Mitt fotografiska minne

Retrokameratips emeritus - 5

Om en blind Leica

Just nu finns en "blind" Leica till salu på Tradera. Det går förstås att ta bilder med den ändå. Den har en Summaron 2,8 cm/5,6 MEN den har varken inbyggd sökare eller mätsökare så man måste ha en separat sökare i tillbehörsskon eller sikta och chansa. Bildformatet är det udda 24x27 mm (men fanns även för 24x36). Modellen heter Leica MDA och var avsedd för Visoflex (Leicas spegelreflextillbehör) och för instrumenteringsändamål. Kameran köptes bl a av Tyska Postverket. Producerades mellan 1966-1976 så den platsar inte i retrokamerapoolen. Jag tar bara ut svängarna lite nu när tipsen har tagit pension.

De fyra hålen på framsidan på det här exemplaret skvallrar om en fast installation. Sannolikt måste hålen fyllas med skruvar för att inte få ljusskador på filmen. Men det finns många lösa skruvar i världen så det kan inte vara något problem =)

Fungerar den? Sannolikt klanderfritt, det är ju en Leica...

Men du får gräva djupt i plånboken om du vill ha den. Samlarna fylkas kring den.

 

Inlagt 2010-10-04 17:25 | Läst 4432 ggr. | Permalink

"Ser ganska modern ut...!? ;) Jag menar, så här ser ju många digitala ut i dag.. ;) :) B)"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
...såg den, funderade, för dyr, struntar i den, kan i alla fall inte mäta sig med en X1, fast det är ett intressant format - 24x27 mm och sen har ju Tyska postverket fotograferat suspekta brev och försändelser med den ;-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-10-04 18:44
Ja, jag misstänker att de använt den för att spionera på Röda Arméfraktionens brevväxling.. För dyr? Bara för nyblivna X1-ägare. Det här är väl snarare en pensionsförsäkring...
De brukar ha kvar en svart platta i fronten.
Exempel på användning:
http://www.l-camera-forum.com/leica-forum/leica-collectors-historica/137629-fontenelle-archives-17-alos-system-post.html visar exempel på hur den användes. Objektivet är fixfokus.

/Jocke
Svar från N Thomas Meldert 2010-10-07 13:28
Skruvhålen vittnar nog om att det är som du säger. Objektivet kanske är en eftermodifiering!
Ser ganska modern ut...!? ;)
Jag menar, så här ser ju många digitala ut i dag.. ;) :)
B)
Svar från N Thomas Meldert 2010-10-04 21:27
Jag visade visst inte baksidan som liknar vilken filmleica som helst =) Men du har rätt, den liknar en digitalkompakt om man bortser från returspolningsspaken. Fast den kanske kunde vara en intressant retrofeature på en digitalare...
Måste hålla med herr björkbom idag ;)
Svar från N Thomas Meldert 2010-10-04 21:29
Intressant avsteg från DSLR du gör så här på en måndag kväll =)
Ja jag har investerat i en analog juvel idag :)
Ingen retrokamera, men ett mästerverk i många andra avseenden
Dessutom mintkondition med en 50/1,4
Kan komma att visas på ett söderfik ;)
Svar från N Thomas Meldert 2010-10-04 22:34
Attans, jag kan inte komma på Ellens. Nästa klubbmöte? Det måste ha varit något alldeles speciellt när du nedlåter dig till att köpa något gammalt =)