Mitt fotografiska minne

VERNISSAGE

Om en ofärdig utställning

Den som kollar min profil då och då har sett att jag har lagt av med fotografiska nyårslöften och ersatt det med en inriktning. En av årets intriktningar är gatufoto. Jag började så smått redan våren 2009 då jag hade gott om tid att gå runt i stan och fotografera men kom av mig när jag började veckopendla till ett uppdrag i en öde liten håla i Södermanland på hösten. Det tog nästan ett år att bli färdig med ödemarken och jag kunde återvända till storstan igen och återuppta mina vandringar i jakten efter de flyktiga  små  ögonblicken i det allmänna rummet som är så svåra att se och fånga.

Fanfar

Härmed öppnas den levande utställningen STREET- private moments in public som är en bildblogg med gatufoton som kommer att fyllas på efterhand som nya bilder fångas. Till en början dyker det upp lite gamla bilder men när nu promenaderna (konståkning med oplanerade piruetter) återupptas efter långvarig förkylning kommer det att publiceras nya, aldrig tidigare skådade ögonblick från det gemensamma vardagsrummet. Inte ens jag har sett de nya bilderna ännu!

Min utrustning kommer främst att vara den lätta och smidiga Zeiss Ikon ZM med Biogon 2/35 men även andra lätta vapen för bildjakt såsom t ex Leica M3, Olympus 35 RD, Zorki 4 och Rolleiflex 3,5B. Alla gamla "hederliga" gatufotokameror. Ja, t o m Rolleiflexen. Betänk Vivian Maier! (Min hemliga idol) Till mätsökarna har jag ett koppel med lämpliga objektiv från 15 mm vidare till 28, 35, 50. För en del extrema tillfällen har jag också ett porträttele på 90 mm. Huvva! Det kommer mest att bli svart/vitt men M3:an kommer att ha en färgrulle tills de tar slut i frysen. Det blir analogt till en början men då även jag suktar efter en lättarbetad digital gatufotokamera till rimligt pris och med bra sökare dyker det nog förr eller senare upp digitala bilder också. Kanske dammar jag av Powershot A80 då och då...

Mellanformataren

PS
Gratis inträde för fotografer!

Inlagt 2011-02-23 07:42 | Läst 8512 ggr. | Permalink

"Hej Thomas, Lycka till med din nya site. H/ Ronny Persson Helsingborg"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tack för inbjudan, ska bli spännande att se vad du hittar :)
Svar från N Thomas Meldert 2011-02-23 07:53
Kul att du tittade in! Det är lika spännande för mig =)
Spännande, kul att se vad som händer i stor stan upp i norr.
MVH Anita
Svar från N Thomas Meldert 2011-02-23 09:25
Jo tack. Jag hoppas det händer mer än i ödemarken =)
Hej Thomas,
Lycka till med din nya site.
H/ Ronny Persson Helsingborg
Svar från N Thomas Meldert 2011-02-23 09:26
Tack Ronny. Hoppas att du tittar in då och då...
Jag har bokmärkt din nya blogg och den ska bli intressant att följa. Vi börjar bli många nu som ränner runt på, framför allt, Stockholms gator och torg. Kanske dags för schemaläggning? :-)
Svar från N Thomas Meldert 2011-02-23 09:27
Ja, det vore ju synd om alla bilder handlar om fotograferande gatufotografer =) Vi får hålla utkik. Och råkar vi på ett känt ansikte kan det ju bli en trevlig fikapaus. Inte bara på Ellens.
Blir det cider och salta pinnar också?
Då kommer jag som ett skott. :-)
Svar från N Thomas Meldert 2011-02-23 14:11
Om du har den appen i din skärm så kan det funka =)
Spännande blogg (jag är också svag för gatufoto) och snygg layout. Tänk om man hade tillgång till olika layoutteman här på FS! Men usch vad träigt att man måste gå till ett annat system för att titta och kommentera!

Du har inte lyckats hemlighålla att Vivian Maier är din idol. Du får försöka bättre om du ska kunna behålla något sådant för dig själv :-)

Powershot A80 verkar vara något liknande min Kodak Easyshare. Visst är en sådan kamera användbar, men man missar rätt mycket med den.

Din Biogon 35 är ju perfekt, men jag förmodar att den enda digitalkamera den kan användas till är Leica M8/M9? Låt oss hoppas att Zeiss får ändan ur landån och kommer med en digital version av ZM. Då har du gatufotokameran som överglänser allt annat!
Svar från N Thomas Meldert 2011-02-23 19:06
Roligt att den tilltalar dig! Och så svårt är det inte att hitta den. Lägg upp en RSS-feedprenumeration så ser du lätt när det kommit ett nytt inlägg.
Jag skäms inte för Vivian Maier och tycker gott att andra kan få känna till henne också. Annie Leibovitz är en annan. Konstigt nog tycks jag fastna för kvinnliga fotografer =)
Powershoten är långt ifrån perfekt. Fördröjningen i avtrycket är irriterande och passar bättre till stilleben och arkitektur. Men vad gör man? Den är behändig och man tas definitivt för en turist när man använder den =)
En digital ZM är förstås drömmen just nu.
EGW 2011-02-23 22:52
Visst läser jag din street-blogg via RSS. I Google Reader, som obarmhärtigt skalar bort den snygga layouten :-) Nä, det är inte att hitta den som jag tycker är träigt, det är att kommentera. Och så har du modererade kommentarer. Kanske nödvändigt, men för den som kommenterar är det stentråkigt.
Svar från N Thomas Meldert 2011-02-25 20:43
Risken kanske är liten för spam i kommentarerna, ändå modererar jag. Alla vettiga, vare sig negativa eller positiva, kommer jag att släppa igenom. Min erfarenhet är dock att kommenterandet blir ganska magert. Jag har ju fler bildbloggar...