Mitt fotografiska minne

Roligt ska det va’. Annars får det va’.

Jag försökte men det var aldrig roligt. Att ha en digitalkompakt till Dogmakamera var ett missgrepp som jag redan ångrar. Det är egentligen inget fel på kameran. Den är kompetent och har många möjligheter. Men är fy så tråkig!

Roligt ska det vara annars får det vara. Jag har bestämt mig för ett nytt Dogmalöfte (redan) och för att kompensera så byter jag till det roligaste jag vet just nu. Modet har också fyllts på ordentligt så jag ger mig i kast med utmaningen att komponera bilder i kvadratiskt format. Och Affes bifall i mitt våndande blogginlägg för ett par månader sedan har hjälpt till. Här är mitt nya Dogmalöfte:

 

Kamera: Rolleiflex Automat

Objektiv: 75 mm

Film: Tri-X 400

 

Med det här löftet blir det ändå lite flyt i bildströmmen in till poolen. Tolv bilder per film sörjer för den saken.

 

   

Mitt nya Dogmalöfte fotograferad med Nikon D80, konverterad i SEP på Tri-X.

Inlagt 2009-07-12 22:09 | Läst 4367 ggr. | Permalink

"Spännande. Just kvadrater är en extra utmaning tycker jag, men när det sitter blir det i gengäld riktigt bra. Och kul med lite mer kvadrater i dogma :) -affe"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Om du inte skaffar den lilla digitala Rolleiflexen, förstås...
Den har ju också vev. :-)
Svar från N Thomas Meldert 2009-07-12 22:41
Ja, du har rätt. Men den har jag ju inte. Än. =)
Förstår dig helt å fullt. Det ska va kul å gärna en liten utmaning. Jag känner att om jag får bilderna för lätt så känns det tomt. Det är väl därför Photoshop firar jättelika triumfer numera. Det måste kompenseras så att känslan att ha jobbat fram en bild kommer.
Svar från N Thomas Meldert 2009-07-12 23:43
Jag har inget emot PS. Men att få fram en färdig bild direkt ur kameran är en större utmaning för mig. Och det kvadratiska formatet lägger extra krydda till utmaningen. Jag jobbar hellre bakom kameran än bakom skärmen =) Och det känns sunt.
HEJA Thomas! mera "riktiga" bilder åt folket..
Svar från N Thomas Meldert 2009-07-13 07:28
Tack Ulf för ditt uppmuntrande tillrop =) Jag åker hem till Åmål på onsdag och har sett till att den enda lokala fotohandlaren har Tri-X-rullar som väntar på mig. Man ska gynna dom som kämpar om sin existens. Särskilt fotohandlare =)
PS är ett suveränt verktyg. Som analog fotograf i digital eter, så kör man det med glädje. Men man nyttjar ju inte direkt alla finesserna. :)
Svar från N Thomas Meldert 2009-07-13 07:30
Jovisst är PS ett suveränt verktyg. Alla små blemor från framkallning och hantering av negativ försvinner så snällt när man jobbar med det =) Mycket lättare än att sitta med en retuschpensel och tusch...
Spännande. Just kvadrater är en extra utmaning tycker jag, men när det sitter blir det i gengäld riktigt bra. Och kul med lite mer kvadrater i dogma :)
-affe
Svar från N Thomas Meldert 2009-07-17 16:15
Tack, Affe, för din fina uppmuntran. Det är redan tre rullar körda så det blir framkallning och skanning när jag kommer hem. Håll utkik =) Och lite spännande är det absolut. Kvadratiskt är svårt.