Mitt fotografiska minne

Schabbel i spurten

För nytillkomna läsare vill jag först berätta om mitt nyårslöfte som består i att köra minst en rulle film i alla mina fungerande kameror avsedda för film som jag äger eller skaffar fram till den sista november 2009. Bildexempel ska vara uppladdade före nyår och som bevis för mitt roligaste nyårslöfte hittills i livet finns två bilder från varje kamera i albumet Nyårslöftet 2009. Kanske. Crimson har schabblat bort en av mina nyårslöftesfilmer. Jag har fått någon annans film och bilderna på den har inget intresse för mig. Crimson har lovat att leta reda på filmen. Misslyckas de så får jag ta en ny. Men det börjar bli ont om tid. För en vecka sedan hade jag två kameror kvar och jag kände mig mycket konfident att hinna med allt. Nu i veckan fick jag två kameror av pappa som naturligtvis räknas in i löftet. Egentligen fick jag tre men den tredje går det inte att få tag på film till utan jag måste specialtillverka en adapter för att kunna köra 120-film i den. Dessutom har den ena av två slutartider gett upp medan jag provade den. Synd, för hela kameran är i övrigt i mint condition. Och ändå är den från mitten av 20-talet. Den ser faktiskt oanvänd ut! Just nu betraktar jag den dock som icke fungerande eftersom jag inte kan köra en film i den. Än.

 


No 1A Pocket Kodak. 1920-tal. 130 mm/f7,7  T, B-1/50s 116-film

Nästintill mint condition.

 

De två första är av märket Franka, den ena är en Solida I och den andra en Solida III. Båda daterade till 1954 och således årsbarn med mig själv. Båda ska ha 120-film och Solida I är nu laddad med en Fomapan 400 och Solida III med en Portra 160NC om vardera 12 bilder. Tolv bilder försvinner fort om jag ger mig ut en eftermiddag så det ska normalt inte vara något problem. Värre blir det om jag måste ta om rullen i Chinon CP5. Så jag hoppas att Crimson hittar rullen...

 


Franka Solida I (1954). 75 mm/f5,6   B-1/200s   120-film
Mycket god kondition

 


Franka Solida III (1954). 80 mm/f2,9   B-1/250s   120-film
Mycket god kondition

 

PS

Nu kanske det är mer begripligt att jag inte fotar så mycket digitalt. Men jag använder i alla fall min D80 till att dokumentera mina gamla kameror =)

Inlagt 2009-10-17 18:08 | Läst 10217 ggr. | Permalink

"Lustigt – Franka-kamerorna är från samma år, men Solida I ser faktiskt mycket modernare ut än Solida III. Solida III påminner mig om en Ikonta jag fick låna av en kompis i början på 50-talet. Det där var trevliga kameror att jobba med, men alltid samma problem att ställa in avståndet rätt. Jag hade en gång en kamera som liknade din Pocket Kodak, och i väldigt god kondition. Men ack så länge sedan, det var på 1950-talet. Jag hade aldrig någon lust att använda den. Den kändes så träig på något sätt, med sin risiga sökare. Och den laddades inte med rulle utan med planfilm i block. Fast jag tror det fanns att köpa då, och jag tror rent av jag hade ett filmblock. Kanske jag prövade den i alla fall. Men den har inte efterlämnat några bilder i mitt arkiv i alla fall. Den var liksom för gammal för att vara kul, men inte tillräckligt gammal (då, på 50-talet) för att vara spännande."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Än är det två månader kvar på året, du hinner om du inte städar alltför flitigt på pappas vind ;-)
Svar från N Thomas Meldert 2009-10-17 19:01
Jo, det var ju kameror som hade tidsgränsen sista november för att jag ska hinna ta en rulle innan året är slut. De e nog lugnt... tror jag =)

Och vinden är tömd. Men han har ju några kameror kvar... i skåpen

Och egentligen har jag fått en till. Men den var för stor för att ta med på tåget. Så den får jag efter sista november =)
Lustigt – Franka-kamerorna är från samma år, men Solida I ser faktiskt mycket modernare ut än Solida III. Solida III påminner mig om en Ikonta jag fick låna av en kompis i början på 50-talet. Det där var trevliga kameror att jobba med, men alltid samma problem att ställa in avståndet rätt.

Jag hade en gång en kamera som liknade din Pocket Kodak, och i väldigt god kondition. Men ack så länge sedan, det var på 1950-talet. Jag hade aldrig någon lust att använda den. Den kändes så träig på något sätt, med sin risiga sökare. Och den laddades inte med rulle utan med planfilm i block. Fast jag tror det fanns att köpa då, och jag tror rent av jag hade ett filmblock. Kanske jag prövade den i alla fall. Men den har inte efterlämnat några bilder i mitt arkiv i alla fall. Den var liksom för gammal för att vara kul, men inte tillräckligt gammal (då, på 50-talet) för att vara spännande.
Svar från N Thomas Meldert 2009-10-17 22:10
Bilderna bedrar dig kanske lite efetrsom den ena står på basen medan den andra står på kanten. Formspråket är faktisk väldigt lika på dessa men bälgen kommer ut annorlunda och varför vet jag inte.
Kodak har ju experimenterat med en massa olika filmformat, varav de flesta har avsomnat. I spåren av filmnedläggningarna hamnar vi ohjälpligt i situationen med oanvändbara kameror. Bladfilm får fortfarande att köpa däremot så din kamera kan nog användas om slutare och bländare fungerar.
Tittade på din kamera väska förstår att du haft fullt upp med det analoga fotandet.Solida 111
ser kompakt ut liknar Voigtländer Bessa 66
som man fäller ut bälgen på samma vis..
Svar från N Thomas Meldert 2009-10-18 18:57
Jo det blev lite hektiskt nu när det dök upp att par kameror till. Inspirationen är inte på topp just nu så det kan bli lite nödfotografering =)
Jag har inte tittat närmare på Bessan men du har säkert rätt. Många modeller från den här tiden liknar varandra. Som t ex Solida I och Nettar.