Mitt fotografiska minne

Min kamerakrönika - del 4

Chinon CE-5

1978 köpte jag min första egna spegelreflexkamera med ett 28-50 mm normalzoom. Med på köpet kom ett Expertobjektiv på 75-150 mm. Utbudet av kameror i de lokala fotoaffärerna var inte så stort i Åmål vid denna tid. Dock betydligt större än utbudet av fotoaffärer i Åmål är idag. Man fick ta vad som erbjöds för den budget man hade med sig i plånboken. Det blev då Chinon CE-5, modern med Pentax K-bajonett istället för M42. Allting flång nytt. Manuell fokus och exponeringshjälp i sökaren. Diarullarna fortsatte att flöda genom den nya kameran och lånet av Praktican upphörde. Lite senare kompletterade jag med ett extra kamerahus men det kommer i ett annat krönikekapitel.

Jag kände mig som en fullfjädrad fotograf med mina fjorton års erfarenhet. Här ska det tas bedårande naturbilder! Jag bedårade mest mig själv, tror jag.

1999 sålde jag hela utrustningen till min svägerska. Min bror Stefan skulle få den i födelsedagspresent på sin 40-årsdag. Jag hade tidigare talat om att jag skulle sälja och Stefan var starkt intresserad. Han blev förstås modfälld när han en gång frågade om jag hade utrustningen kvar och jag svarade att den var såld. Han blev på bättre humör på födelsedagen. 2008 hade han redan någon digitalkamera och använde inte grejerna och jag som nyss hade vaknat upp för fotografering på film igen frågade om jag fick köpa tillbaka den. Det fick jag så bilden föreställer det faktiska exemplaret jag köpte 1978. Jag använde den 2008 till en början för 24exp, julkalenderfotograferingen som då var en utmaning på FS och i början av 2009 som Dogmakamera när jag gick med i Dogmapoolen.

Slutsnackat. Nu blir det både gamla och tämligen färska bilder att titta på. Minnesbilder.


JÅÅJ:s då enda ånglok 1982. Svanskogs station


Fallfärdig lada i närheten av sommarstugan vid Västra Svan.


Blivande meteorolog ivrig i julpyntet 1982


Denssamme i Stenungsund


Svärfar filmar barnbarn


Min rekordabborre. 48 cm och 1,35 kg. Renderade mig ett ABU Recordmärke i silver. Bilden är inte felvänd. Jag hade en vänstervevad Ambassadeur. Mina haspelgener fick mig att köpa den.


Lapporten från Björkliden.


Dagstur till Narvik med tåg.

Och så lite färskare bilder. Efter återköpet.
 
Kanonbild. Skokloster 2009


Skokloster slott 2009


Hustrun bakar. 24 exp december 2008.

Och så lite Dogma-bilder


Åhléns, Vällingby 2009


Gatustilleben på väg till Nationalmuseum 2009

En del bilder betyder mer än andra och då spelar det ingen roll vad kameran heter. Det viktiga är att den var med. 

Mellanformataren

PS
Det var f ö i oktober detta år,1978,  jag tog min mammas flicknamn som efternamn. Född Norén, numera Meldert.

Inlagt 2011-12-17 19:23 | Läst 6304 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tack igen för ett intressant blogginlägg.
// S-O
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-17 19:45
Bockar och bugar. Kul att det gillas =)
Man måste verkligen gilla dessa vardagsbilder. T.o.m för en person som inte
tillhör släkten/familjen/bekantskapskretsen, så tycker man de är himla kul att titta på..

Bilderna verkar bli bättre om man bara tar bilder på det som kommer i vägen,
utan att anstränga/krysta sig fram till bilder som passar kritikpoolerna ;-)

Min kompis köpte en Chinon som första kamera, min blev en Pentax K1000!
Blir fortfarande lite "knottrig" när jag tänker på en K1000.. Det är väl så när man
tänker på sin första riktiga kamera som man kunde bara titta på och skjuta "löst" med
när man inte hade råd med film..
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-17 22:15
Det är nog bra att ha en avslappnad inställning till sitt fotograferande. Familjebilder fotograferar man för sig själv och de närmaste. Det är nåt helt annat att fotografera för FS pooler. Då måste man skärpa sig =)
Jag fick en K1000 för ett par år sedan. Den var inte riktigt frisk men objektiven var prima och passar utmärkt på Chinonen. Fast jag undrar vad jag ska använda 400:an till =)
Lika intressant den här gången också. Har en känsla av att du har kameror till ganska många avsnitt..
Kul att det kan bli en intressant bild av en kamera med en kamera men det är texten som gör bilden mest. Ser fram mot fler.

/krister
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-17 22:22
Ja, akta dig. Min kamerahistoria är lång. Särskilt mot slutet. Men jag kommer att hålla mig till brukskamerorna, d v s de som alltid har film och som används regelbundet. Men det är många nog för åtskilliga krönikor.
Alla kamerabilder är tagna med Finepix X100.
Du har fel på årtalet. Själv började jag fotografera genom att köpa en Konica FS-1 i december 1981. Sedan blev det en till. Dessa körde jag med kanske ett år innan det blev två Chinon CE-4s. Därför blev jag misstänksam när du påstår att du köpte en CE-5 1978. Efter lite googlande hittar jag att CE-5 kom 1982. http://classiccameras-photography.blogspot.com/2010/06/chinon-ce-5.html

För övrigt var CE-4s en väldigt bra kamera. De höll för min hantering och hade alla funktioner jag behövde. Men byttes sedan till Pentax LX som framför allt hade ljusare sökare.
Svar från N Thomas Meldert 2011-12-17 22:59
Jag ger mig! =) Det är tur att man har kunniga läsare. Bakgrundskollen var inte särskilt akademisk. Jag letade i mitt eget minne! Det kan förklara varför mina bilder börjar 1982 =) Den var alltså ingen hyllvärmare i fotoaffären när jag köpte den för den var absolut med till fjällen 1982. Nå, det gör nu inte så mycket. Ett litet hack i krönikan bara. Nästa del handlar om en kamera som kom in i livet 1979. Jag ska läsa på lite bättre när jag kommer till CP-5. Jag lovar!
Edit: 1982 hände det och inget annat. Närmare förklaring i nästa krönika