Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Min kamerakrönika - del 5

Konica C35

I Amerika kan man säkert tillåtas gifta sig med en kamera men jag gifte mig med ägaren till denna lilla kompakta mätsökare 1979. Den hängde med i vått och torrt, den här också. Ofta var den det praktiska valet framför systemkameran. Den var ju liten och slank lätt med i bagaget. Bildkvalitén var väl inte den bästa men för minnesbilder dög den utmärkt. Som de flesta kameror gör. Det faktiska exemplaret vi ägde har dött av utmattning och omild behandling så hösten 2009 kom jag över en för typ 60 kr på Tradera. Den var i silver men vi hade en i svart så när det dök upp en svart på Tradera några månader senare vann jag den för ungefär dubbla beloppet. (Varför gamla svarta kameror är dyrare än de i silver har alltid varit en gåta för mig.) Kamera nr 5 i mitt liv var hemma.

I mitt förra krönikeinlägg blev jag tillrättavisad beträffande årtalet för min första egna systemkamera som nog kom in i livet först 1982 istället för 1978 som jag skrev. Det betyder att den här var före. Men det spelar ingen större roll. Det viktiga är att alla kommer med och att visa bildbevis för att jag använde mina kameror flitigt. Och att ha något fotografiskt att göra i mörkaste vintern =)

Lite bildhistoria då. Även här finns det en mängd bilder att gräva i men eftersom vi hade två kameror igång samtidigt har det varit lite besvärligt att precis detektera bilder tagna med just Konican. Men jag har gjort ett ärligt försök. Varsågoda.


Flyttlass 1980 till första egna huset.


Ungdomskörsresa till Svärdsjö i Dalarna 1980. Bilden tagen strax före hemresan.


Det årliga veteranbilsrallyt i Åmål. Här en lastbil i Snarhögsparken efter rallyt.


Strandraggare gör sig redo 1982


Film på 400 ASA var ingen höjdare vid denna tid.

Och så lite färskare bilder från Traderafyndet.


Ekerö kyrka 2010


Fika på balkongen 2010

Och till sist en svartvit


Arlanda

Mellanformataren

PS
Minnen kan bara bevaras om man alltid har en kamera med sig.

Postat 2011-12-18 18:29 | Läst 4598 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Min kamerakrönika - del 4

Chinon CE-5

1978 köpte jag min första egna spegelreflexkamera med ett 28-50 mm normalzoom. Med på köpet kom ett Expertobjektiv på 75-150 mm. Utbudet av kameror i de lokala fotoaffärerna var inte så stort i Åmål vid denna tid. Dock betydligt större än utbudet av fotoaffärer i Åmål är idag. Man fick ta vad som erbjöds för den budget man hade med sig i plånboken. Det blev då Chinon CE-5, modern med Pentax K-bajonett istället för M42. Allting flång nytt. Manuell fokus och exponeringshjälp i sökaren. Diarullarna fortsatte att flöda genom den nya kameran och lånet av Praktican upphörde. Lite senare kompletterade jag med ett extra kamerahus men det kommer i ett annat krönikekapitel.

Jag kände mig som en fullfjädrad fotograf med mina fjorton års erfarenhet. Här ska det tas bedårande naturbilder! Jag bedårade mest mig själv, tror jag.

1999 sålde jag hela utrustningen till min svägerska. Min bror Stefan skulle få den i födelsedagspresent på sin 40-årsdag. Jag hade tidigare talat om att jag skulle sälja och Stefan var starkt intresserad. Han blev förstås modfälld när han en gång frågade om jag hade utrustningen kvar och jag svarade att den var såld. Han blev på bättre humör på födelsedagen. 2008 hade han redan någon digitalkamera och använde inte grejerna och jag som nyss hade vaknat upp för fotografering på film igen frågade om jag fick köpa tillbaka den. Det fick jag så bilden föreställer det faktiska exemplaret jag köpte 1978. Jag använde den 2008 till en början för 24exp, julkalenderfotograferingen som då var en utmaning på FS och i början av 2009 som Dogmakamera när jag gick med i Dogmapoolen.

Slutsnackat. Nu blir det både gamla och tämligen färska bilder att titta på. Minnesbilder.


JÅÅJ:s då enda ånglok 1982. Svanskogs station


Fallfärdig lada i närheten av sommarstugan vid Västra Svan.


Blivande meteorolog ivrig i julpyntet 1982


Denssamme i Stenungsund


Svärfar filmar barnbarn


Min rekordabborre. 48 cm och 1,35 kg. Renderade mig ett ABU Recordmärke i silver. Bilden är inte felvänd. Jag hade en vänstervevad Ambassadeur. Mina haspelgener fick mig att köpa den.


Lapporten från Björkliden.


Dagstur till Narvik med tåg.

Och så lite färskare bilder. Efter återköpet.
 
Kanonbild. Skokloster 2009


Skokloster slott 2009


Hustrun bakar. 24 exp december 2008.

Och så lite Dogma-bilder


Åhléns, Vällingby 2009


Gatustilleben på väg till Nationalmuseum 2009

En del bilder betyder mer än andra och då spelar det ingen roll vad kameran heter. Det viktiga är att den var med. 

Mellanformataren

PS
Det var f ö i oktober detta år,1978,  jag tog min mammas flicknamn som efternamn. Född Norén, numera Meldert.

Postat 2011-12-17 19:23 | Läst 6382 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Den som väntar på något gott...

Om en efterlängtad fotobok

Jag förhandsbeställde boken om Vivian Maier i våras och har sedan dess gått och väntat på att den ska komma ut. I torsdags hämtade jag den hos mitt postombud i Vällingby. Lagom till fina stunder i läsfåtöljen under Julen.

Innehållet är både tidigare publicerade på hennes blogg och nya hemsida men också helt nya bilder ur hennes rika skatt. Trots att John Maloof arbetar heltid med hennes bilder finns det fortfarande hundratals oframkallade rullar att avslöja innehållet i. Det bådar gott för framtida fotoböcker om hennes liv och bilder. Just den här boken innehåller bilder tagna med Rolleiflexen. Hon använde sedermera andra kameror också i småbildsformat som jag hoppas kommer i kommande böcker.

En högtidsstund för gatufotografer med bilder från ett Amerika som i stora stycken inte finns längre. Dokumentärfoto av bästa märke alltså.

Mellanformataren

Postat 2011-12-11 14:51 | Läst 6337 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Min kamerakrönika - del 3

Praktica IVB

Smittad som jag var av att växa upp med fotograferande föräldrar frågade jag, nyss utexaminerad ingenjör 1974, pappa om jag fick låna hans spegelreflexkamera som han då slutat använda. Han hade köpt någon annan och den stod bara där i skåpet. Han hade f ö fått den av mamma på sin 30:e födelsedag 1964. Den hade ett 50 mm/3,5  Görlitz-objektiv helt i skinande aluminium och därtill hade han skaffat ett 135 mm tele med motljusskydd i egenhändigt svartmålad metall. En avdankad kameraväska kom med på "köpet" vid lånet. Den här kameran tog jag MÅNGA bilder med. Några svartvita rullar men absolut mest dia. Den tidens hemmabio.

Teleobjektivet är det faktiska exemplaret konverterat på SJ huvudverkstad till M42 från en särskilt sällsynt annan gängfattning.

I flera år hängde den här kameran med i vått och torrt. Den fungerade dock fortfarande när jag lämnade tillbaka "lånet" efter inköpet av min första egna spegelreflexkamera som kommer i nästa krönikekapitel. Kameran existerar fortfarande hemma hos min pappa men slutaren och exponeringsmätaren har dragit sin sista suck. Kameran på bilden är ett Traderafynd som jag förvärvat i min avsikt att återerövra min kamerahistoria. Istället för Görlitzobjektivet har jag fyndat vidare på ebay och införskaffat en Tessar 2,8/50 från Carl Zeiss Jena. Den liknar i hög grad Görlitzobjektivet så det känns som förr. Den här kameran är som en pansarvagn. Tung och brutal. Spegelfällningen och slutaren känns ända in i handlederna. Två praktiska detaljer gjorde den dock uthärdlig att fota med. Avtrycket sitter på framsidan och filmframmatningen på undersidan. För mig framstår det som underfundig ingenjörskonst. Med dessa enkla detaljer var det svårare att tappa klunsen i marken.

Jag har ännu inte tagit slut på rullen i mitt nygamla exemplar så i stället bjuder jag på historiska bilder från diverse expeditioner ur de juvenala Meldertska magasinen.


Pappa och mamma i Töcksfors 1974


Vintereka vid Vänern 1974


Ungdomskörsträff i Borås pingsten 1975. Vi hade sjungit på ett ålderdomshem och hamnade i Borås tidning. Upplagan steg förstås den dagen med ett tiotal exemplar.


Amerikanska turister på Sognfjorden 1975


Fiskeresa till Norge 1975


Kebnekaise sett från Tarfalasjön 1976


Tarfalajön i motsljus. En äkta Rosenlundare med bildbevis och allt. 1976


Arlanda Flygplatsbrandkår 1976


I vått och torrt, som sagt var. Midsommar 1977


Fisketur i Norge 1977. Första dagen tog jag en harr vid midnatt.


Alltid redo. Midsommar 1978. Här syns motljusskyddet som tillfälligt eller för evigt är ute på vift.


I väntan på att lommen ska dyka upp. Stilstudie av den temporäre naturfotografen bakom sitt provisoriska gömsle. Samma tur 1978. Båda bilderna tagna med en Konica C35.


Trafikolycka i den ökända korsningen Drottninggatan-Åsgatan i Åmål. Bilden tagen från mitt rum 1978.


Norge 1978

Till sist ett par av mina få svartvita bilder från denna tid.


Min gitarr. 1974


Sommarmusikskola i Jönköping 1974.

Mellanformataren

PS
För att befolka detta inlägg med bilder har jag roat mig med att titta igenom ca 1400 bilder. Tänk vad man kommer ihåg när man ser en bild. Roligt var det att minnas igen. Ta bilder så mycket du kan! Livet går inte i repris.

Postat 2011-12-10 20:03 | Läst 5918 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Min kamerakrönika - del 2

Agfa Isola I

Den  här kameran minns jag knappt men det finns bildbevis på att jag tagit kort med den. Den kom in i mitt liv julafton 1967 tillsammans med en Zeiss Ikon Ikoblitz, en blixt för de där engångslamporna som man brände sig på när man skulle ta ur dem. Första gången, sen kunde man läxan för livet. Kameran på bilden är det faktiska exemplaret som nyligen hittat hem till mig igen efter att ha varit förvarad hos mina föräldrar i många år. Inskjutbart objektiv har den så den kan bli kompakt nog för innerfickan i vinterjackan. Jag har förstås inga färska bilder men kan erbjuda några historiska från denna ytterst enkla kamera med två bländarlägen, sol och moln samt ett gulfilterläge för soliga dagar då ett inbyggt gulfilter sätter sig strålgången. En tid, 1/35s och B förstås och ändå går det att ta bilder med den.  Låt vara inte så kreativa men bilder för att minnas går jättebra.

Här kommer några minnesbilder tagna med Agfa Isola I och ibland med Ikoblitz.

Sommarlägret Cape Stora Strand. Det är inget tält utan en månraket. USA hade just satt en man på månen och hela lägret gick i rymdtema. Året är 1969.

Canon Dial 35 undersöks nogrannt av pappa. Mamma köpte en senare och den har jag nu i min digra samling. Årtalet är våren 1969.

Bilden är från julen 1967. Jag prövar kameran och blixten för första gången.

Och så ett par bilder från sommarstugan i Sundhult.

Broder Michael ror. En sommar 1969 - 1971.

Sist en bild från Åmåls Fotoklubbs utflykt till Karolinerstugan i Dals Ed. Det var den första utflykten vi gjorde med klubben som pappa nyss blivit medlem i så året är 1969.

En riktig dokumentärkamera, alltså. I mellanformat.

Mellanformataren

Postat 2011-12-07 18:01 | Läst 9111 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera