Retrokameratips emeritus 4
Jag har ändrat mig lite från mitt förra inlägg där jag utlovade tips om roliga, originella och sällsynta kameror. Jag tänker inte ta alla i ett enda inlägg utan gå lite djupare på en i taget. Och det kommer att bli mycket oregelbundet! De andra kamerorna jag skrivit om är ju allmänt kända till både historia och specifikationer. Men de som kommer nu är kanske obekanta för många. Så den här gången tänkte jag skriva om Corfield Periflex. En kamera som till det yttre liknar en gängLeica men eftersom den är engelsk är den lite egensinnigt konstruerad.
Efter andra världskriget var det ganska illa ställt med det mesta i England. Även med kameramodeller. Kenneth Corfield hade ett stort intresse i kemi, fysik och fotografi men eftersom han saknade pengar till maskiner gjorde han en hel del själv och började sälja. Inom några få år, 1950, startade han och hans yngre bror K.G. Corfield Limited i Wolverhampton. Kameror var inte deras första produkt men eftersom han fascinerades av 35 mm-formatet och att det samtidigt fanns ett stort behov av billiga 39 mm gängkameror som folk hade råd med utvecklade Corfield en kamera som släpptes samtidigt som kröningen av drottning Elisabeth 1953. Kameran hette Periflex. Eftersom man sedan gjorde fler modeller kallades den senare Periflex I.
Ingen engelsk tillverkare kunde tillverka objektiv till rätt pris så Corfields kom att tillverka dessa själva efter att ha kommit i kontakt med Frederick Archenhold som var en erfaren optiker och som tillverkade bra linser och kunde ytbehandla dem i en sprillans ny utrustning.
Nåväl, det var snabbhistorien. Nu till själva kameran.
Engelsmän är egensinniga, som jag sa. Kameran är en spegelreflexkamera men på britters vis. Kanske berodde det på kriget och deras trauma från Vargflocklarnas härjningar på Atlanten. Förutom den vanliga externa sökaren så hade den en periskopsökare! Visserligen inte med en stor spegel men tillräckligt för att kunna ställa skärpa genom objektivet och kontrollera skärpedjupet. Bilden blev, som i en Rolleiflex eller Hasselbladare, rätt vertikalt men spegelvänd. Men vad gör det i landet där ”the left side is the right side”?
Kamerorna var byggda mestadels i aluminium då detta var lättare att bearbeta än mässing. Och billigare. Lågpris var ju ledordet.
De första ca 200 kamerorna hade topp- och bottenlock av svartmålad aluminiumplåt och själva huset var täckt med brunt svinläder. Därefter blev de svarta som en Leica och senare även med omålade lock. Den klassiska Leicalooken. Och majnumret 1953 av Amateur Photographer skriver också ”somewhat Leitz body style” om kameran. Standardobjektivet var ett 4-elements LUMAX 1:3,5 50 mm i skinande aluminium.
För den intresserade läsaren finns mycket mer att hämta hos The Corfield Story och specifikt om Periflex I på nätet.
Exempel på bilder tagna med denna kamera finns också på nätet.
Så om du råkar se en brun svinläderklädd kamera med två sökare ska du ta fram investeringsplånboken =)
TeaTime!
För övrigt så meddelas det att min X1 ankommer Norrköping i mitten på mars! Tror det ja, om Sahara fryser till is, möjligen!
Har du provat att ställa skärpan med en Periflex?
Din artikel fick mig att leta djupt i garderoben och där fanns minnsann en Periflex, en svart men tyvärr också med svart klädsel. Objektivet på denna tidiga Periflex (från före 1955 enligt John E Lewis bok där en likadan är avbildad på sidan 36) är dock en Lumar 3,5/50 mm. Jag har inte tagit många bilder med denna kamera utan betraktar den som ett kuriosum men jag kommer i alla fall ihåg att det var helt hopplöst att hitta skärpan med periskopet.
/Jan-Olof