Mitt fotografiska minne

Zeiss Ikons misstag och hur man rättar till det

Eller hur man får 12 bilder ur en Super Ikonta 532/16

 

Zeiss’ konstruktörer hade väl en dålig dag när de konstruerade modell 532/16. Det är en mätsökarkamera med formatet 6x6 cm på 120-film. Alla vet ju att man får ut 12 bilder på en 120-rulle med den storleken på bilderna. Men inte i en 532/16. Där får man bara 11! Om man laddar film enligt instruktionsboken, vill säga.


 

Misstaget konstruktörerna begick var att använda ett bakstycke där det röda fönstret sitter i en position för 6x9 cm! Eller också hade de väldigt gott om såna bakstycken och måste hitta på ett sätt att bli av med dem. Möjligen kan det ha beordrats högre upp i företaget. En gåta är det.

 

Enligt manualen ska man ladda filmen på ett speciellt sätt för att räkneverket ska fungera. Gör man inte det får man bara ut 8 bilder eftersom man då måste hålla sig till det röda fönstret. Man ska först vrida fram till ruta 1 i det röda fönstret och sedan ställa räkneverket på 1 och sedan räknar kameran till 11. Redan vid ruta 1 har man kört en bra bit in på filmen (drygt en halv 6x6-bild noga räknat) och därför finns det bara plats för en halv bild i slutet av filmen! Sorry, du får bara 11 bilder.

 

Eftersom jag är ingenjör, skäms jag över den tyska grenen av skrået som gjort denna halvmesyr på en i övrigt trevlig kamera. Nu behöver man dock inte vara ingenjör för att överlista dumma tyskar. Det räcker med lite vanlig svensk list, varken våldsam eller argan.

 

Jag har sparat några bakpapper från tidigare 120-filmer där tejpen sitter kvar så jag lade helt enkelt in papperet i kameran och såg till att tejpen hamnade utanför 6x6-maskningsramen i kameran, fällde ihop bakstycket och studerade innehållet i det röda fönstret. Det handlar ju om att stanna så tidigt att man inte kör in en halv ruta på filmen utan bara någon centimeter som på en Rolleiflex eller annan mellanformatare. Nå, det var tomt. Inget synligt tryck. Jo, i ena kanten anade jag stapeln på ett K i Kodak.

 

Sista gången jag laddade kameran med Tri-X (vad annars) vred jag alltså försiktigt fram tills jag såg samma sak i det röda fönstret och har kört en hel rulle med 12 bilder. Emellertid har Zeiss’ konstruktörer lagt in en spärr efter 11 rutor på räkneverket så sista bilden måste tas genom att pilla på armen under objektivet, inte genom att trycka på utlösaren. Dessförinnan måste man dra fram film utan att ha ett stopp att luta sig mot. Jag har kontrollerat att det går 1+1/6 varv till sista rutan.

Jag har nyss framkallat filmen och kan nöjd konstatera att jag lyckades. Här nedan några bilder från den filmen.



Rulltrapporna upp mot Kungsklippan vid Rådhusets station.



Julgranen på Centralen


Eders förbundne

Mellanformataren


Inlagt 2009-12-05 19:20 | Läst 5918 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Snygga bilder. Jag måste testa :)
Svar från N Thomas Meldert 2009-12-05 22:14
Jasså, du har en också! Testa på! Varför ska man nöja sig med elva bilder?
Hej Thomas.
Vackra bilder, särskilt den från Rådhusets station, jag var med och montera en snedbanehiss där i mitten av 70-talet.
Är också ägare av en Rolleiflex som räkneverket falerar på, d.v.s. jag får det att fungera med bakstycket öppnat men så fort jag stänger det så slutar det fungera.Det finns en liten spak som påverkas när bakstycket stängs men det är svårt att simulera utan film i kameran.
Stig
Svar från N Thomas Meldert 2009-12-06 08:00
Snedbanehisssen är väl vid Vretens station.
Räkneverket i en Rolleiflex fungerar nog inte utan en film i kameran. Har du ingen "skrotfilm" att pröva med?
Hej Thomas.
Jo jag har en gammal film som jag testat med men resultatet blir det samma. Vad jag menade är att den lilla spaken eller hävarmen skall nog påverkas av bakstycket när det stängs. Men icke.Med filmrullen i kameran fungerar räkneverket med bakstycket öppet, men inte när det är stängt.
Angående snedbanehissen så finns det en vid uppgången till Rådhuset, För övrigt så var jag med om att montera 22 stycken hissar i Stockholms tunnelbana under 1970-talet.
Stig
Svar från N Thomas Meldert 2009-12-06 14:23
Då har det hänt nåt med triggern för räkneverket men det borde vara enkelt att avhjälpa för en kamerareparatör.

Snedbanehissen på Rådhuset måste sitta i den andra änden som jag sällan använder =)