Mitt fotografiska minne

Galleri FS: Vad leter de efter egentligen?

Lika bra att säga det med en gång: Jag gillar att det är svårt att få med bilder i Galleri FS. Det borgar för att de bilder som finns där är hårt granskade och befunna värdefulla ur fotografisynpunkt eller gillas av det stora flertalet i juryn. Jag har åtskilliga gånger försökt få med en bild men mötts av ”motivationen” att det inte är en typ av bild som Galleriet letar efter just nu. Jag varken gråter blod eller kastar saker i väggen för att jag blir refuserad. ”Vad är väl en bal på slottet?” =) Men jag frågar mig varje gång: Vad letar de efter egentligen? Jag har letat efter dagsfärska ledtrådar men inte funnit några. Avsnittet” just nu” indikerar ju att det är ett rörligt mål man försöker fånga och som jägare är jag ju mån om att känna till vart villebrådet ämnar sig för att lyckas fånga det med hjälp av sådana strategiska underrättelser. Frågan kvarstår i alla fall. Vad letar Galleri FS efter JUST NU?

 

Någon som vet?


 

Den här bilden har inget med inlägget att göra. Det är ett blindskott från en mankerande Bronica S2A vid Helgumannen på Fårö.

 

PS

Om det för tillfället är fotografier från diskhon som är på modet kommer jag att passa. =)

Inlagt 2009-09-24 13:15 | Läst 11112 ggr. | Permalink

"De här kan vara svåra saker Thomas, att undra eller fråga vad som menas! ;) "When I use a word," Humpty Dumpty said in a rather a scornful tone, "it means just what I choose it to mean, neither more nor less. "The question is," said Alice, "whether you can make words mean different things." "The question is," said Humpty Dumpty, "which is to be master, that's all." ;)"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Skjut med hagel Thomas. Då är det alltid nåt som träffar :)
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 13:41
Ett skott var fjortonde dag räknas väl inte som hagel kan jag tro =) Räknas blindskott?
Tror att natur, djur, porträtt är melodin.
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 13:46
När det gäller djur och natur har jag diskvalifiserat mig själv =) Porträtt har jag provat några, men nej. Fortsätter nog ändå med porträtt så småningom...
Vad letar de efter egentligen är helt klart en fråga som man kan ställa sig om Galleri FS!

Har för skoj skull laddat upp två foton till Galleri FS vid olika tillfällen och fått svaret att det inte är den typen av bilder som galleriet letar efter. Det som är roligt med det hela är att de två fotona som jag försökte få med i Galleri FS tidigare har valts till veckans bild på Fotosidan :)
//Chasid
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 13:51
Det är oroväckande om det är fråga om dagsformen på juryn. Då kanske man ska undvika att ladda upp bilder på söndag och måndag morgon. Kanske det är bäst att göra det på onsdag eller fredag? Eftersom man omöjligen kan kan känna till och matcha allas biorytmer för den bästa tidpunkten må man kanske generalisera lite =)

Veckans bild är förresten en annan gåta. Men den bråkar jag inte min hjärna med.
"Inte vad vi letar efter just nu" är väl ett försök att avböja vänligt. Ungefär som när man får tillbaka sina papper när man sökt jobb: "Tack för din ansökan. Vi kan meddela att platsen tillsatts med annan sökande".

De flesta bilderna på Galleri FS är väl rätt bra. Många gillar jag själv (vilket inte är samma sak). Men en jury är en jury, och deras bedömning är en subjektiv (stundom godtycklig) sak. Förmodligen söker de bilder som är granna och sticker ut, antingen med uppseendeväckande motiv eller också särskilt skönt och välkolorerat bildspråk. Faktum är att Galleri FS inte är det jag mest tittar på på fotosidan. Jag får titta runt både här och där för att hitta det jag själv tycker bäst om. Önskar bara att jag kunde ordna mina favoritbilder i mappar.
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 14:04
Jag håller med. Det är väl egentligen bra att man inte får för utförliga motiveringar. Men det kunde vara kul att veta hur många som f n sitter i juryn och hur många som röstade för och emot. Det skulle ju kunna vara en ledtråd.
Helt klart är det roligast när någon annan väljer en av mina bilder som favorit. Det är ju en slags bedömning det också. Din idé om att kunna lägga favoriterna i egna mappar (album) tycker jag är lysande. Det tycker jag att du ska föreslå redaktionen på FS.
Det svaret fick jag också. Jag såg iof en liten positiv glimt i svaret, min bild blev ju inte sågad vid fotknölarna. :) Men, jag funderade över om det är meningen att jag ska försöka med samma bild igen, senare...?? Förvirrande när samma mail innehåller orden försök igen. Eller så är det jag som inte förstår något alls, så kan det ju vara... :)
/Anna
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 14:09
Jag har också funderat på det där om man ska prova med samma bild igen vid ett senare tillfälle och hoppas på en annan "dagsform" =) Tyvärr tror jag inte att det går. Refuserade bilder får ju en markering på sig att de varit refuserade. Det kan gå att komma runt om man tar bort bilden och sedan laddar upp den igen som "ny" men vad skulle det tjäna till? Bättre att försöka med en riktigt ny tycker nog jag.
Hej Thomas!
Jag skall säkert vara glad för att jag har tre bilder i ”Galleri Fotosidan”, ja jag är glad.
Har försök med ett flertal nya bilder men erhållit samma svar som du och många andra. Klart att de ska vara kritiska men jag tror att de behöver en ny ”hårdisk” då anstormningen är stor.
Det är väl ”try and error som gäller!
Göran
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 14:23
Det är bara att gratulera dig! Dina bilder var antagligen så "smala" att de passerade nålsögat =)
Skämt åtsido, Det är bra att det är svårt och trial and error duger länge för mig. Även blinda hönor kan hitta korn =)
Det vore kul att få en utförligare utläggning så att man VET och förstår varför bilden ej kom med.

Sedan är ju frågan varför de letar efter en viss typ av bilder? Ska det inte vara de bästa bilderna som ligger i galleri FS, oavsett vilken typ av bild det är?

Om vi engagerar oss att ta bilden och skicka in den så kan väl FS: representanter åtminstonde bemöda sig med svara personligt!?

Det är inte utvecklande att få ett standardsvar som är totalt intetsägande.

mvh
Helena
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 14:30
När man laddar upp bilder på stockfotosajter (som bevisligen får ta ställning till mycket fler bilder än Galleriet) får man alltid en liten motivering som hjälper till att få fotografen att förstå varför man är fel ute, vad det är som brister. Nu är det ju en helt annan form av granskning som görs av enstaka eller få individer och i strängt kommersiella syften. Galleri FS har inte sådana resurser MEN de kunde ju ge en liten vink om vad de saknar (letar efter) =)
En sak till: Varför inte göra en bok av de bilder som ligger i galleriet nu, sedan rensa alla gamla bilder och börja ta in nytt?

Ett förslag bara!

mvh
Helena
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 14:31
Skicka in det förslaget till redaktionen, vet jag. Det är ju bra.
Det som inte verkar ha nått fram är att "juryn" till stor del består av oss medlemmar själva. De medlemmar som fått en bild publicerad i Galleriet kan när som helst gå in och säga tummen upp eller ner för en ny bild.
När man säger nej så krävs en "motivering". De standardiserade fraserna är inte speciellt utförliga och jag tror inte man ska dra några höga växlar på vad som står där när man inte får sin bild publicerad...

"letar efter en viss typ av bilder" är nog bara en omskrivning för "letar efter de bästa bilderna" ,tror jag.

Varför man kan pröva igen med samma bild och varför juryn "inte den här gången" valde att publicera beror väl helt på att juryn hela tiden skiftar. Det är ju olika medlemmar som går in och röstar hela tiden. Jag går kanske inte in mer än ett par gånger i månaden och röstar på 10 bilder.

Sen vet jag inte om det ändå finns en beslutande jury ovanför den här medlemsröstningen?
Sånt finns i alla fall på andra fotoforum.
Där är medlemsröstningen "rådgivande".
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 16:10
I det här fallet så är jag påläst. "Juryn" består av de medlemmar som fått en bild publicerad. Deras tyckande är "vägledande" för de redaktörer som släpper igenom bilder. Redaktörerna kan släppa igenom bilder även om "juryn" inte samtycker. Och de letar inte efter "en viss typ av bilder". Vad de letar efter är helt höljt i dunkel men jag kan tänka mig att det är 1) bilder som sticker ut, 2) bilder som har det lilla extra 3) bilder som är vackra 4) bilder som är trendiga 5) bilder som är konstnärliga (pictorialismen) o s v
Jag var med i starten och det var säkert lättare då.
Göran
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 16:12
Smaken förfinas och kultiveras med tiden. Så är det även för mig.
Det blir väl så när smak och tycke är inblandad. Ibland blir även jag förvånad. Det är bilder som man ser många exemplar av här på Fotosidan, t ex sen kväll vid havet. Själv har jag försökt två gånger, men fått nej båda gångerna. Kanske försöker jag en tredje gång om lusten faller på. Kanske blir jag desperat och tar min mest kommenterade bild, hade faktiskt varit skoj och få att det inte är en sådan bild man söker. Då hade jag börjat fundera vad de då söker.

/Gunnar
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 16:16
Jag har redan försökt med en av mina mest kommenterade bilder. Och med samma resultat. Jag har försökt med en okommenterad bild som jag inte ens själv tycker är nåt vidare bara för att testa Galleriets smak. Samma resultat. Om juryn är vägledande så har man väl bara tur om det råkar vara några positiva i just den omgången som röstar och ger tummen upp till redaktörerna.
De här kan vara svåra saker Thomas,
att undra eller fråga vad som menas! ;)

"When I use a word," Humpty Dumpty said in a rather a scornful tone, "it means just what I choose it to mean, neither more nor less.
"The question is," said Alice, "whether you can make words mean different things."

"The question is," said Humpty Dumpty, "which is to be master, that's all."
;)
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 16:24
Du förstår nog att jag mest driver med mig själv och retas med mig själv för att jag inte får in en bild i Galleriet =) Jag väger inte Galleriets ord på guldvåg men förundras över vad det kan vara för bilder som de "letar efter" =)
"Höjer sig inte över mängden" är ju också en sådan där intressant formulering man kan få tillbaka. Man kan se trettielva solnedgångar med klippor i förgrunden och skummande vågor i rörelseoskärpa, fåglar som sitter på en kvist, droppar som slår ner i vatten och svartvita porträtt med en intensiv blick. Att bedömningen är subjektiv är ju inget man behöver förvånas över men att den stundtals är lite självemotsägande skulle jag vilja lägga till.
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 16:29
Jo, den där kommentaren har jag sett också och i ärlighetens namn är det den jag förstår minst när man tittar i Galleriet. Där finns masssor med bilder som jag inte tycker "höjer sig över mängden" men som likafullt finns där. Nu är det ju så att "juryn" är en evigt föränderlig skara som kan betraktas som slumpmässig för varje enskilt uppladdad bild. Alla röstar inte alltid och vilka det blir som fäller avgörandet blir helt godtyckligt. "Dagsformen" är avgörande =)
Hur får man reda på motiveringen/arna till att man inte blivit antagen? Har aldrig lyckat hitta dem när jag blivit refuserad.
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 16:42
Det får man inte. Allt du får är mailet som säger att din bild "inte är vad de letar efter just nu"
Just "Höjer sig inte över mängden" är en av standardfraserna man har att välja på när man röstar mot en bild i slussen.

I slussen är "mängden" av riktigt hög kvalitet och åtminstone jag tar gärna den motiveringen när bilden är fin men liknar andra bilder som är ännu finare. Ser man fem solnedgångar som är jättefina och en sjätte som är ännu finare så...

Man kan således inte formulera och motivera sig fritt när man röstar nej.
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 17:11
Och mängden av liknande bilder ökar ju hela tiden. Det blir svårare och svårare att sticka ut =) Jag har full förståelse för ditt resonemang. Jag skulle nog göra likadant den dagen jag får möjlighet.
Har funderat... ;)
Man kanske ska se Fotosidan i stort, för vad det är, en träffpunkt för fotointreserade! :)
En Community!
Å då kanske man måste förstå "bredden" i bilder och "bildval"..

Sannolikt kommer det inte så många "överlevare" vad gäller bilder från Fotosidans olika pooler eller intressegrupper, utan dom bilderna kommer nog till i andra och i mindre grupper, ofta utanför Fotosidan..

Men man träffar många trevliga människor här på Fotosidan!! :)
Och några av dom...
har gett mig funderingar, inspiration för att gå vidare...på nå't sätt! :)
/B
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 19:59
Du har helt rätt om FS. En träffpunkt för fotointresserade. Jag överger inte FS för att jag inte får in bilder i Galleriet. Jag finner mycket inspiration ändå och lär mig mycket om bilder. Min egen smak och stil har verkligen ändrats på två år. Jag får fler kommentarer nu än i början t ex och fler har valt mina bilder som favoriter. Det dröjde länge innan det hände. Men det var kul och inspirerande.
Ditt blindskott skulle i alla fall platsa i "Galleri Tomasz"

Det andra galleriet tittar jag sällan i så jag vet inte vad de kan leta efter, inspiration?
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 20:04
Blindskotten har sitt eget album på min hårddisk =) Visst är det fina bilder i Galleriet, men inte alla. De fina är bra inspiration för den som ledsnat. Jag gillar naturligtvis inte allt. Jag har mina favoriter där också...
Oj vilken jättediskussion! Kan inte säga att jag har varit så intresserad av Galleriet, har väl tittat någon gång men ärlligt talat är urvalet inte lite ...vykortsbetonat?
Dvs. snyggt, tekniskt kometent och välkomponerat, men sällan något som som man minns efteråt. Tog en titt i dag och vad fanns det? Ett gråtande barn, älgar i solnedgång, ett isberg, lite norrsken med lång exponering... ungefär som ramavdelningen på IKEA. Kanske var det bara en dålig dag, men jag tycker nog jag har sett intressantare bilder på samtliga era sidor!

Är det kanske själva urvalsprocessen som gör att det blir sådär. Eftersom juryn är sammansatt av så många med så olika intressen kommer alltid foton som är lite "udda" men intressanta att bli bortgallrade.

Skulle vara kul med ett "veckans favoriter-galleri" som komplement. En slupmässigt utvald medlem som får välja ett antal favoriter. Skulle kunna bli vad som helst!

Hälsningar Ylva
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 20:13
Intressant det där du säger om urvalsprocessen. Men å andra sidan har ju Galleriets redaktörer vetorätt och kan släppa igenom bilder som "juryn" har ratat. Det borgar för att det är mindre risk för bortgallring av "udda" bilder. Det kan ju också tänkas att redaktörerna går emot juryn åt andra hållet, d v s bilder som gillas FÖR mycket inte kommer igenom =)
Själv har jag fått med 6st, 3 av dessa är sv/v porträtt så att det bara är färg som gäller köper jag inte :)

Kikade lite snabbt och tycker det överlag finns med många kategorier faktiskt; djur, landskap, porträtt, gatufoto, macro, dokumentär, "konst" osv även om det är rätt mycket kontrast o färg såklart. Men det som slår mig är att det i mina ögon känns som, att det ligger en tanke och nedlagd energi bakom stor del av bilderna.

Visst vore det kul o få reda på varför ens bilder refuseras, även jag har fått en av mina mest visade och kommenterade bilder refuserad, samt ett otal andra som inte föll det stora flertalet i smaken. Och häri ligger nog en del av svaret..

Då juryn är uppbyggd av oss här på FS som fått med en bild i galleriet, vilket väl är rätt många vid det här laget, så är väl det lika svårt att få reda på urvalsgrunderna som det är att få ett svar på frågan: Vad är en bra bild? Processen går ju ut på att det dagligen går in medlemmar och röstar på vad de just den dagen tycker är en bra bild. Både medlemmar som röstar, och vad de röstar på varierar ju hela tiden... så jag tror nog det blir svårt att få till ett samstämmigt svar :)
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 20:21
Jag tror nu inte att färgen på bilderna spelar någon roll. De ska beröra betraktaren på något sätt, estetiskt eller känslomässigt. Eller rent av väcka beundran för utsökt teknik. En samstämmig kritik är nog omöjlig att få. Det kunde bara vara kul att få reda på antalet Ja, antalet Nej och beslutet får man ju under alla omständigheter veta. Av dessa tre kan man ju förstå en del.
Efter tio månaders försök, så får du in Fyra bilder OM statistiken stämmer ~ 2 av 10 kommer in?

Ge inte upp!
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 20:27
Efter 24 månaders försök har jag fått in noll bilder =)
Men jag ger inte upp!
Jag har funderat mer på det här. Det är något de säger om Galleri FS, att det ska vara de allra bästa bilderna på Fotosidan. Jag tror att det är där som problemet ligger. Vad är bäst? Jag har kommenterat detta förut när det gäller tävlingar. Där tycks det vara medlemmarna som avgör. Bilden som fått mest röster vinner. Men samtidigt är det ju ett antal andra bilder som också föreslagits som ”bäst”. Så vad som är bäst avgörs alltså av majoritetsbeslut? Nej, det är definitionerna det är fel på här. Vad som är bäst är olika för olika människor. Det skulle i stället heta något i stil med ”På Galleri FS visar vi bilder som fotograferna själva valt ut och helst vill visa, och som sedan röstats fram av medlemmar och valts ut av en jury. Om det är de bästa bilderna eller ej, det är en smaksak. Men det är alltid anslående eller intressanta bilder, avsedda att inspirera och glädja.”
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 20:35
Den bästa bilden kan vi aldrig enas om. Det är lika bra att inse att Galler FS är en samling bilder som de flesta tycker är bra på något sätt. Och tar man inga sådana bilder kommer man inte med. Min smak skiljer sig tydligen från "de flesta" andras =) Det accepterar jag.
Mors, antar att det inte är helt hopplöst baserat på iaktagelsen att det trots en massa mycket fina bilder finns än fler som inte höjer sig över mängden.Så ge inte upp;)

/Stephan
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 20:39
Det är just de där som jag själv inte tycker höjer sig över mängden som får mig att försöka igen och igen och igen..... =)
Var inne och tittade på dina bilder och dom höjer sig högt över mängden i mina ögon.

Jag är en typisk färgfotograf och har fått in två bilder i galleriet, båda svartvita :)
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 22:01
Tack för det betyget. Kul att du fått med svart/vita bilder. Det verkar hoppfullt =)
Beundrar ditt tålmod. Själv har jag gett upp-
En massa bra!//Kurre
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-24 22:04
Tålamod har jag gott om. Det är svårare att vinna Fikabilden i klubben tror jag =)
Jag har testat med bilder som blivit accepterade i andra sammanhang. Ingen av dom har klarat nålsögat på Galleri FS.
Sedan slutade jag prova.
Beundrar ditt tålamod
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-25 07:08
Ja du har ju några på One Exposure. Där har jag också försökt men kammat noll. Men jag fortsätter...
Det var många som har svarat på din fråga.Ingen har väl direkt svaret.Gör som jag,ansök inte att få vara med.Även om du är Fs bäste fotograf.Jag har inte tänkt söka.Jag vill inte höra att jag eventuellt är en ointresant fotograf.Ta kort, analogt /Kenneth
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-25 07:11
Hehe. Varje gång man försöker känns som en ansökan att inte vara med =) Och jag tar kort på film med Rolleiflex, Leica och Zeiss ändå. Jag har inte så mycket annat att ladda upp =)
Det tog tid för mig att våga försöka - att söka till galleriet.

När jag väl hade vågat så vågar jag igen och igen och förväntar mig inte att bli antagen och har inte heller blivit det. Det skulle nästan vara läskigt på något sätt att få in en bild där.

Gillade att läsa ditt inlägg - skrattade gott.. ja, för vad är det du söker "just nu"? :-)

Hm... det var ett tag sedan jag slängde in en bild nu, ska nog se om jag har någon jag kan kasta in i "nej, det var inte vad vi söker just nu-poolen". :-)

Fridens!
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-25 07:18
Det förvånar mig att du inte har en bild där.
Jag tar det hela med lite ro och hänger inte på låset var fjortonde dag. Hela inlägget är bara ännu ett kåseri, den här gången över den smått roande frasen "inte vad vi letar efter just nu"
tycker vi kan starta ett eget galleri som heter "min bästa bild är bättre än din bästa bild"...

det finns ju "min sämsta bild är sämre än din sämsta bild" här på fs, gudabenådade bilder som förtjänar att publiceras i bokform och sånt

då skulle riktlinjerna var glasklara
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-25 07:20
Om man är en medioker fotograf, som jag, så har man ingen chans i någon av dina förslag. Precis som i Galleri FS =)
Eftersom det är de som är publicerade som kan rösta finns nog alltid en risk att det blir lite av "mer av samma" eftersom de flesta av naturliga skäl röstar på sådant de själva gillar.

Jag tycker själv att de flesta bilderna i galleriet är väldigt snygga, och jag tror också att just detta är en av sakerna som premieras. Antingen skall det vara väldigt snyggt eller väldigt slagkraftigt tror jag.

Det mer stillsamma bildberättandet har nog inte så mycket att hämta i galleriet, även om jag själv ofta föredrar den typen av bilder.

Och det är väl egentligen min enda invändning, trots att jag själv blivit refuserad flera gånger. Jag tycker det skulle vara kul om det fanns bra bilder från alla genrer och inte bara sådant som på olika sätt är väldigt i ögonen fallande.

Jag tror också, tyvärr, att det förekommer en del kompisröstande och tvärt om, vilket skulle vara tråkigt. Men det har jag egentligen inget belägg för, så det är bara en misstanke.

-affe
Svar från N Thomas Meldert 2009-09-26 18:06
Det är nog en riktig analys du gör. Mer av samma sort är liksom inbyggt i förfarandet. Det enda som talar emot det är att redaktörerna kan släppa igenom bilder även om "juryn" inte gör det. Hur ofta det nu händer är ju svårt att sia om. Det är nog svårt att få bredd på bildmaterialet i Galleriet ändå med nuvarande metod. Det kräver nog att redaktörerna har en mycket bred bildsmak och att de vågar gå emot juryn lite oftare, tror jag. Då kanske vi kan få se mer bilder av genrer som du efterlyser. Kompisröstande tror jag inte förekommer i nån stor utsträckning. Bilderna är ju anonyma för juryn.