Att blogga miljövänligt och befarade översvämningar kring Mälarens stränder
Kan man blogga på mer än ett sätt? Miljövänligt och icke miljövänligt? Nja, kanske inte. Vad jag menar är att man kan tänka sig för lite grand när man åker bil, buss eller tåg någonstans för att fotografera. På en utflykt kan man ju ta bilder som passar in i flera sammanhang. Jag har nu i två bloggar berättat lite om en utflykt jag gjorde till Västerås för några dagar sedan. Här kommer den tredje bloggen med bilder från samma utflykt. Kanske kan jag klämma fram ytterligare en blogg från samma resa. Klart miljövänligt tänk alltså.
I hamnområdet i Västerås bygger man ett flertal flerfamiljshus. Trendmässigt ligger de alldeles nära vattnet. Alla hus har inglasade balkonger som vetter mot vattnet. Det ser väldigt trevligt ut även om jag kan tänka mig att det kan bli väldigt varmt på sommaren när solen gassar. Naturligtvis har man tänkt på det så det finns säkert arrangemang för skuggning av balkongerna.
Ett kanske allvarligare problem är läget alldeles intill vattnet och den framtida vattennivån i Mälaren. Den lär med största sannolikhet stiga. Karin Larsson, vid Institutionen för geovetenskaper, Uppsala universitet, har i ett examensarbete från 2005, "Mälarens vattennivå i ett framtida klimat" avhandlat det här ämnet. Om den framtida vattennivån skriver hon bl a. "Studier som bedrivs på klimatforskningsavdelningen Rossby Centre på SMHI pekar på att det framtida inflödet till Mälaren kan komma att bli högre än vad det är idag, något som skulle innebära ännu högre vattennivåer i Mälaren."
Vad konsekvenserna av eventuella framtida översvämningar kan bli skriver hon "En omfattande översvämning av Mälarens stränder går bland annat ut över infrastruktur och bostäder." Enligt författaren är det stora problemet att avrinningen från Mälaren i dag är för liten för att kunna förhindra kommande översvämningar. "Problemet idag är att avbördningen genom sjöns utskov är för liten för att förhindra att översvämning uppstår. Att försöka skydda Stockholm mot vattnet med hjälp av skyddsmurar och invallning skulle bli alltför kostsamt. Ett bättre alternativ är istället att öka avtappningskapaciteten genom slussarna. För att säkert kunna hålla Mälarens vattennivå inom acceptabla gränser måste sjöns utlopp byggas ut. I alla scenarier som har undersökts i det här arbetet kan vattennivån hållas under den högsta föreskrivna nivån om avbördningen utökas till 1 370 m3/s. Det krävs alltså nästan en fördubbling av dagens avbördningskapacitet på 710 m3/s."
Jag undrar om de som köpt sina bostäder vid hamnområdet i Västerås har blivit informerade om detta av byggherren. Man kan bara hoppas att marginalerna är väl tilltagna för att förhindra framtida översvämningar.
Några bilder från hamnområdet i Västerås:
S/S Bore ligger här
Vy in mot staden med en vacker pollare i förgrunden
Vy ut mot Mälaren
Likt ett Manhattan i miniatyr växer här ett nytt bostadsområde upp
Utsikten ut mot Mälaren
Isbrytaren Bore ligger förtöjd här
Den röda bron som leder ut till det nya bostadsområdet
Det här huset ligger alldeles intill ett industriområde
Lägenheterna har stora inglasade balkonger
ASEA som blev ABB och som betytt så mycket för Västerås
På återseende
/Torbjörn