Mitt fotografiska minne

Mr. Zeiss

Ibland blir retronördfaktorn lite väl hög i Vällingby men det har sin tjusning att vara retro allt igenom. Nu fattas bara rocken och hatten från femtiotalet =)


Komplett utrustning från Zeiss Ikon. Det är bara att gå ut och fotografera. 


Kamera: Zeiss Ikon Nettar 515/16 med Novar Anastigmat 1:4,5/7,5 cm (ca 1951)
Filter: Gulfilter 32 mm påstickstyp (ca 1955)
Film just nu: Ilford FP4+ (125 ASA) på 120-rulle
 


Blixt: Zeiss Ikon Ikoblitz 1316 med lampa Vacublitz XO (före 1955)


Exponeringsmätare: Zeiss Ikon Ikophot (från 1955)

Alla bilder kvadratiska som bilderna blir i kameran (6x6 cm). Ett format som jag tycker är väldigt charmigt.

One Zeiss – fits all

Eller som någon skrev på internet:

” they are the kind of medium format camera that all newcomers in my opinion should be forced to use as an entry level student camera. It's simple, easy to overlook and you get to know the basics in a simple way because the Nettar is a simple camera. You can find a Nettar for very little money, and don't think that the Novar lenses can't deliver sharp pictures. They can ! You just have to work within the limits that the Nettars have, and be creative in using the possibilities that they also offer. The Nettars folders forces you to make decisions, allthough without too many choices, and they force you to learn two extremely important things: depth-of-field scale focusing and using a manual handheld lightmeter; both very essential skills you will always need to master. Why? Because no chip or electronic circuit can ever replace the eye and human touch of a creative photographer. Ever ! So go out and play with a Nettar !!”


 

Just så. Ut och lek med din Nettar!

Bästa hälsningar
Mr. Zeiss

Inlagt 2009-03-22 17:54 | Läst 6907 ggr. | Permalink

"Hej Thomas. Jag gick till kamerasamlingen och tittade på min Nettar men den har största bländare 1:6,3 och är en 517/16.Den har inte samma sökare som du och inga remöglor.Den har blixtsko där uppe.2 Ikophot mätare har jag.Jag ska leta igenom frysen efter någon film och stoppa i den./Kenneth"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Thomas!

Mycket fint skick dina fotoprylar är i. Har själv ägt en Zeiss Ikon Nettar, men den såldes då jag gjorde mig av med min stora samling kameror.

Denna kamera tar förvånadsvärt bra bilder, avståndet får man uppskatta, men det går bra när det går över 5 meter, inte känsligt då. Ljusmätaren har däremot kvar och den fungerar perfekt.

Mvh Bengt
Svar från N Thomas Meldert 2009-03-22 18:09
Så synd att du gjorde dig av med denna fina modell! Jag köpte den här i höstas på Tradera. Den verkar vara lite yngre än pappas som jag började fotografera med men är verkligen i toppenskick (utom självutlösaren och långa tider). Blixten har jag haft sedan 60-talet och exponeringsmätaren är ett rykande färskt fynd återigen på Tradera. Att vara retrofotograf kan vara ett billigt nöje =)
Jag sålde en exakt likadan mätare nu i veckan. Men det var nog inte till dig!
Svar från N Thomas Meldert 2009-03-22 18:10
Om det var till mig så hade du vetat det =) Visst är det en snygg modell? Zeiss gjorde bara en vad jag vet.
Ok, då var det nån annan! :) Jo, den är ganska snygg. Men jag hade redan tre st fungerande mätare, så jag sålde min här på FS.
Svar från N Thomas Meldert 2009-03-22 19:38
Och jag köpte min på Tradera =)
Hej Thomas!
Äger 2 st Zeiss Ikon Nettar, en utmärkt kamera som jag har tagit många svartvita bilder med. Man blir nästan förvånad över dess fina skarpa bilder som denna kamera tar.
Enda nackdel är skärpe inställningen vid närbilder som ibland kan vara svår att ställa in. Då kör jag med bländare 22 och längre tid, dock blir det då med trådutlösare och stativ. Men en fin kamera är det onekligen.

En annan kamera som jag har är en tvåögd Yashica-Mat. Också en otroligt bra kamera med fin skärpa, och där blir ju skärpeinställningen betydligt lättare.

Hälsn//Rolf
Svar från N Thomas Meldert 2009-03-22 19:36
De e kul med Zeiss-kompisar!
Härligt att du hittat lampa till parabolen!
/John-Erik
Svar från N Thomas Meldert 2009-03-22 19:35
Visst är det kul! Det fanns på LP-foto. Nu återstår att hitta ett batteri. Jag såg ett på batteribyen.dk men det var 1 mm för brett. Rackarns!

Parabol var föresten en mycket bra beskrivning =)
Hej Thomas.

Jag gick till kamerasamlingen och tittade på min Nettar men den har största bländare 1:6,3 och är en 517/16.Den har inte samma sökare som du och inga remöglor.Den har blixtsko där uppe.2 Ikophot mätare har jag.Jag ska leta igenom frysen efter någon film och stoppa i den./Kenneth
Svar från N Thomas Meldert 2009-03-22 19:51
Det gör du rätt i, Kenneth! Gamla kameror behöver motion. Ska du inte gå med i retrokamerapoolen också?
Om man har flera Nettarer, vilken ska man ta eller ska man göra upp ett schema? Inte så dum idé egentligen, ska fundera vidare på detta.
Svar från N Thomas Meldert 2009-03-22 21:49
Kolla i min profil. Där har jag en tabell med alla analoga kameror som jag ska köra film i i år =) Om man har fler än en är det väl bara att döpa dom till Nettar (1) och Nettar (2) osv. Ha det kul med dina Nettarer.
Jag hittar ingen sådan pol,annars kunde jag gå med i den./Kenneth
Svar från N Thomas Meldert 2009-03-22 21:44
Den ligger under sällskap =)
Vackra (och personliga) fotografiska apparater Thomas! :)
Och med en funktionstid som sannolikt slår dagens fotoapparater med hästlängder! ;)

Men blir det inte "bättre bilder" med dagens fantastiska fotoapparater då...!?
Visserligen går det fortare att "få fram" en bild, och "korten kan bli skarpare",
men nå't annat och kanske mera väsentligt, det har i alla fall jag inte märkt...!?
Men det kanske kommer! ;) :)
/Bengan
Svar från N Thomas Meldert 2009-03-23 07:53
Jag har heller inte märkt nån avgörande skillnad mer än hur snabbt och enkelt man kan producera bilder digitalt. Men man förlorar sin själ i snabbheten. Att fotografera med film kräver lite mer eftertänksamhet och för mig har det blivit en slags meditation. En antistressmedicin som inte behöver stoppas in i munnen. Kan livet vara bättre?
Nu slutar jag inte fotografera digitalt men jag har märkt att jag faktiskt föredrar film och det händer ofta nu att jag inte ens tar med mig digitalkameran när jag går ut för att fotografera.