Mitt fotografiska minne

Litteratur för Rolleifans

Sedan jag köpte min första Rolleiflex förra våren har jag också samlat på mig en del litteratur om dess historia och andra nyttigheter. Nästan alla är inhandlade på Tradera eller ebay. Några få på bokantikvariat i Sverige (via Bokbörsen). Så här kommer ett fotografiskt boktips om en av fotohistoriens mest älskade kameror.

 

Rollei Annual

Det gavs bara ut tre årgångar av denna trevliga bok 1951-1953. Inledningsvis har den ett antal artiklar om kameran och dess användning men den största delen av boken är bilder från jordens alla hörn fotograferade av lyckliga Rolleiägare. Ett slags förhistoriskt FS, ty ingenting är nytt under solen. Vi tar liknande bilder fortfarande. Böckerna avslutas med data om varje bild såsom kameramodell, tillbehör som använts, film, bländare och tid mm.

 

Historia

Rollei TLR, The History av Ian Parker (Jersy Photographic Museum, 1992). Parker är en av auktoriteterna när det gäller Rolleikameror. I denna bok återges inte bara historien om modellernas tillkomst och utveckling utan också historien om företaget Franke & Heidecke. Där finns rikligt med porträtt, bilder på fabriker, prislistor reklamannonser mm.

Rollei 75 years av Claus Prochnow (1994). Boken består av två delar. Första delen beskriver Franke & Heideckes historia från långt innan dess födelse 1 januari 1920. Författaren har arbetat i bolaget och personligen träffat och arbetat med Reinhold Heidecke vilket borgar för en korrekt återgiven historeskrivning. Idag skulle vi kalla honom en insider eller ögonvittne. Mitt ex köptes på ebay i Tyskland och hade fortfarande pappersomslaget på när den kom. Mint condition alltså.

 

Handböcker

Das Rollei Buch av Dr Walter Heering (IM Heering Verlag, 1951). Den här boken är Rolleiflexägarnas bibel i fråga om teknisk beskrivning av kameran och dess praktiska användning med alla tillbehör beskrivna. Dr Heering fick skriva nya uppdaterade versioner allteftersom det kom ut nya modeller och tillbehör. Mitt exemplar tillhör det 56-65 tusendet och har ägts av Lars Jacobsson i Stockholm den 16 februari 1952 enligt en blyertsnot i början av boken. Boken är lika gammal som min Rolleiflex. Den förekommer ofta på ebay och är populär bland samlare. Jag köpte den på ebay i England trots bokens tidigare förmente svenske ägare. Boken är rik på bilder och illustrationer.

The Rollei Way av L.A. Mannheim (Focal Press, 1956). Med undertiteln The Rolleiflex and Rolleicord Photographer’s Companion. Första utgåvan kom 1951 och min är från den femte utgåvan. Samma koncept som Dr Heering men kanske inte lika fullödig. Men på engelska.

Rollei Handbook av Alec Pearlman (Fountain Press, 1954). Mitt ex är från första utgåvan. Om det finns några fler vet jag inte. En liten bok (liggande A5) som passar i fickan. Boken börjar med manualen för Rolleiflex Automat och går sedan in på praktisk fotografering och användning av tillbehören. En kortversion av de tidigare två, kan man säga.

 

Originalmanualer

Originalmanualer och broschyrer har jag kommit över några på auktioner. De är värdefulla dokument som ibland hjälper till att datera främst tillbehören.

Jag har också lyckats få tag i en CD med reparationshandböckerna till många modeller. Den är svårläst och svårletad. Allt ligger i en enda PDF-fil som inte är taggad så det blir till att scrolla en hel del. Fanns på ebay i England.

Inlagt 2010-01-23 21:02 | Läst 10481 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Och Rajmund på fd. Sergelfoto, kan reparera Rolleiflex om det kör ihop sig, så håll kontakt med honom! :)
Svar från N Thomas Meldert 2010-01-24 14:38
Jag har hans telefonnummer och det tänker jag inte slarva bort!
Men, Björkbom - det vet du väl att en Rolleiflex som likväl en Leica, ej kan gå sönder? Likt pansarkryssaren Potemkin stävar de uppför Volga tillsammans med pråmdragarna...

Herr Meldert, sätt upp ovanstående böcker på lånelistan...snälla?
Svar från N Thomas Meldert 2010-01-24 14:44
Listan är kompletterad =)
Herr fotograf Berlin,
vitrinskåpstående Rolleiflex (och Leica) kan få problem med slutaren.... ;)
Om nu herrn och tillika fotografen Meldert ev skulle tillhöra vitrinskåpssorten,
så kan det vara ett bra tips!? ;)

Ha en fin helg båda herrar fotografer,
önskar Bengan
Svar från N Thomas Meldert 2010-01-24 14:44
Här vilar inga kameror! Alla motioneras oregelbunden vare sig de har film eller inte =)
Mycket intressant läsning, jag har laddat ned en liten bruksanvisning, en PDF version av "Camera manual", men den hjälper inte särskilt mycket i mitt fall.
Om Rolleiflex inte kan gå sönder eller ej är nog en skröna, för min Rollieflex har fortfarande ett defekt räkneverk, men till våren, om den kommer någon gång, så skall den in på verkstad.
Stig
Svar från N Thomas Meldert 2010-01-24 14:46
Alla kameror kan gå sönder, även Leica. Fråga Olle Janson! Men det är ju bra att det finns folk som kan ge service. Och då är det bra att ha en vanligt förekommande modell.
Jag tycker det är roligt med de gamla böckerna. Inte minst att titta på bildexemplen. Jag är svag för kompositionerna.
Man får också ut mer av känslan med de gamla kamerorna, tycker jag.
Jag har väl också ett antal äldre tidningar och böcker, om än inte om Rollei. ;-)
Problemet är bara att hinna läsa alla. Och läsa om.
Och lukta på dem. :-)

Till hr Björkbom kan hälsas att jag inte äger något vitrinskåp. :-)
Svar från N Thomas Meldert 2010-01-24 14:49
Ja, särskilt bildexemplen är bedårande. Så lika dagens bildförsök. OK, lite annorlunda kläder på folk men i grunden samma slags motiv som vi ser på FS. och det har ju hänt en del med stadsbilden på en del ställen...
Inget nytt under solen.
Rollei TLR är en gammal favoritkamera. Väldigt trevlig att ta bilder med och liten för att vara mellanformatare. Jag använde den gärna som resekamera innan jag gick över till digitalt för det ändamålet.

Melderts bokbloggande fick mig att minnas att jag hade en fin Rollei bok av Fritz Henle så jag var tvungen att kolla i bokhyllan. Och där dtof den "Fritz Henle´s Guide to Rollei Photography" Snygg Design och Layout från 1956. Efter att ha fastnat i diverse andra fotoböcker om Linhofar och Leicor blev jag så inspirerad att jag var tvungen att se om Rollein som jag har liggande i en låda var kvar. Min senaste Rollei är i riktigt fint skick och tillhör serien av de allra sist tillverkade 2.8F (innan GX och jubileumsmodellerna). Jag borde motionera den lite oftare! Under tiden delar jag med mig av både bok och Rollei här:

http://www.fphoto.se/p/rflex

Fortsatt trevlig helg och tack för rolleiinspiration.

F
Svar från N Thomas Meldert 2010-01-24 14:51
Om du någon gång får för dig att göra dig av med din Rollei kan du väl höra av dig =) Tack för ditt boktips. Den måste jag leta efter =)
Å vad jag ångrar att jag inte slog till på ditt tips! Men det kommer förhoppningsvis fler chanser. Skulle vara skönt med en Rollei till sommaren. Men det får nog bli "sommaren med bälg". Nu har jag fem att motionera.
Kul att läsa gamla fotoböcker. Jag gillar också de ofta omsorgsfullt tagna fotona.
Svar från N Thomas Meldert 2010-01-26 06:03
Det kommer fler chanser, Ylva. Var så säker. Rajje på Sergel Foto ska sälja några som han ska serva t ex. Men han stänger ju den här veckan. Och på ebay.de förekommer de oftare än på Tradera.
Var inne på Sergel i dag, men de hade redan lämnat allt till LP-foto för att auktioneras bort.
Svar från N Thomas Meldert 2010-01-28 06:10
Du måste nog fråga Rajje specifikt om att köpa en Rolleiflex. Han har nog ingen färdig till salu än. Han ska serva dem först. De fanns inte i butiken.