Mitt fotografiska minne

Endast för svart/vit-fotografer

En Color Finder finns nu till salu på Tradera.

     


Fast färgerna den eventuellt kan hitta verkar vara lika bleka som pappersbilder från 60-talet.

Inlagt 2010-06-27 22:31 | Läst 6141 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag måste bikta mig inför dig fader Meldert. Men du får inte berätta för nån vad jag har att säga dig. När jag va 12-13 år, så fick jag en precis sån där ljusmätare av min mormor. Jag fick även vad jag tror var en Rolleicord. Den lille ingenjören i mig tyckte att dom där gamla sakerna va ju som gjorda att dissekera. Så jag plockade ner dom i atomer, så dom aldrig mer kunde sättas ihop. Så nu när detta uppdagats så ber jag om syndernas förlåtelse.
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-28 06:06
Vetgirigheten har sitt pris =) Jag känner igen det där från en av mina söner. Synderna äro dig förlåtna, broder (naturligtvis). Men det var ju synd på corden. Du kunde ha upptäckt mellanformatet tidigare =)
Detta är bestämt en mätare av typ "Sixtomat x 3". Colorfindern den har på undersidan består (om jag minns rätt) av en rad små fykranter av olika färg, med färgtemperaturen angiven. Bredvid raden ligger en lång remsa, som jag tror avses reflektera färg i överensstämmelse med temperaturen. Så man jämför den långa remsans färg med fyrkanterna, och där det överensstämmer läser man av färgtemperaturen. Jag vet verkligen inte om den där mojängen fyller någon praktisk funktion. Kanske kan den riktigt ambitiösa fotografen välja filter för att få rätt vitbalans med hjälp av skalan, jag vet inte. Jag såg den mest som ett kuriosum. Men själva exponeringsmätaren funkade bra när mätaren var ny. Hur det är med det där exemplaret kan man undra. Selenmätare har väl ett "bäst före"-datum? Sliten och ful är den också. Jag skulle på sin höjd bjuda en tia för den, ifall jag mot förmodan skulle vilja ha den.
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-28 07:02
Det låter som om den var avancerad för sin tid! Den praktiska nyttan kan förstås ifrågasättas. Att fotografera med en sån här till hjälp verkar fördröja exponeringsögonblicket åtskilliga minuter =)
Utropspriset är EN krona. Du har en god chans att vinna den med din tia!

Det var namnet som triggade min fantasi. Föga anade jag att det fanns ett mått av sanning i dess namn =)
Svar från N Thomas Meldert 2010-06-28 07:38
Nu har jag kollat upp manualen hos Butkus. Color finder-funktionen är mycket riktigt till för att bestämma färgtemeperaturen. Avsikten är att bestämma vilket färgkorrektionsfilter som bör användas. Jag förmodar att detta var extra viktigt i fotograferingssituationer med blandat ljus eller om man hade en film för inomhusbruk och ville ta bilder ute t ex.