Mitt fotografiska minne

Antikrunda

-14°C och ett krånglande batteri. Motorvärmare på. Imorgon kväll åker jag till Finspång för att jobba ett par dagar igen. Men jag vill testa att bilen startar och går snällt till dess. För om den inte gör det måste jag ha tid att fixa det.

 

Den startar och jag drar iväg en tur för att ladda tillbaka det som starten drog ur. In till city åkte jag och fick för mig att gå in till Rajje på Sergel och ägna mig åt lite fotoarkeologi. Eller en privat liten Antikrunda på Kungsholmen. Jag säger arkeologi för Rajje har ingen riktig koll på vad han har och vi gräver bokstavligen i skåp och hurtsar och tittar djupt på hyllor. Som att leka ”gömma nyckel” där man bränns hela tiden utom om man går ur affären. Lager på lager av olika kamerala tidsåldrar genomsöks och se vad vi fann! Vilka fynd!

 

En obruten förpackning 116-film. Den lär passa till min No1 Pocket Kodak som står hemma och suckar efter att bli använd.

”Develop before January 1st 1934”. Utgången. Men det ska nog gå. Nä, Rajje vill inte sälja den utan att först fråga kollegan. Hm. Morr.

 

Förutom lite påfyllning av oanvända blixtlampor (jag kollar alla fotohandlare jag besöker) fann jag denna lilla blyga goding långt bak på en hylla högt upp. Den kunde inte dölja sin skönhet för mitt vana öga.


Den ser stor ut här men är mindre än min plånbok

 

En Contessa Nettel Piccolette De Luxe ” in voll funktionstüchtiges zustand”. I tobaksbrunt läder. Sorry ladies. Det här är sexigare än vilken skön kvinna i läder som helst. Den dyker upp i katalogerna 1924 till ett pris av 870 franc och jag gav 350 kr för den. Snacka om antikfynd! Jag fick ingen film på köpet men jag har ju frysen full så jag är inte ledsen för det. När jag kom hem och undersökte skönheten med en avslöjande ficklampa kunde jag konstatera att bälgen läcker lite så det ska lagas innan en Macocolor 200 åker in i magen på den.

 

Rajje rotar vidare. Han har fått säljvittring. Jag frågar lite om grejer till min Rolleiflex och då spinner han loss! Han är ju Rolleikunnig! Och milda makter vilka skatter han har! När Rollei Sverige la ner köpte han hela reservdelslagret. Här finns fabriksnya grejer till halvsekel gamla kameror. Jag ställde några specifika önskemål och Rajje lovade kolla i källarn och hemma. Så nu måste jag dit igen om nån vecka för att se om han hittade ”mina” önskemål. Och kanske få köpa den där filmen från 1934...

 

Om du funderar på att skaffa en retrokamera snart så ta en titt hos Rajje på Bergsgatan 3, Kungsholmen, Stockholm innan den sista januari. Då stänger han för gott och troligtvis kommer det som finns kvar att dyka upp på LP Fotos auktioner till högre priser. Och är du ute efter en Rolleiflex så ämnar han reperera/serva alla sina och sälja. Ställ dig i kö.

 

Bengan har ju klämt ur sig kunskapen om den bästa Leican efter en gastkramande bloggserie och påtryckningar på Ellens. Det var lite lättare att få ur Rajje vilken den bästa Rolleiflexen är. Ögonen lyste varmt och svaret kom precist på hans speciella ordkarga manér. 3,5F med Planar. Knivskarpt objektiv.

 

Eders upprymde

Mellanformataren

Inlagt 2010-01-05 22:17 | Läst 6355 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Härlig och inlevelserik skildring av dessa rariteter!!! Rolleiflex, bälgkameror med mera ger mig goda minnen från min uppväxt i fotoaffär... Härligt!!

Kör försiktigt i morgon!!! Det är kallt och halt. Ja det vet du ju redan, men ändå... :-)
Allt gott! /Peter
Svar från N Thomas Meldert 2010-01-05 23:28
Då kommer du att få en deja vu-upplevelse hos Rajje och Loffe. Kul att läste och tyckte!
Sånt där är verkligen spännande. Och så tänker han stänga! Vet du hur länge han har hållit på?
Svar från N Thomas Meldert 2010-01-06 08:34
Spännande är bara förnamnet när man går in i en fotoaffär av den här kalibern. Man känner sig lite som Indiana Jones =) Jag har ingen aning om hur länge de har hållit på.
Jag var själv in på Sergel Foto för första gången idag. Var på jakt efter ett linsskydd till min Rolleicord. Rajje visste att han hade ett, men inte vart. Så istället för att komma därifrån med ett linsskydd så blev det en ny mattskiva och en rengöring av kameran.
Sergel är verkligen en riktig guldgruva vad gäller äldre kameragrejer.. Mycket tråkigt att de ska stänga för gott.
Svar från N Thomas Meldert 2010-01-08 06:15
Ja, det är en gåta att han hittar något överhuvudtaget i den butiken =) Men kul är det! Rena skattjakten.