Mitt fotografiska minne

En bra början på ett nytt Millennium

Om ett lyckat antiklimax och gulnade fotografier

Nyåret 1999/2000 skulle det hända en massa konstiga saker i världen. Företag spenderade miljarder på att förebygga skador och  eventuella konsekvenser av nyårsskiftet. Och så hände ingenting.

2000 blev ett av de händelserikaste åren i min historia men jag ska inte trötta ut er med för många av dem. Bara tre.

Jag träffade en ny kvinna i Cullera på spanska östkusten. Nu är hon min fru. Nog ordat om den saken.

Nataliya från Moskva

Profilbilden denna månad är från Spanien och tagen av Nataliya.

Efter 20 års drömmar skaffade jag min andra träbåt. Joker II. Namnet kan tyckas underligt på en båt. Den var första pris i ett lotteri 1956. Vinnaren var en Trollhättebo. Efter några fler ägare var den min. Och jag gjorde många härliga turer på Vänern med den.

Joker II. Mahognysnipa byggd på Kållandsö 1956. Bilden tagen vid Södra Kattholmen i Tösse skärgård. Sålde henne 2008 när vi flyttade till Stockholm. Nu har den hemmahamn i närheten av Karlstad.

På semestern tog jag mina föräldrar med mig till USA för att hälsa på släkten. Tanken på detta spirade redan vid de första mailkontakterna året innan och under våren tog de form. Äntligen skulle vi träffa ättlingarna till Gustaf och Adolf, mormors äldre bröder, som emigrerade till Amerika 1901 respektive 1904. De slog sig ner i Ridgway, Pennsylvania. En liten håla på ca 6000 invånare idag.

Main Street, Ridgway

Gustaf och Adolf. Årtal okänt. De amerikaniserade sitt efternamn Johansson  till Johnson.

Båda försörjde sig som snickare. Adolf dog 1940 efter att ha druckit vatten i Rådhuset som var kontaminerat med tyfusbakterier. Gustaf dog av ålder på en parkbänk 1956. Båda fann svenskättade makor och bildade familj och bodde bara ett stenkast från varandra. Gustafs fru hade emigrerat från Oslo tillsammans med sin mamma. Emma hade arbetat i Oslo en tid dessförinnan. Arbetsvandring mellan Norge och Sverige var vanligt vid den här tiden. Hennes hemsocken låg inte långt från Gustafs men de hade inte träffats tidigare. Adolfs fru var född i Amerika av föräldrar som emigrerat från Småland. Både Dalsland och Småland förlorade en stor del av sina invånare under emigrationsvågen.

Gustaf och Emma Johnson gifte sig 1909 och fick fyra barn. Den enda sonen dog i späd ålder.

Adolf och Ester Johnson gifte sig några år senare. Gustaf och Emmas förstfödda dotter Evelyn är den lilla flickan till höger. Adolf och Ester fick två döttrar, den ena var Dorothy som hälsade på oss 1967.

Mycket finns att berätta om deras öden och familjer. Vi träffade många av dem vid en Reunion i Ridgway.

En stor del av den amerikanska grenen av familjen, mina föräldrar och jag.

Hur var den nu med Kodak då? Den kusin (tremänning) jag först fick kontakt med bor i Rochester, NY. Hemstad för den excentriske George Eastman, grundaren av företaget Kodak. Hans hem är numera ett fotografiskt museum, främst över Kodak förstås. Vi besökte hans imponerande hem och hörde många historier förknippade med honom och företaget. Ett av de intressantaste besöken vi gjorde i Amerika.

George Eastmans hem

Frukostrummet. George Eastman hade en anställd organist som spelade orgel medan han åt frukost. Orgeln syns rakt fram bakom buskarna.

Till sist en bild självaste herr Kodak. Amatörfotografins fader.

Namnet Kodak kom sig av att han gillade bokstaven K.
Källa: Kodak museum 

Jag använde den enda kamera jag hade vid den här tiden, en Olympus µ:zoom115.

Mellanformataren

PS
Nästa månad rider jag åt andra hållet och intager Moskva - till häst.

Inlagt 2012-07-01 08:03 | Läst 9022 ggr. | Permalink

"Det är så roligt och intressant att läsa dina små berättelser till dina bilder och det är spännande att höra om ditt liv och hur det har tett sig. Det är ju några decennier minst sagt sedan vi sågs "irl". Tur att vi inte visste då vad vi skulle behöva gå igenom i livet för att danas till dem vi är idag. Dessutom älskar jag dina bilder, men det vet du ju sedan tidigare. Annette"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant o kul läsning med bilder i lite gammal stil till det/ hälsn Dan
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-01 09:40
Gamla bilder har en speciell charm.
Du skriver alltid kunnigt oavsett vad det handlar om. Därför blir alla dina inlägg intressanta.
// S-O
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-01 09:41
Tack för det. Jo, jag brukar spendera tid med att forska lite innan mina inlägg. Ibland riktigt mycket, ibland mindre.
2012-07-01 19:35   Annette
Det är så roligt och intressant att läsa dina små berättelser till dina bilder och det är spännande att höra om ditt liv och hur det har tett sig. Det är ju några decennier minst sagt sedan vi sågs "irl". Tur att vi inte visste då vad vi skulle behöva gå igenom i livet för att danas till dem vi är idag. Dessutom älskar jag dina bilder, men det vet du ju sedan tidigare.
Annette
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-01 22:02
Hej Annette! Kul att du hittade hit också. Ja, det har hänt en del sedan vi sågs senast. Det är väl dags att vi gör det igen. T ex i Gnesta den 28 juli. Bengt Björkbom har arrangerat en fotoutställning där, kallad Gnestaplanket, med några inbjudna fotografer. Jag kommer nog att hänga några bilder på det "fria" planket. Några riktiga kanoner från andra håll samt en del good ol' guys från Stockholm kommer ner och visar sina bilder. Det lär bli hög kvalitet på bildutställningen. Det vore jättekul om du kunde komma...
2012-07-02 06:19   Annette
Självklart kommer jag att vara där.
Svar från N Thomas Meldert 2012-07-02 06:50
Kul! Det ser jag fram emot =)