Rolleiflex och de praktiska tillbehören 9
Den här gången tänkte jag vända mig mot interfacet mellan kameran och stativet ty här finns flera tillbehör. Till att börja med ska jag nämna snabbkopplingen till stativet, Rolleifix. Den har den vanliga stativgängan och passar till alla Rolleiflexer och Rolleicorder utom de allra tidigaste. Ingenjörerna ”standardiserade” helt enkelt många interface på kameran för att tillbehören skulle passa så många modeller som möjligt. Ibland gick det inte men för det mesta lyckades man bra.
Rolleifix
Babyn passar också som synes.
Ett annat tillbehör som kan roa fotografer som gärna tar panoramabilder är panoramahuvudet som monteras på stativet. Med hjälp av en inbyggd libell (vattenpass) ska man se till att kameran sitter helt vågrätt. Huvudet är indelat i 30°-lägen och då får man 12 lägen på hela varvet. Lika många lägen som rutor på filmen alltså. Fiffigt. Sen är det bara köra varvet runt och ta hela, eller delar, av rullen, framkalla, kopiera och klippa ihop = panoramabild. Jag har sett två modeller av detta tillbehör. Vem som kom först minns jag inte men jag tror det är den lilla.
Den lilla
Den stora
Ett annat tillbehör är stereoskenan som också ska fästas på stativet. Kameran monteras på släden som ställs i det ena ytterläget. Där tar man så en bild. Kameran skjuts över till det andra ytterläget där man också tar en bild. Dessa tvenne bilder kopieras bredvid varandra på ett papper som sedan monteras i en stereobetraktare. Den största svårigheten är nog att komma ihåg vilken bild som är höger respektive vänster. Stereobetraktare är sällsynt förekommande på sajterna men genom att studera bilder på antika dylika kan man nog lätt bygga en egen. Principen är att ögonen ska se två olika bilder för att därigenom uppnå en tredimensionell effekt. Därför finns det på stereobetraktaren en skiva mellan ögonen som hindrar det högra ögat från att se den vänstra bilden och vice versa. Stereofotografi var omåttligt populärt i början på det förra seklet. Faktum är att Firma Franke & Heidecke startade sin verksamhet med två stereokameramodeller några år innan den första Rolleiflexen.
Den uppmärksamme har redan sett att det är panoramahuvudet som sitter på sliden. Modulärt tänkande.
Stereo Heidosmat. En av de första modellerna från Franke & Heidecke.
Mellanformataren
Varudeklaration: Nördinlägg
/John-Erik
http://sv.wikipedia.org/wiki/View-Master
Nu kan man köpa en Holga sterokamera för 120-film med betraktningsapparat och göra bilderna själv, men någon framstegningsfunktion får man ju inte... Är rätt sugen på att prova men 100$ för en leksak i plast är lite i överkant...
Såg ESA's fotograf med en hemgjord stereokamera gjord av två Panasonic digitaler ihopmonterade och avtrycken synkade med Blåtand. De hade någon programvara som lägger ihop bilderna på datorskärmen så man kan se dem med specialglasögon. Har inte sett resultatet, men skall försöka få en titt vid tillfälle.
Har du stereo-tillbehöret till Rollein? Skulle vara intressant att se hur resultatet blir!