Mitt fotografiska minne

Min kamerakrönika - del 17

Fujifilm Finepix X100

I väntan på en digital Zeiss ZM köpte jag våren 2011 den nyss utkomna X100. Ett sista försök att trivas med en digitalkamera. Den här gången gick det bra, trots en haltande inledning. Den första kameran exponerade konstigt och efter en del kontakter med Fujis utmärkta support blev den utbytt. Nr 2 fungerar alldeles utmärkt och jag är nu helt oförstående till den massiva negativa kritik den fått. Den passar min typ av fotografering perfekt. Låt vara att det är en massa funktioner jag låter bli att använda men jag har i alla fall börjat använda ISO flitigare än på Nikon D80. Det är onekligen lite flexiblare att ha en tredje parameter att spela med när ljusförhållandena inte är de bästa.

X100 fullt utrustad med tumgrepp, softrelease, motljusskydd, UV-filter, handlovsrem och väska.

Den förra softreleasen försvann på väg till Fotomässan så jag köpte en ny och mindre som inte gängar ur sig när jag stänger av kameran.

Som ni förstår är det här min nya digitala arbetshäst. Men den är ändå tvåa efter Zeiss ZM. Jag kör alla bilder i denna som RAW utan att ta ut svartvita jpeg. De bilder jag vill konvertera kör jag manuellt i Silver Efex Pro där jag har mina favoritinställningar för ett snabbt arbetsflöde. Jag kan dock konstatera att inte alla bilder blir bra i svartvitt medan andra blir bättre när färgen försvinner.

Här kommer ett parti bilder av varierande slag från den korta tid jag haft den, drygt ett halvår. Ändå har jag tagit fler bilder med den här än med Zeiss Ikon ZM utan att jag för den skull tagit flera bilder på samma motiv. Jag kör den som om den hade film.

Carl Milles tyckte att himlen behövde hållas uppe med pelare.

Tre kvinnor studerar snoppar på fullt allvar

Tak över huvudet i Vällingby

Självporträtt à la Vivian Maier

Kaffe på Djurgården

Café Ogräs

Slingerbulten, Gamla stan

Milsten på Färingsö

Blå tåget

Fotografiskt gatlopp i Sergelgången

Rännsten på Riddarholmen

Höststämning på Gröna linjen

Restaurang på tub

Inbyggt campingbord

Frestelser på Stockholm Central

Profil

Gula linjen

På väg att ge upp

Sun-Maid

Gör-det-själv-kit

Slut på färgen

Longboard shopping

Trångt i hytten. NASA-utställningen på Tekniska muséet

Brandbil, Färingsö

Ansiktsmasker, Etnografiska

Skrämmande app

Silvergrå pantrar

Laduloftet, Steninge slott

Stockholms stadsbibliotek

Lunch i Gamla stan

Södra teatern. Manipulerat perspektiv.

Saltsjöbanan

Cityterminalen

Lurad till altaret

Tall ship men inget race

 Kommandobrygga

Kyrkorgeln i Tyska kyrkan

Swedish shoppers

Sergels många månar

Svarta börsen

Bogesunds slott under renovering

Adepten

Undanställd

1000 meter böcker

Gammal butik

Stadskossor

Utställningshängning, Midsommargården

Waterfront

Frukost och födelsedagstårta

Permanenten

Landkrabba, Göteborg

Tonårsbebisar, Sigtuna

Fotoarkeologi

Anna i Sigtuna

Drottningholms julmarknad

Fotoklubbsmöte

Brownies till kaffet

Undertecknad efter dokumentation av TV-eken

Under vintern har jag använt kameran till att fotografera - kameror (!)

Zorkij 4 från 1956

En riktig goding

Mellanformataren

PS
Några X100-bilder kom med i min nya fotobok på Blurb. Release 18 februari i STREET-bloggen.

Inlagt 2012-01-16 11:58 | Läst 7647 ggr. | Permalink

"Jag tror att den ibland lite nedgörande kritiken av FX100 beror på att många journalister haussade upp den lite överdrivet. Alla kameror har ju sina svagheter. Hur störande de är beror på ens eget sätt att fotografera. Själv tvivlar jag inte ett ögonblick på att FX100 är kalas. Men den är jämförelsevis dyr (jämfört med vad som finns i min spargris :-)). Om jag hade en skulle jag säkert använda den mycket. Vad man kan se av den här bilsviten är dels att det är en kamera som inspirerar dig, dels att du verkligen bemästrar den. Vilket kanske beror på att den passar dig så bra."


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Du verkar ha haft ett trevligt halvår. Många varierande motiv. Roligt att läsa hur du sätter egna begränsningar i användningen av den moderna tekniken, att du kör kameran som om den hade film. Häftigt. Vissa dagar tänker jag också så. Sätter mentalt i en 100 eller 400 asa film innan jag går hemifrån. Jag tror på att ibland skapa
begränsningar för att tänka mer fritt.
Rännstenen..........
/pia
Svar från N Thomas Meldert 2012-01-16 13:53
Begränsningar är bra. Om du inte redan är medlem så kanske Dogma-poolen är något för dig =) Jag använder t ex (nästan) aldrig blixt, jag filmar inte plus en del annat som jag inte gör med X100. Ibland kör jag hyperfokalt t o m, d v s ETT avstånd, EN bländare och automatisk tid. Då är det bara att knäppa på och ta lite extra tid med kompositionen istället.
Och visst har jag haft roligt under tiden. Det handlar om att alltid ta med kameran när man ska någonstans =)
Hej Thomas, jag tror du skulle vinna på att vara lite mer selektiv när du visar upp dina bilder. Några gillar jag skarpt (Permanenten och Adepten) men resten är bara mycket ordinära snapshots som jag inte tycker är bra IMHO.
Svar från N Thomas Meldert 2012-01-16 15:16
Det kan bero på att jag är en mycket ordinär amatörfotograf.
syntax 2012-01-17 12:04
Åja - du kan nog Thomas. Här kanske det mycket är frågan om att visa resultatet av olika kameror i kavalkaden?
Svar från N Thomas Meldert 2012-01-20 13:59
Visst är det så, Peter. Bildexempel från varje kamera är ett bra bevis på deras förmåga. Visst var det meningen med det hela.
Förstår inte att det varit kritik gällande Fujifilm Finepix X100, vilket du nämner, då jag tycker att den presterar minst lika bra bildkvalitet som många andra kameror. Dynamik, färg och skärpa tycker jag är i absolut toppklass.
// S-O
Svar från N Thomas Meldert 2012-01-16 17:45
Det är nog mest proffstyckare som är vana andra typer av kameror. All jag känner som använder X100 tycker den är bra. Även de som senare gjort sig av med den =)
Jag tror att den ibland lite nedgörande kritiken av FX100 beror på att många journalister haussade upp den lite överdrivet. Alla kameror har ju sina svagheter. Hur störande de är beror på ens eget sätt att fotografera. Själv tvivlar jag inte ett ögonblick på att FX100 är kalas. Men den är jämförelsevis dyr (jämfört med vad som finns i min spargris :-)). Om jag hade en skulle jag säkert använda den mycket. Vad man kan se av den här bilsviten är dels att det är en kamera som inspirerar dig, dels att du verkligen bemästrar den. Vilket kanske beror på att den passar dig så bra.
Svar från N Thomas Meldert 2012-01-18 07:12
Det är nog så att man oftast förväntade sig något som liknade det man själv var van vid och X100 hade lite för många avsteg från den gängse designen, både bra och mindre bra. Menyhanteringen är t ex fortfarande inte helt bra tots två uppdateringar. Men när man som jag inte ändrar så mycket så är det ju bara att plåta på. Den viktigaste ändringen jag gör mellan tagningar är ISO-omställningen och den har jag lagt på funktionsknappen som är lätt åtkomlig och lätt att ställa in även med ögat mot sökaren. X100 var skapad som en "gatufotokamera" och som sådan fungerar den utmärkt. Naturfotografer får titta åt ett annat håll =)