Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Nedtonade och kanske också onaturliga

Ger dagens digitalkameror "för bra" bildkvalitet? Märklig fråga egentligen. Men kanske berättigad. En bild som är perfekt ur alla avseenden, teknisk som konstnärlig, lämnar väldigt lite över till fantasin. Risken är överhängande att vi då bara registrerar de perfekta bilderna utan att de framkallar några djupare känslor. Jag har själv upplevt det så och blir lätt bildtrött. Det beror inte enbart på den tekniska perfektionen utan också naturligtvis på mängden av bilder vi ständigt utsätts för.

Många av de bilder vi ser i olika gallerier och grupper på Facebook är väldigt manipulerade och normen för vad som kan betraktas som "naturligt" har med åren ruckats betydligt. Jag är bl a med i gruppen "Övergivna platser" på Facebook och de bilder som där får flest "likes" är de bilder som också är kraftigast manipulerade. Oftast med mycket överdriven HDR. Hur har det kunnat bli så här? Är en naturlig bild "för perfekt" för att väcka några känslor? Först när den skruvats till nästan grotesk så börjar folk att reagera.

Alla de här bilderna är "skruvade" i ett insticksprogram. Men inte särskilt mycket. De ska efterlikna färgbilder från negativ färgfilm tagna med en klassisk, analog kamera. Det är färgmättnaden som är neddragen en aning och filmens färgtemperatur som lagts till. Inget annat.

Har bilderna därmed också blivit intressantare? Är de fortfarande att betrakta som naturliga?

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2014-01-30 14:29 | Läst 4566 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Så är det med fotografering. Fotografier, och huruvida dom är "intressanta" är en högst subjektiv sak. En helt omanipulerad bild är väl mest naturlig antar jag. En manipulerad bild kan dock vara väldigt intressant lika väl som en omanipulerad bild. Subjektivitet hela vägen enligt mig. Ingen kan säga till någon annan att en viss bild är "bra" bara för att den enligt denne uppfyller vissa krav som enligt denne gör bilden bra eller intressant.

Fina bilder f.ö. -- Min personliga uppfattning dock :)
Jag skulle vilja påstå att det går att generalisera hela diskussionen kring kraftig manipulering och HDR betydligt: Sådär kommer det alltid att vara, oavsett vilken typ av uttryck eller smakyttring vi talar om. Det kommer att finnas en bred massa av befolkningen som företräder en smakuppfattning som en annan, något mindre befolkningsgrupp betraktar som vulgär - smaklös helt enkelt. En tredje, ytterligare mindre befolkningsgrupp besitter såpass mycket kulturellt kapital att den kan kosta på sig att ta upp de vulgära smakuttrycken, omfamna dem och transformera dem till åtråvärd kitsch.

För att ta fotografin som specifikt exempel: Dagens kraftiga HDR är gårdagens hötorgskonst.
Känns naturliga o fina! Hils, LO
Min gissning eller tro på varför många bilder är mer eller mindre manipulerade är lite annorlunda: Jag tror inte att det i första hand beror på att kamerorna blivit för bra utan på kombinationen av mängden bilder vi hela tiden sköljs över av och att det med den digitala tekniken har blivit mkt lättare att göra både små och mer omfattande manipulationer. När mängden bilder vi möter blir så stor som den är nu tror jag att vi, också jag, medvetet eller ännu oftare omedvetet känner ett behov att göra så att de egna bilderna sticker ut eller åtminstone syns lite bättre.
På analogtiden var det, förutom att det var så otroligt mkt färre bilder, förenat med ganska mkt arbete att manipulera, tom svartvita bilder och jag tror att det var ytterst få som kunde manipulera färgbilder.

Jag kan göra en ytterligare iakttagelse beträffande mina egna bilder. Dom bilder jag tycker bäst om "hemma" är mkt mer "lågmälda" än dom jag har på FS men dom får ingen som helst uppmärksamhet när jag lagt in dom på FS.
Det är inte så att jag sitter och drar i reglagen för att jag ska lägga in bilder på FS, men jag är säkert ändå påverkad och både väljer bilder och inställningar på ett annat sätt när jag vet att det gäller FS. Egentligen vill jag ju tro att jag bara går på mina egna preferenser alltid, men det är inte så lätt att vara så opåverkad av andra som jag egentligen vill vara. Hälsningar/ Björn T
Jag gillar verkligen dina bilder i det här blogginlägget...fina former, linjer och perspektiv...men inte utan innehåll för det! :) Den nedtonade färgen gillar jag också.
Jag tycker också att nätet svämmar över av superredigerade bilder, och iscensatta. Tittar man på 1x com tycker jag att det skett en stor förändring på senaste året bara...?
/ Lena
Fina Torbjörnbilder med stor Uppsalakänsla!
Jag tycker att du har landat på en fin ton i bilderna och upplever dem inte som skruvade.
Å andra sidan gillar jag den här tonen i bilder och gärna att det finns mycket att upptäcka och titta på i dem så att man kan stanna vid dem länge!
Sköna bilder med fin ton Torbjörn.

Däremot håller jag inte med om att överdrivna färger är något nytt. På 60-talet tyckte många att dia-film från Kodak gav fina färger, jag tyckte att de var våldsamt överdrivna och det har ju bara fortsatt med andra typer av dia. Själv provade jag att göra litfilms-kopior av s/v och kopiera dubbelt för att få en kraftfull svärta men det var bara jag själv som tyckte det blev fantastiskt...

Nä, det blir mycket bättre snart!
Hej Torbjörn du har rätt när det gäller uppmärksamhet.
Ju mer dom är efterbehandlade desto mer uppmärksamhet - det verkar som om.
När det kommer till hur de är naturliga eller manipulerade är en stor fråga.
Den allmänna uppfattningen är vist nog att om du har justerat hela (global) bilden är de inte manipulation.
Men om man selektivt (lokalt) har justeratt i en del av en bild då är de manipulation?
Några bilder lämpar sig för en liten justering för att ge en viss stämning eller uttryck. Andra inte als.
När justeringen är för justeringens skull ensam - är det långsökt.
Vi måste var och en göra som man tycker.
Dina bilder de är inte överdrivne alls.
Hälsningar från Erik / DK
Jag gillar dina bilder. Det finns mycket att titta på och här upplever jag nedragningen av färg som någonting positivt. Känns lite gammaldags och, ja , det ger en annan känsla. Konstigt det där...lite subtilt . Dock upplever jag dem som naturliga...hade du gått åt andra hållet och stunsat till färgerna hade jag nog regagerat annorlunda. Nu befinner de sig fortfarande inom min ram för naturligt.
Allt det här med efterbehandling är så subjektivt att det för mig börjar förlora intresset att diskutera det. Alla har sin uppfattning, men det behövs bara att man ser en film från 70-talet så ser man att färgskalan som vi dp upplevde som naturlig är helt onaturlig....Inte har naturen färgerna som en sjuttiotalsfilm har :)
Sen är det nog som Björn säger, iallafall stämmer det på mig, mängden av bilder som sköljs över ens ögon gör att jag reagera på det genom att ibland bli bildtrött.