Mina bokfynd - 1
Om intressanta fotoböcker i gamla och nya bokfloder
Då och då ser jag intressanta böcker om foto. Ibland köper jag i stim och ibland bara någon då och då. Jag tänkte starta en serie om mina bokfynd. Ja, alltså de som jag tycker är intressanta och spännande. En del av de böcker jag köpt är inte fynd, om ni förstår. Men det är sånt man får ta när man drivs av nyfikenhet.
Många böcker hittar jag på auktionssajterna, andra på Bokbörsen. Nyare böcker finns oftast på de vanliga nätsajterna, typ Amazon, Adlibris, Bokus, Barnes & Noble med flera. Fotolitteratur kan bli en långt kostsammare historia än en kamerainvestering. Men lika givande.
Enkelhetens fotograf - Lennart Jansson
Först ut är en spännande bok som nog inte finns i så stor upplaga (men den går säkert att låna på en del större bibliotek). Jag vann den på Tradera för en spottstyver. Den handlar om Norrköpingsfotografen Lennart Jansson (1921-1995). Han var elektriker på Holmens bruk och en driven och flitig amatörfotograf. Efter hans död 1995 förvärvade Norrköpings stadsmuseum hans fotografiska kvarlåtenskap och gav ut en bok om hans liv och gärning 1997. Boken innehåller främst bilder från Norrköping och Holmens bruk men även en hel del andra då han var en flitig deltagare i olika fototävlingar som medlem i några av Norrköpings alla fotoklubbar. Han blev beryktad som "filmkokaren" för sitt oortodoxa sätt att framkalla sina filmer. Han experimenterade tydligen en hel del. Vad sägs om att underexponera 3 steg och framkalla filmen i 40°C i 3 minuter?
Hans första kamera inköptes på EPA för två kronor vid 13 års ålder. 1948 köpte han sin första "riktiga" kamera, en Super Ikonta 531 för 500 kronor men han skaffade förstås flera andra kameror med tiden. Bl a vann han en Hasselbladare i en fototävling. Han skaffade också en Leica.
1954 vann han RSF:s tävling "Klubbkriget" med bilden "Huset på heden", Salzburg 1954. Priset bestod av att få resa till Stockholm och vara assistent åt K W Gullers några dagar. En oförglömlig upplevelse kan man förstå av hans kommentarer som finns återgivna i boken.
Boken innehåller rikligt med hans bilder mellan texten om hans levnadsskildring. Gamla fina bilder från ett annat Norrköping än vi kan se idag.
Edit: Hans första kamera var inte en Agfa Clack. Det var sonen Tommy som fick den vid 10 års ålder.
Mellanformataren
Det där med 40 grader kanske man skulle prova ;)
/Ylva
Hälsningar
Magnus