Gesällen/ Håller maten på att ta slut?
Läser i DN att hälften av livet i världshaven har tagit slut. Mätperioden sträcker sig ca 40 år tillbaka i tiden. Det låter väldigt oroväckande. Bilden av havet som outsinlig källa för föda måste m a o revideras. Utfiskning och klimatförändringar har slagit hårt på livet i havet och vad kan vi människor göra åt saken. Att fiska mindre låter ju som en enkel lösning, men det är ju också det som måste göras. För att fiskbestånden ska ha möjlighet att återhämta sig. Klimatförändringarna är en svårare nöt att knäcka. De som förorsakas av människans sätt att leva kan vi till viss del påverka, men knappast de som kan förklaras av naturliga variationer.
På landbacken, å andra sidan, ser vi resultatet av det förändrade klimatet i form av ihållande torka och regn. Förutsättningarna för att bedriva matproduktion försämras naturligtvis om de här fenomenen håller i sig över tid. Summan av kardemumman är ju att man undrar om maten i framtiden kommer att räcka till oss alla? Folkvandringar p g a krig och konflikter har alltid funnits i olika omfattningar, och är särskilt aktuellt i dag. Risken finns att vi snart får folkvandringar som har sin orsak i att klimatet har förändrats så pass att vissa regioner blir obeboeliga.
Jag såg ett program med Hans Rosling där han med elegant statistik visade att befolkningsexplosionen nu är ett minne blott. En familj med två barn är nu det normala i de allra flesta länder, även i de s k utvecklingsländerna. Kurvan för befolkningstillväxten planar av vid ca 11 miljarder och därefter kommer tillväxten att öka väldigt långsamt. Detta förutsätter naturligtvis att det finns tillräckligt med mat för att fylla alla dessa munnar och att klimatet inte förändras till det sämre. Annars får vi nog se annan lutning av den där kurvan.
Ja, det är många tankar som flyter upp till ytan när man gör sina rundor med kameran. Den här dagen blev det en tur med den mycket fina Minolta Autocord, den finaste TLR-kamera jag har.
Apropå mat så kom jag för en tid sedan i samspråk med en kvinna från Somalia. Hon bjöd på somaliskt kaffe och vi kom att samtala om svenska och somaliska matvanor. En sak hon inte kunde förstå var hur mycket vi svenskar åt, och hur ofta. Ni äter ju jätteportioner jämt, sade hon. Förmodligen har hon rätt. I allmänhet behöver vi nog inte äta så mycket vi gör, och inte heller så ofta. De flesta har stillasittande jobb och förbrukar inte särskilt många kalorier per dag. Själv har jag dragit ned på portionernas storlek. Jag går mätt från matbordet, i stället för proppmätt.
På återseende
Torbjörn
Sedan är det nog inte så lätt att göra något åt klimatförändringarna, en del går visserligen med rening och bromsning av utsläpp, men de naturliga som alltid funnits de fortsätter ändå. Jorden roterar ju inte bara, den vobblar dessutom och då blir det förändringar i klimatet vad vi än gör. Istider har kommit och gått utan vår inverkan.
Har jag förstått saken rätt vad gäller mat-tillgång i världen är den egentligen bättre än den nånsin varit, däremot väldigt ojämnt fördelad. Som vanligt är det krig och fattigdom som är de stora problemen, tillgången på mat är mer än tillräcklig för att föda jordens befolkning. Men kanske har jag förstått fel eller inte följt med det absolut senaste, det är väl något år sen jag läste om detta. Roligt med dina svartvita bilder, jättefina!/ Björn T