Mitt fotografiska minne

Min kamerakrönika - del 19

Olympus OM-2n

Strax innan det blev populärt att skriva om OM-1 på FS (höst 2011) så erövrade jag den här av en arbetskamrat som erbjöd mig den gratis. Jag betalade i alla fall då det kändes bättre att ha gjort en "affär" för oss båda. Ett härligt stycke kamera i samma storlek som min M3. Det enda som är större på den är objektiven. De blir lite biffigare när det sitter en spegel i vägen.

Till den följde flera objektiv och andra tillbehör och jag har skaffat ett par objektiv till. Jag saknade t ex en 35:a. Eftersom jag kommit över den nyss har jag inte tagit mer än ett några rullar med den. Till skillnad från andra som använder samma kamera jämt så växlar jag ju kamera ganska ofta nu för tiden. Jag är dock helt överens med Bengt Björkbom om att Olympus OM-system är ett mycket trevligt och kompetent kamerasystem i en storlek som passar mig och min typ av fotografering.

Här kommer några få bildexempel från de få rullar jag hittills kört.

Klubbkompisar i befintligt ljus. Det är ytterst sällan jag dammar av blixten.

Och nu ett svep i Slussen. Charmigt dyster.

Betydligt charmigare är det i Gamla stan

Men en del ställen är svårhittade

Mera fjäderprakt. Sergels torg.

Mellanformataren

PS
Den här kameran kommer att få många fler rullar vad det lider. Nu sitter det en Portra i den. Färg, alltså. 

Inlagt 2012-01-21 10:47 | Läst 10023 ggr. | Permalink

"Hej Thomas! Minns hur jag önskade mig en Olympus i slutet på 70-talet... En god vän som också heter Thomas hade en OM-1:a eller 2:a?! Nåväl, hans extremt fina nattbilder som kameran "fixade själv" glömmer jag aldrig... Jag fick pilla med tabeller, trådutlösare och annat jox för att få till det! Olympus rockar! =) Trevlig lördag /Lasse P.S. Höll på att glömma det! - Fina bilder också. ;-) D.S."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fina och kompetenta kameror Olympus OM-1 och OM-2!
Jag har ju inte upptäckt Olympus förrän för några månader sedan!
Men kul att man fortfarande kan upptäcka sådana här små Leica-liknande analoga guldkorn! :)
/B
Svar från N Thomas Meldert 2012-01-21 13:25
Min pappa hade tidigt en Olympus OM-2n så den är inte ny för mig precis. Olympus OM-system gick som en löpeld genom pappas fotografiska bekantskapskrets på 70-talet. Hur som helst är det en riktigt trevlig kamera vars främsta egenskap är storleken och man undrar stilla varför ingen längre gör såna här kompakta spegelreflexer som är digitala? Elektroniken som behövs om man skalar bort att lullull ryms säkerligen i filmfacket. Det måste helt enkelt gå att göra en liten systemkamera av Olympus kaliber.
syntax 2012-01-21 13:44
Det går ju rykten om att Olympus har något på gång, som på något sätt är anknutet till det gamla OM-systemet.
Lasse.K 2012-01-21 14:05
Hej!

Då är jag spekulant, var så säker. =)

Hälsar /Lasse
En alldeles ypperlig kamera, det kan jag intyga. Jag har ju inte min kvar, eftersom jag avvecklat det analoga, men minnet finns ju kvar. Jag införskaffade mitt exemplar i HongKong för drygt 30 år sedan och det ångrade jag inte, trots att jag redan hade två OM-1:or.
Fortsätt att njuta av den!
Svar från N Thomas Meldert 2012-01-21 13:27
Den här har en potential att bli en storfavorit i mitt kamerastall. Så behändig och lättsam att använda.
Hej Thomas!

Minns hur jag önskade mig en Olympus i slutet på 70-talet...
En god vän som också heter Thomas hade en OM-1:a eller 2:a?!
Nåväl, hans extremt fina nattbilder som kameran "fixade själv" glömmer jag aldrig...
Jag fick pilla med tabeller, trådutlösare och annat jox för att få till det!
Olympus rockar! =)

Trevlig lördag /Lasse

P.S. Höll på att glömma det! - Fina bilder också. ;-) D.S.
Svar från N Thomas Meldert 2012-01-21 13:42
Olympus rockar fett! Det är storleken som tilltalar mig väldigt mycket. Jag har svårt att vänja mig vid de digitala monstren.
Hej Thomas!
När det begav sig kring sjuttio-åttiotalet valde jag OM10, budgetvarianten av ekonomiska skäl, men önskade en om1 eller 2n. Nu på gamla dar har jag nyligen skaffat båda på e-bay. Den ena laddad nu med Porta och den andra med Tri-X eller vad det T-max 400...Nästa vecka blir det framkallning och skanning.

Bilderna från Gamla Stan är helsköna det måste jag medge fast jag är göteborgare.
Svar från N Thomas Meldert 2012-01-21 14:34
Numera får man ju tag på dem för en spottstyver =) Att uppfylla en dröm är aldrig för sent =) Kul att du kör både färg och svartvitt.Gamla stan är charmig men det finns charmiga fläckar på Göteborgskartan också =)
Olympus OM-10 var ett billigt sätt att komma över en hygglig systemkamera på 80-talet. Jag hade det så väl förspänt att mina föräldrar hade en Nikon (och ett obefintligt fotointresse så det var ingen konkurrens om prylarna direkt :-) ) men för många av mina kompisar blev OM-10 första systemkameran.

Jag läste här http://camerapedia.wikia.com/wiki/Olympus_OM-10/20/30/40 om kamerorna och det är tydligen så att de ensiffriga är finkamerorna medan de tvåsiffriga är konsumentvarianterna.

Marcos inlägg är kul: tänk vad många kameratillverkare det fanns för tjugo år sedan. Idag är nästan alla borta...

Hälsningar

Magnus
Svar från N Thomas Meldert 2012-01-21 19:44
Mina föräldrar fotograferade mycket själva så för mig blev det bara gamla avdankade kameror kvar att leka med =) När jag köpte min första spegelreflex fanns inte Olympus på hyllan i fotoaffären ens.
28704 28704 2012-01-21 21:41
OM-20 och OM-30 sålde inte alls, modellerna tillförde inget vad jag minns. Till OM-10 kunde man köpa till en manuell adapter om man ville ställa in både tid och bländare manuellt. Tror priset var 1395:- för en OM-10 med 50/1,8mm vilket var en hel del billigare än andra märken.
Kameratillverkare kommer och går. När Minolta kom med sin 7000 så sålde den otroligt bra, nu är Minolta borta men Sony tog över. Samsung fanns inte ens på kartan som tillverkare.
Den stora skillnaden från förr är att modellerna var längre på marknaden, hade butik i 8 år och OM-10 fanns kvar hela tiden, vilka av dagens kameror i mitten segmentet har en livslängd på åtta år? Vilka dagens moderna kameror har överhuvudtaget en livslängd på över åtta år?
Därför är det kul att läsa om Thomas kamerakrönika om alla gamla godingar :)
Fundering. Spegeldelen är ganska liten på denna kamera jämfört med andra spegelreflexkameror. Samtidigt vet jag att de kameror som har mycket bra sökare också har en stor spegeldel. Har man på denna kamera lyckats göra bra sökare trots spegeldelens litenhet?
// S-O
Svar från N Thomas Meldert 2012-01-21 20:27
Jag fick faktiskt kunskap om det idag av Peter Hennig. Olympus kostade på sig att ha en lins ovanför spegeln vilket fick prismat att krympa. samt att det spred ljuset bättre. Sökaren är väldigt fin i en OM-kamera.
Är det allmänt poppis att skriva om OM på Fotosidan, eller är det Bengan du tänker på? :-)

Visst kan man ha en högklassig digital systemkamera som är liten och smidig. Spegellös! Fujifilm är inte bäst på att göra dem små. Kolla t ex Sony Nex 7! Men det är klart, du missar mörkrumscharmen. :-)

Jag jobbade själv i fotoaffär runt 1960. Det var en tid när marknaden riktigt kreverade av nya kameramodeller. Första riktiga kioskvältaren när det gäller SLR var väl Pentax. Affären tog in pallaster av dem. Jag tror att dessa Pentax var av ungefär samma storlek som OM-kamerorna. Ungefär som M-Leica. Som väl för övrigt kom under den perioden också. Var Olympus före Pentax men den kameratypen? Inte i den affär jag jobbade i alla fall.
Svar från N Thomas Meldert 2012-01-22 08:06
Jo, det var Bengan jag tänkte på =) Och det var inte spegellösa kompakta digitala systemkameror jag tänkte på utan riktiga DSLR:er. varför kan de inte få bli små? Och jag tror Olympus var först och sen apade andra efter. M-Leica kom -54 men det är ju en annan historia och en annan systemkameratyp.