Pro Memoria
När känsla är viktigare än skärpa
Om en gammal amatörkameras prestationer i den digitala åldern
I en tidigare blogg utlovade jag färgbilder som jag skulle framkalla själv. Nu var mina kemikalier sedan länge utgångna och jag ville inte riskera några bilder med gammal kemi så jag skickade in filmen till mitt lab i norra Värmland istället.
Kameran som tog bilderna är en Agfa Silette typ 1 som började tillverkas 1953.
Här gäller det att vara fena på avståndsbedömning och skärpedjup. Hur gick det? Se här!
OBS! det här är inget för objektiv- och skärpenördar. Andra ögon krävs =)
Tre bilder från en promenad i Drottningholmsparken.
Det här är utsikten från mitt arbetsrum.
Jag var i Marabouparken och tittade på ett par afrikanska fotografers verk. På vägen därifrån gick jag en bit på bryggan längs Bällstaån och hittade det här granna lilla trädet.
Skärpa är bäst när den känns som en smekning. Det funkar bara med film.
Eders hängivne
PS
Ursäkta mig alla naturfotografer. Bilderna kunde väl ha varit lite bättre om man ser till innehållet. Så här går det när man är van att fotografera människor i stadsmiljö och tror att man minsann kan fotografera natur också. Det sket sig förstås men ni kan väl njuta av de milda färgerna i alla fall.
PPS
Filmen var en Fuji Superia 200
Gotland i grått
Om en semesterresa i svartvitt
Vi åkte till Gotland några dagar i mitten av juli. Med mig hade jag D600 och Zeiss ZM och flera objektiv till båda. Tanken var att ta lite vanliga turistbilder med D600 och lite annat med Zeissen på film. Men det bar sig inte bättre än att jag tog allt på film. Åtta rullar svartvitt och inte en enda digital bild. Min fru använde den andra kameran och jag var nöjd ändå. Vi har varit på Gotland förut så det var inte mycket nytt. Det blev bara så att jag fortsatte med det svartvita.
Vad kan man då säga om Gotland i svartvitt? Gråspräckligt. Kalksten gör sig inte bra på bild. Dessutom gör den allting så himla ljust. Ibland frestades jag att sätta på ett gråfilter men behöll gulfiltret på utom sista dagen då en molnslöja lade sig över ön. Då ersatte jag gulfiltret med ett vanligt UV-filter. Nu blir det lite smakprov ur de åtta rullarna Tmax 400. Jag använde mest 35 mm men några bilder blev tagna med 90 mm. Jag kommer knappast ihåg vilka. Det är ganska många bilder så det här är bara för de uthålliga.
Vi åkte som alla andra med Destination Gotland.
Det finns ett café som ett strykjärn i Visby
Vi bodde på Strand Hotel
Första kvällen njöt vi av solen och brisen från havet
Färjan till Fårö är gul och blå.
Hästen (eller hunden?) i Gamle hamn
Frun tar igen sig
Raukfältet vid Digerhufvud hade många besökare
Men alla "försvann" i det gråspräckliga
Helgumannen. Lite trä att vila ögonen på.
De har t o m trätak
Båten hade flyttat på sig sedan förra gången.
Trä är skönt att titta på i det hårda kalkstensljuset
En uppnäst rauk vid Langhammars raukfält
Skönt med lite välbekanta former att vila ögonen på också. Jag menar bilplåt. En Hudson Hornet.
Roma glasbruk ligger framför Roma klosterruin vilket gör klostret lite svårt att hitta om man inte har varit där förut. Åk mot Kungsgården.
Det här är resans bedrift. Vi (jag) hittade ruinen efter ett annat kloster bara några kilometer från Roma men lika intressant. Jag kan inte ens förklara vägen.
Skeppssättning längs vägen med utsikt över Karlsöarna
Vi åkte längs en kustväg med vindpinade träd
Vi jagade väderkvarnar åt dottern
Körsbärsgården i Sundre. Hur sannolikt är det att man träffar en fotoklubbskompis här utan att ha planerat det? Trevligt och överraskande! Vernissage var det också och gratis inträde.
Vi åt en bit mat här och jag fotograferade väggdekorationen
En av fruns favoritkonstnärer ställde ut här
Hoburgsgubbens näsa är fortfarande gul så att man ska upptäcka honom. Det vore ju synd att ha varit där och inte sett honom.
Spånklädda hus i Visby hamn
Jag provade talarstolen i Almedalen men ingen ville lyssna.
Utsikt från mitt hotellrum
Takterassen utanför mitt rum. Granne med ruiner.
Här väntar vi på att få köra ombord på färjan hem
Eders hängivne
PS
Jag rekommenderar att sätta i färgfilm i kameran när ni åker till Gotland. Bilderna blir mer spännande då. =)
Vida vyer med vidvinkel
Om storviltsjakt med ärtbössa
Liksom några andra fotografer var jag i Säter i helgen. Som en stadsråtta bland alla duktiga naturfotografer kände jag mig ändå hemma. Vi har ju samma intresse, liksom. Efter den första gastkramande heta dagen följde jag med ett gäng för att skåda utsikten på Bispberget. Det var relativt lättgått för mina vingliga ben men jag fick ändå koncentrera mig så mycket på att hålla mig på rätt köl att vägens skönhet inskränkte sig till att lokalisera platser att sätta fötterna på. Till slut fick jag dock samma härliga upplevelse av naturen som mina vänner.
Här var vi. Jag brukar fota skyltar för att minnas var jag varit.
Naturfotografer med sina vapen för långskott.
Vidvinkel är bra. Ett skott. Klart.
De andra stannade kvar en god stund för att täcka in alla aspekter på landskapet. De måtte ha ett himla jobb när de kommer hem för att pussla ihop till mitt enda skott. Jag retas förstås bara. Jag tycker det är lika roligt som de andra att vara där och uppleva storslagenheten. Jag kan bara inte fånga mina känslor för naturen i en bild.
Medan jag väntade tog jag lite närmare bilder.
Maximilian är en förträfflig modell. Naturligare kan ingen vara.
Det fanns spår av mänsklig närvaro.
Träden är mig kärast.
Och så gjorde jag en macro bara för att komma ihåg hur jag använder tulipanläget på kameran.
Det lilla landskapet.
Jag tror jag täckte in mer än de andra. Eller gjorde i alla fall en annan version av Bispbergsklacken.
Tidigare under dagen samtalade vi om våra respektive motivområdens likheter. Gatufoto vs naturfoto. Vi kunde konstatera att vi i princip beter oss på samma sätt för att få våra bilder. Vi rekognoscerar platser, kollar ljuset vid olika tider på dagen, komponerar bilder från ett otal positioner på varje plats för att få de rätta vinklarna och sen väntar vi ut villebråden, människor eller djur, som ska passa in i miljön. Jag hade ingen aning om att vi arbetade så likartat =)
Eders hängivne med fåtal millimetrar
Betraktelser från Montreal -4
Om att gå vilse i parken
Det där med vilse är väl en definitionsfråga. Vi visste var vi var, i stort sett, men vi hittade inte det vi letade efter.
Idag har vi spenderat en massa timmar i Parc Jean Drapeau. Den här parken ligger på två öar i St Lawrencefloden. Den ena är naturlig, den andra konstgjord. Det går broar emellan dem. Montreals kortaste tunnelbanelinje går till ön. Gula linjen består av tre stationer, två ändstationer och en i mitten. Den i mitten är parken. Så vi visste i alla fall var i Montreal vi var. Men vi hittade inte det vi letade efter, de ställen vi var på förra gången, 2007. Inte ens dottern som bor här hittade. Den naturliga ön heter St Helen, den konstgjorda Notre Dame (men det har inget med kyrkan vi besökte igår att göra).
För att retas lite med Sverige visar jag här lite sommarbilder. Det är svårt att tänka sig att de hade snö för tre veckor sedan. Hur är det i Kungsträdgården? Hinner vi hem innan träden exploderar?
Vy mot nordost. Det är hus som växer där på andra sidan.
Vi hittade ett klassisk schackbrädestorn på St Helen. Det var nog egentligen ett utsiktstorn för militären. Vi kunde dock inte använda det för att orientera oss.
Iron Man bor på ön St Helen
Vi åt vår fruktsallad vid en damm medan Näcken spelade fiol under ett träd. Han spelade efter noter och vi fick höra en och annan etyd samt delar av Våren av Vivaldi. Näcken var nog egentligen en musiker som förvisats av sina grannar att öva någon annanstans. Det passade ändå bra till vår enkla färdkost.
Alltså, naturfotografi är inte riktigt min grej men en del saker kan man ju inte låta bli att ta en bild på. Ett träd vars krona har rotat sig vid sidan av roten. Naturen är i alla fall fantastisk. I bakgrunden skymtar Montreals enda kasino. Sedesamt folk, de här fransoserna!
Väderprognosen för i morgon lovar regn och åska. Kanske. Dottern menar att väderprognosen kan ändra sig fortare än vädret. Nå, vi får se.
Mellanformataren
PS
Hela Montreal ligger förresten på en jätteö i St Lawrencefloden. I början bodde bara en större irokesestam här i sin by.
PPS
Imorgon tar jag sovmorgon från bloggen. Den blev ju klar idag (mot alla odds). Det blir nog en runda med Zeissen och en titt in till bageriet på hemvägen. Färskt bröd på morgonen innan flickorna vaknat hör till livets guldstunder.
Naturfotografi
Om hur det är att vara sämst i klassen
Jag är djupt imponerad av en del fotografers förmåga att göra naturen rättvisa. Lite avundsjuk också kanhända. Nu känner jag mig själv ganska bra och vet att jag inte har det där riktiga drivet och intresset när det kommer till att avbilda naturen. Flora och fauna är inte min grej riktigt. På sin höjd kan jag närma mig landskapsfotografering. Gärna det storslagna (som måste vara omöjligt att misslyckas med, inbillar jag mig). Och gärna med något kännetecken på civilisation och människors närvaro. Det blir inte så många bilder i det här inlägget men det är inget att oja sig över. Det handlar mest om andra fotografer. De som kan.
Storlaget på Ekerö. Min första bild med storformatskamera
Träd är rätt kul också. Finns där hela tiden. Bara att åka och hälsa på
Jag imponerades mycket av Nick Brandts utställning On this Earth, A shadow falls. Hans magnifika djurporträtt lämnar nog ingen oberörd. I alla fall inte mig. Om man bara kunde...
Här för leden hittade jag en annan landskapsfotografigigant, Clyde Butcher. En sån där som likt Ansel Adams kör med de stora negativen och gör stora kopior i bassänger.
Det viktigaste han säger är att bilderna ska vara så stora att man får en känsla av att vara där. Där tror jag han har rätt.
Mellanformataren
PS
Jag har i alla fall gott om mellanformatsfilm i frysen. Vi får se om det kan bli nåt...