Mitt fotografiska minne

Contaflex tillbehör 4 - Blixten

Om när ljuset inte räcker till

Det finns flera tidsenliga blixtar men jag fastnade till slut för en Ikoblitz 6 som använder blixtlampor  och som står i listan över tillbehör i manualen. Denna finns i två utföranden, en med blixtsko och kabel och en som man sticker i blixtkontakterna på ovansidan av kameran. Båda har förtjänstfullt samma manual. Jag valde den senare. Blixten behöver ett 15V-batteri som jag redan har flera av till andra blixtar. Passande lampor har jag ganska gott om och ett test visade att blixten fungerar alldeles utmärkt. Det enda abret är väl att det numera är svårt att få tag i gamla blixtlampor till hyfsade priser. Jag vill ju köra tidsenligt och helst inte med elektronblixt. Det finns elektronblixt som tillbehör också men den är stor och klumpig och kräver att man hänger på sig en stor batteriväska. Inget för mig. Gamla elektronblixtar brukar dessutom inte fungera. Elektronikens intåg i kameravärlden förkortar livslängden på utrustningen (blixten) avsevärt.

Den nätta blixten  påsatt

Och utfälld med lampa isatt. Klart för fotografering.

Det är inte nog med detta. En modern blixt ska väl kunna ställas i olika vinklar. Den här har fyra lägen.

Läge rakt fram

Ca 45°

Ca 60°

Och rakt upp

Men så blir det lite klurigare. En blixtlampa har olika ledtal beroende på vilken typ det är. Det gäller att läsa rätt på förpackningen och ställa in motsvarande på kameran. Blixtlampor har också en liten fördröjning som inte elektronblixtar har så här gäller det att köra på 1/30 s.

Ledtalstabell

Dessutom måste man ställa in ledtalet för rätt objektiv! Röda siffror för 35 mm, svarta för 50 mm. Man kan väl hoppas att man med tiden utvecklar lite erfarenhet med dessa inställningar annars tappar nog motiven tålamodet.

Jag är väldigt glad över att den faktiskt fungerade och att batteritypen fortfarande går att få tag på. Nu blir det till att dammsuga världen på passande blixtlampor att använda vid högtidliga tillfällen.

Eders Hängivne

PS
Detta var det sista avsnittet om Contaflexens tillbehör. Nästa avsnitt kommer att vara en kort recension av hur det är att använda kameran. En del moderna features kommer att avslöjas.

När alla filmer är framkallade tänker jag visa bilder från denna fantastiskt roliga kamera.

Inlagt 2017-08-19 14:18 | Läst 6202 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
De va den här kvalitén på kameror och utrustning som höll på att sänka Zeiss!
Så det e bara å njuta av de här grejerna som aldrig återkommer!
/B
Svar från N Thomas Meldert 2017-08-19 22:10
Jag är böjd att tro att du har rätt. De gjorde ett försök till med Contarexen (Bullseye) men sen hände väl inget förrän det senaste försöket med Zeiss ZM. Det var väl den tidens filosofi. Man hade ett annat kvalitetstänk. Kameran var en investering för livet och nästa generation. Och du har rätt om det andra också. Jag njuter i fulla drag av att äga och använda en sån här kvalitetskamera.
Contaflex har jag inte haft någon men enklare Zeisskameror för rullfilm, tex Zeiss Ikon Nettar. Och visst körde jag blixt ibland, kommer väl ihåg PF 1-lamporna. Mina första blixtar var annars små påsar med magnesiumpulver, då hade jag pappas lådkamera och synkronisering fanns inte, slutaren ställdes in på B (Ball= Blåsa), det fick förstås inte vara för ljust i rummet.Trevlig blogg, gillas!/ Björn T
Svar från N Thomas Meldert 2017-08-20 07:38
Jag har aldrig använt magnesiumpulver men det skulle vara kul att uppleva en sådan blixt. Nettar har jag flera stycken, en av dem har film. Jag har även den första Ikoblitzen till den men batterierna är numera för stora (22,5V). Jag fick tag på ett men det var för trångt. Men det passade i min Rolleiflash så det var inte bortkastade pengar. Tack för att du gillar bloggen. Uppmuntrande.
2018-04-14 23:27   Tobias Lindbäck
Tack för en underbar blogg! Kul att se att du använder veternablixtar! En fråga: är reflektorns blad perforerade? Om så, vet du varför?

(Vet inte om du kommer ihåg, men vi har träffats å jobbets vägnar för många år sedan. Se gärna min blogg: emailleblau.wordpress.com)
Svar från N Thomas Meldert 2018-04-15 18:30
Skickar svar i mail