Mitt fotografiska minne

Kvantsprång i kamerautvecklingen

Jag pratar inte om Nikon vs Canon. Megapixlar eller bilder/s. Digitalkameran var ett kvantsprång i kamerautvecklingen när den kom. Precis som med mobiltelefoner går utvecklingen nu i  rasande fart. Modellerna avlöser varandra i en ständig ström. Nu är det dags för nästa kvantsprång, MFT. Micro Four Third. Nu ska spegeln bort och objektiven bli mindre p g a att linsen kommer närmare sensorn. Äntligen ska man slippa floppet när spegeln flyr ljuset. Men sla-danget från slutaren har dom glömt att inkludera i den nya standarden. Den kommer fortfarande att låta som den gjorde 1974 när jag började fota på allvar. Något odiskretare får man leta efter. Fråga vilken natur- eller smygfotograf (paparazzi kallas det visst) som helst. Min Nikon låter i klass med den gamla Praktican jag började med. Ändå borde det vara lätt att exkludera slutaren. Sensorn är ju elektronisk och allt i microprocessorernas tid går ju på nanosekunder numera. En tusendels sekund är ju för tusan en miljon nanosekunder. Gott om tid att göra Enable-Skanna-Disable på. Jag ska nog säga att jag är mekanist men ändå har jag 20p elektronik och en brevkurs från 80-talet någonstans i bakhuvet.

Ska man göra ett kvantsprång, ska man göra det ordentligt, herrar Olympus och Panasonic. Annars vinner man inte OS i kvantsprång.

 Skulle haft en bild på Praktican här men måste ta den först.

Inlagt 2008-08-08 08:42 | Läst 6911 ggr. | Permalink

"Jag kommer att tänka på det lilla lilla teknikskutt som gjordes strax innan digitalkameran blev folkkamera. APS. Analog alltså Var det bara bortkastad möda eller kom det nåt bra ur det? Kanske något eftersom de flesta ickeproffskamerorna har ungefär samma storlek på sin sensor som APS-film. Jag instämmer Thomas. Vilken boom det blev. Mvh Pa"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag kommer att tänka på det lilla lilla teknikskutt som gjordes strax innan digitalkameran blev folkkamera.
APS. Analog alltså
Var det bara bortkastad möda eller kom det nåt bra ur det? Kanske något eftersom de flesta ickeproffskamerorna har ungefär samma storlek på sin sensor som APS-film.
Jag instämmer Thomas. Vilken boom det blev.

Mvh
Pa