Varför finns det ingen Cato i Stockholm?
En invandrares syn på Slussen
Lika bra att säga det med en gång: Riv Slussen och bygg nytt!
Sådär ja. Jag bor i huvudstaden och anser mig ha rätt att tycka ett och annat om den. Invandrad eller inte. Jag betalar ju skatt här.
Jag började jobba i Stockholm i december 2003. Eller rättare sagt i Sickla. Jag fick tursamt tag i ett rum på östra Kungsholmen, 8 minuters promenad från Centralen. I nästan tre år trafikerade jag alltså Slussen till och från jobbet. Eftersom jag åkte buss sista biten gick jag alltid ner i de mörkaste delarna av komplexet till min busshållplats. En plats som f ö flyttade på sig då och då som för att hålla oss morgontrötta resenärer på alerten. Måndagar var värst. Då gällde det att obesmittad kryssa mellan helgens spyor, överblivna snabbmatsrester, kådisar, fimpar och begagnade prillor. Skräpkorgarna var fåtaliga och överfulla.
Sen fick jag en paus ett par år innan det var dags igen. 2008. Ett år till i samma smet. Den vittrade betongen hängde fortfarande ihop majestätiskt över mitt huvud och motvilligt fascinerades jag av det miraklet. Sedan dess har jag hållit mig borta från regelbundna besök. Dock några oregelbunda visiter med kamera i dokumentärt syfte och några snabba passager med destination Hornsgatan 32. Det här året flyttade jag till Vällingby och fick längre till jobbet.
Det måste vara en naturlag att det i en demokrati uppstår en motreaktion till varje försök till förändring (förbättring). En predikant jag hörde för decennier sedan åskådliggjorde detta på ett mycket levande sätt. Om ett träd får för sig att låta en gren växa ut åt något håll (här lät han sin ena hand förflytta sig från bröstet och vågrätt utåt) så växer det genast ut en rot på andra sidan (vilket illustrerades med det motsatta benet). Och så är trädet i balans och inget ont inträffar. Även om det går extremt långsamt så växer trädet.
På samma sätt verkar det vara i den lokala politiken. Motståndsrörelserna mot olika projekt är lika många som politikernas förslag. Dessutom tillkommer nya kreativa förslag från dem som inte ens får betalt för det vilka i sin tur får motståndare. Det är inte att undra på att alla förändringar tar tid i Långsamhetens paradis Sverige. Det tar tid att utreda sörjan av ritningar, skisser, skrivelser och demonstrationer. Det är heller inte konstigt att allt som faktiskt sker, sker alldeles för sent. Och när ett projekt är färdigt är det lika bra att börja jobba med nästa steg på samma ställe för att komma i fas med behovet som uppstår om femtio år eller så. På så vis kan man synka ihop behovet med långbänkens slutfas. Har jag inte rätt?
I Förbifarten kan väl nämnas omvägen om Stockholm som jag som Västerortsbo gärna ser att den påbörjas med det snaraste. Jag är definitivt motståndare till motståndsrörelsen i denna fråga också. Mer om detta en annan gång.
Mellanformataren
PS
Jag väntar fortfarande på den dag då Stockholms invånare utbrister i ett samfällt och entusiastiskt JA till något projekt som våra förtroendevalda vill genomföra. En sån där utopisk och gemensam Äntligen!-upplevelse som sprider glädje i kommunen =) Om vi vara bygger något som alla ångrar kan detta ske förr än vi anar. Och jobben säkras i framtiden.
PPS
Som vanligt är jag inte helt allvarlig utan försöker bara se det lustiga med en del företeelser.
Fotnot
Cato d.ä. var en kraftfull senator i Rom och ansåg att Karthago skulle förstöras vilket också skedde ca 149 f Kr.
Jag är ibland för, en naturlig tröghet, vinklar och tankar från olika håll är bra.
Men som du skriver, ibland blir långbänken längre än lång.
Bort med det gråa, in med det gröna!! /Peter
PS gillar sista bilden som fått ordet "sluss" i dörrfönstret, för det är ju precis vad det är, en sluss vid slussen DS.
I min hemstad Lund är man däremot motståndare till allt. Det tog tio år för McDonald's att få bygga i utkanten av stan. Arbetarna kunde ju få för sig att börja äta skräpmat.... Och ha mataffärer på platser där man kan komma till med bil bekämpades också länge...
För övrigt finns det en utmärkt Cato i Stockholm. Porträttfotografen Cato Lein.
Är Lein en kommunalpolitiker?
Här i Hornstull har man satt fart på galleriabygget, och detta trots ett massivt folkligt motstånd, och då handlar det inte om några enstaka högljudda aktionsgrupper. Med tanke på att få vill ha lösningen och att det inte går direkt strålande för de gallerior som redan finns kan man ju tycka att det även finns ett visst folkförakt hos våra styrande emellanåt. Behovet av shopping och att supa skallen i småbitar kan man väl säga är ganska väl uppfyllt som det redan är? Kanske dags att bredda utbudet med något annat än modebutiker och nya krogar?
-affe
Är det ingen som kläckt idén om att låta promenadstråket över slussen inhysa ett gigantiskt plank för fotografer? Då kan jag gå av redan i Gamla stan och trissa upp stämningen på väg till Fotografiska eller Ellens. Under tak naturligtvis. Eller låta det vara en galleria för frilansfotograferer att sälja sina tjänster i. Nä, nu spånar jag för långt...
Jag tror att de flesta är överens: Slussen måste byggas om. Men nån gång måste man bestämma sig för hur. Det ska inte behöva ta en generation att trötta ut motståndarna.
Men själv behöver jag inte ha någon åsikt om Slussens framtid :-D Jag är inte intressent längre.
Kalla in ingenjörstrupperna och bygg en pontonbro medan vi väntar.
// S-O