Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Kravallerna den 30 november

1993 urartade det traditionella firandet av Karl XII:s dödsdag i Lund den 30 november. Åren innan hade det blivit mer och mer protester från antirasister och 1993 smällde det rejält. Mitt emellan polis och demonstranter hamnade jag.

I slutet av 80-talet och början av 90-talet stängde skolan tidigt den 30 november för att vi skulle slippa undan oroligheterna. Vanligt folk höll sig undan och istället var det gott om poliser på gatorna. I fönstren hängde spanare från Säpo.


Någon minut innan kravallerna bröt ut. Canon F-1 new med motor, FDn 24/2, T-Max P3200 vid EI 6400.

Det blev värre och värre år för år. 1993 bestämde sig polisen för att sätta stopp för oroligheterna och satta in fler poliser. Samtidigt hade det aldrig slutit upp så många antirasiter tidigare.

På min parkeringen till högskolan där min mamma jobbade övade poliser, kommenderade från hela södra Sverige, på att rycka fram i stora grupper. Ren kravallträning.

Jag hade samma höst varit praktikant på tidningen Arbetet och följde en av deras fotograf den här kvällen. På redaktionen följde någon polisradion och noterade var avspärrningar sattes upp. Sedan leddes fotograferna via radio så att de inte fastnade på fel sida en avspärrning.

Från Danmark kom cirka 600 husockupanter. Polisen fick in dem på Stora Södergatan och hade förberett sig genom att täppa in alla tvärgator med stora containrar. Polisen ställde upp sig i tre led. Ett polisbefäl förklarade i megafon att polisen inte kunde ta ansvar för vad som kunde hände de fotografer som var på plats.

Men var skulle fotograferna ta vägen? Alla vägar var spärrade. När polis och demonstranter närmade sig började det regna gatstenar i luften. Expressen-fotografen Torbjörn Andersson som varit i många krigsområden berättade senare att han aldrig varit så rädd som i Lund den 30 november 1993. Här hade han ingen hjälm, ingen skyddsväst och ingenstans att ta skydd.

En fotograf blev biten av en uppjagad polishund. Jag fick några slag med en batong, men de tog på ryggsäcken. På en av mina bilder syns hur en fotograf från Helsingborgs Dagblad blev rejält nedslagen av en polis. Internutredningen kunde av någon anledning inte identifiera polismannen.

Poliserna och demonstranterna tågade mot varandra. Det första ledet poliser slog ner demonstranterna. Det andra ledet satte buntband om handlederna och det tredje ledet kastade upp demonstranterna på flaken till lätta lastbilar hyrda från OK.

Tyvärr gick polisen även rätt hårt åt fredliga gymnasister (några av mina klasskamrater) som sittdemonstrerade på en gata i närheten. Stämningen var minst sagt uppjagad den kvällen.

Jag hittar tyvärr bara en av bilderna från den kvällen i datorn. Jag vet att jag har några till som blev hyfsade, så jag får leta upp negativen och skanna. Många bilder den kvällen blev oskarpa. Jag valde att inte köra med blixt utan pressade Kodak T-Max P3200 till 6400. Med 1/15-1/30 sekund och f/2 med manuell fokus blev det både skakigt och suddigt mitt i tumulten.

Inlagt 2014-11-30 20:37 | Läst 9866 ggr. | Permalink

"Hej, Det var tur att man inte var ute den kvällen. Jag minns att stämningen i Lund var inte bra vid den här tiden. Hoppas att du visar de andra bilderna. Hälsa grabben i Dalby Bob och Ninni"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det är som en vägg av poliser.Intressant bild och text.Skanna gärna resten av bilderna.

mvh Johan
Hej,
Det var tur att man inte var ute den kvällen. Jag minns att stämningen i Lund var inte bra vid den här tiden.
Hoppas att du visar de andra bilderna.
Hälsa grabben i Dalby
Bob och Ninni
Intressant historia!

Minns de dagarna. 91 och 92 cyklade jag hem genom stan. Det gick. Minns inte om det var 93 eller 94 när polisen hermetiskt inneslöt Lunds stadskärna med sopcontainers fyllda med sand. Vare sig fascister eller motdemonstranter kunde ta sig vare sig in eller ut. Skulle ganska tidigt förbi för att hämta på dagis. Lång omväg.

Sedan ebbade det ut.

Sigfrid
Svar från froderberg 2014-11-30 23:29
Det var 1993 som det kulminerade och de hade spärrat gatorna med containrar. Sen blev det lugnare.
Fin bild, Magnus! Och bra berättat (fast du glömmer att skriva ut att det är i Lund det utspelar sig). Jag har inte så mycket minne av det här demonstrationerna, men minns svagt att det var en fotograf från HD som blev nedslagen. Minns du fotografens namn?
Svar från froderberg 2014-12-01 14:11
Bra input. Jag har för mig att HD-fotografen heter Johan Persson.
Johan Pihl 2014-12-01 17:46
Det stämmer nog bra. Johan Persson, en av de yngre HD-fotograferna (på den tiden).