Mitt fotografiska minne

GÅRDAGENS NYHETER

Världens första tvåögda kamera

En kamera med två objektiv användes redan på 1870-talet. Det var en storformatskamera där man använde ett objektiv för att fokusera och det andra för att ta bilden. På så sätt behövde man inte avlägsna mattskivan och sätta in film/glaskassetten utan kunde ta bilden omedelbart efter att ha fokuserat färdigt.

Den första tvåögda spegelreflexkameran som kunde köpas "från hyllan" var dock en Carlton från 1885 som tillverkades av The London Stereoscopic Co. Dessa tillverkade annars stereokameror för den tidens stora bildfluga, stereofotografier. 

Firma Franke & Heidecke startade sin verksamhet 1920 med att just producera och sälja stereokameror. Först 1929 introducerades en massproducerad tvåögd kamera (TLR). Man lanserade modellen Rolleiflex (Original). Kameramodellen blev så populär och efterfrågad att Paul Franke fick göra uppehåll i sina försäljningsresor. Produktionen hann inte med! Efterfrågan var för stor!

Trots vad som står i Wikipedia kom Rolleicorden först i slutet av 1933.

Mellanformataren

Källa: Wikipedia, Rollei 75 år samt Rolleiclub.com

Inlagt 2013-03-08 17:58 | Läst 4926 ggr. | Permalink

"Egentligen kan man bli förvånad över att Rolleiflex blev så poppis. Det är ju så avigt med bakframbilden i sökaren, och inte är det speciellt lätt att fokusera på mattskivan heller. Ändå hör jag till dem som gillade Rollei. Fast i dag tror jag inte att jag skulle vara lika förtjust. Den är för tung, det är för omständligt att jobba med den etc. Tankar som nog gör noll intryck på dig :-)"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Egentligen kan man bli förvånad över att Rolleiflex blev så poppis. Det är ju så avigt med bakframbilden i sökaren, och inte är det speciellt lätt att fokusera på mattskivan heller. Ändå hör jag till dem som gillade Rollei. Fast i dag tror jag inte att jag skulle vara lika förtjust. Den är för tung, det är för omständligt att jobba med den etc. Tankar som nog gör noll intryck på dig :-)
Svar från N Thomas Meldert 2013-03-09 07:10
Det är onekligen lättare att jobba med en spegelreflexkamera där man får vad man ser. Avigheten drabbade alla spegelreflexkameror ända tills dess att pentaprismat gjorde sitt segerrika intåg på scenen. Och som vanligt biter sig den invanda tekniken fast ett bra tag. Efter de moderna spegelreflexkamererna med prisma fortsatte folk att köpa både Hasselbladare, Rolleiflexar och deras kloner. En Rolleiflex är inte tung, Ernst Göran. Jag tror att du är färgad av upplevelsen med din Mamiyaflex som är mycket tyngre än Rolleisarna =)