Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Positiv överraskning vid framkallningen

Nyligen framkallade jag tretton rullar varav tio nytagna med min nya Leica M6. Två var tagna för ett år sedan med en annan M6:a. Och en satt i min Ricoh GR1v, så den fick jag ta slut på innan framkallningen.

Jag visste ungefär vad som fanns på de två gamla M6-rullarna, men jag kunde inte för mitt liv komma på vad jag fotograferat på den halva exponerade rullen som satt i Ricohn.

Bengt Björkbom bloggade nyligen om att han fått framkallat sina filmer i kylen, de äldsta från 2006. Riktigt så gammal visade sig inte min film vara, men väl från maj 2008 då jag åkte till New York för att gatufotografera. Jag hade med mig min Eos 5D och tre objektiv: 24/1,4 - 35/1,4 och 85/1,8. Och så Ricohn för situationer då den stora systemkameran skulle vara för uppseendeväckande. Några sådana situationer upptod inte och därför blev det bara taget en halv rulle med kameran.

På två av rutorna syns den svenske New York-fotografen Thomas Nilsson som är en duktig och flitig bloggare. Han är en av de bästa bloggskribenterna inom fotografi. Det kan jag utan tvekan utnämna honom till.

Fotograf Thomas Nilsson i New York

Thomas håller på med gatufoto precis som jag, men det var inte därför jag hade intervjuat honom för Kamera & Bild ett halvår innan. Han jobbar nämligen som fotograf för norska VG i USA. Tidigare har han jobbat för Expressen.

Jag kommer ihåg att Thomas sa att han var kär i ett objektiv i taget. Just då var det normalen som han plockat fram ur kameraskåpet. Thomas menade att det var ett sätt att variera sig och lära sig utnyttja varje objektiv optimalt. Jag kunde bara hålla med.

Vi pratade också om att Åkermyntans Centrum i Hässelby Villastad såg likadant ut idag som på 70-talet. Thomas är uppväxt i Hässelby där jag bor. Han sa att om Ansel Adams kan få ett berg i USA uppkallat efter sig kunde han väl få soptippsberget Vinstabacken omdöpt efter sig. Där hade han åkt mycket skidor som ung.

Nu när jag är igång med det analoga fotograferandet igen kanske det kan bli mer än en halv rulle på tre år i Ricohn. Fast det är ju en kul överraskning om man hinner glömma det man fotograferat. Hrmmm. Får fundera på det där.

Inlagt 2011-04-07 19:08 | Läst 15113 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kan du förklara varför du gått över till analogfoto? Eller har du redan gjort det? Det är en sak när en del nyfikna amatörer gör det här på FS. Och så har vi ju den lilla tappra skaran som egentligen aldrig gick över till digitalfoto. Men en yrkesfotograf -- jag förstår det inte riktigt.
Svar från froderberg 2011-04-08 01:41
Som yrkesfotograf är jag 100 procent digital. Gör inga jobb analogt.

Men jag är hobbyfotograf också. Den delen hos mig utvecklar min bildstil och konstnärliga sida som även kommer yrkesfotografen Magnus till nytta.

Det analoga tvingar mig att ta ner takten och höja koncentrationen vid fotograferingen. Det skärpta sinnet har digitalfotografen nytta av. Sen är det lite kul med teknisk variation och jag funderar på om själva mätsökarkonceptet påverkar mina bilder. Läs mer här: http://www.fotosidan.se/blogs/froderberg/tillbaka-till-film-och-leica.htm