynttorget  

Det går utmärkt med färg också. 2009

De flesta Nettar kostar runt hundralappen på Tradera. Vilket betyder att alla har råd att ha en Nettar. Att fotografera helmanuellt är en rolig utmaning för alla fotografer.

Mellanformataren

Inlagt 2011-12-05 19:04 | Läst 9055 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Åter ett intressant inlägg. Tack för det.
// S-O
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-05 21:13
Varsågod. När ska du köra en rulle i din?
Intressant. Jag har också en Zeiss Nettar av den något enklare varianten på hyllan som jag tom avfyrar ibland.Kommer nog att ladda den med film vad tiden lider..
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-05 21:53
Gamla kameror mår bra av en film ibland. Bäst att torrköra lite först bara =)
Sa blev jag sugen på en ljusapparat till.....
Vet inte om jag vågar läsa del 2 ;-)

/krister
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-05 21:54
Hehe. Del 2 kommer att vara helt ofarlig. Inte ens jag har lust att sätta i en rulle i den =)
Sa blev jag sugen på en ljusapparat till.....
Vet inte om jag vågar läsa del 2 ;-)

/krister
Och vart åker en dalsländsk skolklass om inte till Håverud..?
Snyggt stilleben. :-)
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-06 06:59
Naturligtvis Håverud. Och hällristningarna i Tisselskog.
Kul att se en gammal klassiker. Och den är ju pigg fortfarande. Särskilt färgbilderna blev väldigt bra. Tycker min egen ger lite väl mjuka negativ.
Har du någon aning om vad siffrorna i modellbeteckningen står för (515/16)?
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-06 07:04
De första två svartvita bilderna är skannade från mitt album så de ger väl inte riktigt rättvisa åt kameran. Hade jag haft tillgång till negativen så hade det blivit bättre. Varken pappa eller jag vet var de finns, tyvärr. Jag har inte en susning om vad modellbeteckningen kan tänkas stå för. Men jag anar en viss systematik mellan de olika modellerna. Alla 6x6-kameror slutar på /16, 6x9-kameror slutar på /2 coh 6x4,5 slutar inte på något =)
Lättare bildkomponera med 515 seriens uppfällbara sökare än de senare inbyggda sökarna.
Har alla tre format modeller av 515 där 4,5x6formatet är min favorit med sin nätta storlek.
Ljusmätaren är en riktig klassiker bredvid kamerabilden.Bild ett och två där kanske det
är mycket förändrat,helst där husen står.-:/blj
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-06 08:37
Jag har också alla tre men denna är nog min favorit. Bild ett skulle kunna vara tagen idag. det har inte hänt så mycket där. På bild två däremot är endast de lilla huset i högerkanten kvar. de andra tre är borta sedan länge.
Om man nu skall vara glädjedödare, så ger den gamla trelinsiga anastigmaten ett väl så luddigt resultat - speciellt då med tanke på det stora formatet. Färgbilderna blir ju bäst, på grund av färgernas separerande kontrastverkan.
Novar-Anastigmat var en billighetsvariant som inte tillverkades av Zeiss, utan det var en underleverans som man lade ut på Rodenstock eller Schneider.
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-06 10:25
Bildernas betydelse baseras inte bara på objektivens egenskaper. Minnesbilder funkar alltid, det har jag nyss sett bevis på när jag skannat mina bröders bilder från Diana. Nöjet att fotografera med den här och få resultat är det enda jag är ute efter. Bilder med diskutabel teknisk kvalitet har en charm som man numera använder appar för att uppnå =)
syntax 2011-12-06 15:26
Helt klart är det så. Min kommentar var bara en reflexion på din skrivning: "Här är några exempel som visar att en gammal enkel kamera fortfarande kan ge fina bilder". Jag lade därför saken lite på den tekniska sidan - eftersom det är uppenbart att även ett enkelt förstoringsglas ger fina bilder om man bara beaktar minnesaspekten och det rent bildmässiga.
Men Thomas! Nu blir jag ju sugen igen:-) Jag älskar dessutom utseendet på de gamla fina kamerorna. Härliga bildminnen du visar. /Anna
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-06 13:42
Det bästa sättet att bli kvitt en frestelse (suget) är att falla för den =) Köp en Nettar som lördagsgodis och lär dig framkalla själv. Mycket nöje för lite pengar =)