Mitt fotografiska minne

En bra årgång

År 1954

Det var ett bra år 1954. Rolleiflex 2,8C med Planarobjektivet kom. Nikon S2 lanserades. Leica M3 och Zorki 3 såg dagens ljus.  Japan och Burma sluter fred i Rangoon. Unionen mellan Ryssland och Ukraina firade 300 år. Arsenalfabriken spottade fram otaliga Kiev II. Den första massvaccinationen mot polio inleds i Pittsburgh. Thomas Meldert och Annie Lennox föddes. 

 

Annie Lennox


Jubileums-FED


Leica M3

Ernest Hemingway fick Nobelpriset. Marilyn Monroe gifte sig med Joe DiMaggio. Toronto får Kanadas första tunnelbanelinje. Finland och Tyskland slutar kriga officiellt. Sveriges Radio fick en andra kanal.


Ernest Hemingway 

Elvis Presley skivdebuterar på Sun Records med låten That's allright. Den första transistorradion demonstreras i Sverige. Stieg Trenters Roparen ges ut.

 
Stieg Trenter och K W Gullers på spaning i Stockholm 

Och en Leica IIIf lämnade fabriken i Tyskland. Och en Summaron 3,5 cm/1:3,5 också. Och nu har de hamnat i Vällingby. Underliga äro tingens vägar. Årsbarnen verkar hitta varandra på nåt sätt.

 
Och nu är den laddad med Tri-X...

Som sagt var: 1954 var en bra årgång.

 

Inlagt 2010-10-10 17:22 | Läst 9826 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ett märkesår!
/John-Erik
Svar från N Thomas Meldert 2010-10-11 07:16
Obsalut! Fast alla år har väl sina goda sidor =)
En del minns jag från det året. Fast inte just att en viss Meldert föddes, men jag tvivlar ändå inte på uppgiften :-)

Den första transistorradion minns jag, var det 1954? I alla fall minns jag den första som såldes i Sverige. Leicorna hade jag väl inte riktigt upptäckt ännu, men senare, när jag höll en IIIF i handen, så var det en mycket angenäm erfarenhet. Men den korta brännvidden 3,5 trodde jag länge inte på. I dag skulle jag gärna ha en. Hoppas på en X100 så småningom.

Trenter och Gullers tycks ha spanat in ett bra ställe, Sundbergs konditori. Så charmigt att spana från en Vespa! Men det låg i tiden. På den tiden. Allmänt sett var det väl inte bättre förr, men Stockholm var mycket trevligare 1954 än nu, det går inte att jämföra.
Svar från N Thomas Meldert 2010-10-11 07:20
Du gör bäst i att tro vartenda ord, Ernie =) Wikipedia är källan till alla konstiga uppgifter. De okonstiga (om kameror) kunde jag ändå. I ärlighetens namn hände det en del tråkiga saker också 1954. Robert Capa dog t ex. Men det platsade inte i inläggets anda =) Trenters Roparen är märkligt nog den enda av boken av Trenter som jag läst. Helt nyligen dessutom.
Trenter är en bra författare, kolla upp "lysande landning" och "som man ropar"! -55 var ett bra år också, då föddes min mamma :) En Leica hade väl aldrig varit fel heller!
Svar från N Thomas Meldert 2010-10-15 06:56
Alla årgångar har sina ljusa sidor =) Och en gammal Leica är aldrig fel.