Mitt fotografiska minne

Vilken slutartid och bländare ska jag använda?

Eller "Hur fort kör en zeppelinare"?

Helt på skoj förstås så att ingen ska tvivla på mitt uppsåt. Jag har bara råkat komma över ett par antika fotografiska artefakter som jag bara tycker det är lite kul att dela med mig av. Det blir alltså ett inlägg om amatörfotografens hjälpmedel som han (eller hon) kunde göra bruk av för att, efter större eller mindre vedermödor, ta utsökta fotografier. Sitt ner och håll i er. Det här var på fullt allvar för ett halvt sekel sedan.

De' e' myck'e att hålla reda på! Men har du koll på läget så blir bilden perfekt!

Här kommer en till helt oumbärlig artefakt.

Diagrammet för skärpedjup

Sliden. Den har utförliga förklaringar och anvisningar på baksidan också men det besparar jag er.

Här har jag ställt in brännvidden 7,5 cm (Nettar eller Rolleiflex) och vill ha skärpa mellan 2 och 5 meter. Då ska jag välja bländare 11. Någon tid utlovas inte här.

Men rekommenderade längsta tider får man i alla fall. Det är väl tur att landskapen inte kör fortare än 3 km/tim. Och även om artefakten tillåter att man står så nära som 1 meter från ett flygande flygplan är det nog bäst att hålla i sig där man står på vingen =)

Jag vet inte jag, när man kommit igenom allt och ställt in kameran är troligtvis motivet borta.

Vi kan vara tacksamma att kameratillverkarna har stoppat in all denna kunskap i moderna kameror. Det vore ju synd att missa en zeppelinare =)

Mellanformataren

Inlagt 2012-07-07 10:15 | Läst 8818 ggr. | Permalink

"Spelar det någon roll om zeppelinaren är röd eller blå? Kul dessa gamla prylar, och det positiva var ju att man nötte in sina exponeringsvärden så att de satt i ryggmärgen. Jag tror att sådana här prylar skulle kunna vara både kul och bra för många även idag."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kanske lite omständigt kan jag tycka som hållt på med foto i femtio år, och troligen minst lika omständigt för nybörjaren. Som du skriver så hinner motivet kanske försvinna innan man är klar. Bäst att läsa på noga och övningsratta på kameran hemma innan man ger sej ut. Jag hade med min Zeiss Ikonta och Rolliecorden till England förra året och tyckte dom var omständiga trots att jag vuxit upp med såna grejer.
Mycket trevlig kamerakuriosa du visar upp.
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-07 14:40
Ja, hur någon kunde stå ut med dessa detaljerade instruktioner på högtravande svenska och komma i mål, dvs ta bilden, det är en gåta. Jag skulle tro att de flesta som köpte denna snart övergav den.
En Ikonta eller Rolleicord är inga svåra kameror för en erfaren fotograf som du. Kanke bara lite obekvämt att damma av de gamla kunskaperna. Du har väl en handhållen exponeringsmätare som funkar?
Hej Thomas. Fantastiskt vilken tajming! Gamla tiders motsvarighet till en app i iPhone som jag just skrev lite om. Kul att se hur världen utvecklas. Mvh Thomas
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-07 14:41
Se där! Appar fanns inte i ordlistan på den tiden men är helt klart jämförbart.
Hehe... Fantastiskt!
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-07 14:42
Eller hur?
När jag tog mina första bilder med farsans bälgkamera, runt 1950, hade jag en exponeringssticka av annat fabrikat men med exakt samma arbetssätt. Och det blev bilder då med... Lite tid tog det, men knappast längre än under min "zonsystematiska" period på 80-talet, med en Pentax spotmeter med påklistrad zonskala.

Nu ställer jag oftast min Leica "på gehör", med viss hjälp av den inbyggda mätaren; autoläget är mer lättlurat än jag själv efter 60 års plåtande. Och det blir bilder nu med... Skillnaden är att numera kan man kolla histogrammet direkt efteråt....
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-07 14:43
Har man hållit på ett tag så funkar gehöret väldigt bra. Lite får man väl bestämma själv?! Jag en exponeringssticka till från Hasselblad men den är så omfattande att jag nog får visa den i ett separat inlägg =)
Det står mycket i menyerna på min nya kamera men ALLT om zeppelinare och brevduvor har de missat. Bedrövligt.
Det var bättre förr. Fast jag det där med att landskap förflyttar sig med en hastighet av 3km/t..? Där hänger jag inte med.
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-07 14:47
Jag skulle tro att de uppdaterat kamerorna efter nutidens fortskaffingsmedel. Snälltågen t ex går ju mycket fortare nu. Och det där med rörliga landskap måste vara ett tryckfel. Om du läser på sista bilden så nog hittar du den hastigheten mitt för Landskap.
Spelar det någon roll om zeppelinaren är röd eller blå?

Kul dessa gamla prylar, och det positiva var ju att man nötte in sina exponeringsvärden så att de satt i ryggmärgen. Jag tror att sådana här prylar skulle kunna vara både kul och bra för många även idag.
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-07 14:52
Blå kan vara knepigt om filmen är okänslig för blått =) Visst är det kul med de här gamla hjälpmedlen men personligen hade jag nog tröttnat efter det första försöket. Har man hållit på ett tag sitter det där ändå och svartvit film är ju ganska tolerant mot felexponeringar.
Den där sista tabellen ( som jag gjorde mig lite lustig över, skäms på mig ) med exponeringstid skulle jag behövt ha med mig som påminnelse idag på em.
Jag lyckades glömma bort att det nog kan vara bra att ha lite kortare exp.tid om objektet är på lite längre avstånd även om man inte har så väldigt lång brännvidd.
Nån dag kanske man lär sig :-)
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-07 22:39
Övning ger färdighet, Peranders. De' e' bara och köra vidare =)
Du har inte händelsevis en optisk exponeringsmätare att skriva några rader om? Jag använde en under några år i slutet på 1950-talet. Tyvärr har den kommit bort.
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-09 07:32
Nej, någon dylik har jag inte i min ägo. Ännu =) Kommer du ihåg fabrikat och modell?
EGW 2012-07-10 19:26
Inte den minsta aning, det förlorar sig i sagans dunkel.