Mitt fotografiska minne

3D med en bild

Om High structure

Ylva Houltz redovisade nyss ett experiment med 3D-fotografering medelst två bilder. Det slog mig då att jag lyckats med något liknande med en bild som konverterats till svartvitt i Silver Efex Pro. Där finns en preset som kallas High structure (harsch) som jag ofta använder för att få lite extra bett i bilderna. Den här gången blev det nästan overkligt bra.

High structure är en funktion som verkar skärpa konturer och på så sätt framhävs objektet. Ungefär som man gjorde förr i världen med kontrastlösa fotografier i instruktioner mm. Man förstärkte konturer med tusch och pensel för att bilden skulle bli tydlig.

Tyvärr blev effekten inte lika tydlig ens som förstorad här i bloggen. Men jag kan intyga att min skrivbordsbild är overkligt verklig.

Bilden är tagen med Finepix X100 i Tulpanläge och sedan konverterad i Silver Efex Pro. Originalbilden finns i mitt retrokameraalbum.

Mellanformataren

 

Inlagt 2011-11-08 07:40 | Läst 14003 ggr. | Permalink

"Effekten i din bloggbild är absolut tillräcklig för att väcka mitt intresse för Silver Efex Pro. Tackar mvh Pa"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Verkligen en fin bild med sin skärpa och djup! Att det sedan är en Nikon gör ju inte saken sämre...
Hälsningar, Peter
Svar från N Thomas Meldert 2011-11-08 09:26
Tack, Peter. Skärpedjup kan man leka med mycket. Och kameran duger att ta bilder med. Har just avslutat en Tri-X i den.
Detta är lite spännande. Det bevisar att 3D-illusionen byggs upp av fler aspekter i bilden än bara två olika betraktningsvinklar. Jag har lagt märke till samma fenomen när det gäller tryckta mönster. Ett mönster tryckt i silver på grön botten kan t ex få mönstret att "lyfta" från underlaget, så att det ser ut att vara luft under. Hur hjärnan egentligen skapar 3D-visionen tror jag inte är något som är väl förstått. Men jag har ju den tesen att vi lätt överskattar den vetenskapliga kunskapen om oss själva. Den må vara häpnadsväckande, men vi är ändå så mycket mer.

Med viss munterhet konstaterar jag att du som ingenjör ställt kameran på ett ex av Ny Teknik :-)
Svar från N Thomas Meldert 2011-11-08 19:09
Jag tror att det finns ganska många exempel på såna här illusioner. Det verkar som om de kan uppstå i vissa gynsamma omständigheter, helt apropå =) Just den här effekten ser jag inte så ofta vid konvertering i SEP.
Kul effekt. Jag tycker att effekten är mycket tydlig. Jag har sett denna bilden tidigare och tyckte så redan då. Jag visste dock inte att du fixar fram det hela med en programfunktion. Det blir bra utan att se överarbetat ut.
// S-O
Svar från N Thomas Meldert 2011-11-08 21:21
Jag tror att du har sett min skärm vid något tillfälle.
Reglagen för structure i SilverEfex fungerar ibland kanonfint och som finns i High structure. I andra fall blir bilderna oroliga som man får va försiktig. Det verkar bli fint resultat i kort skärpdjup där man vill att detaljerna ska bli tydliga på huvudmotivet. - Nilserik
Svar från N Thomas Meldert 2011-11-10 21:56
Jag tror att just kort skärpedjup i kombination med High Structure har lätt att ge en 3D-effekt. I andra fall får man visserligen en bra konturmarkering men ingen eller bara lite 3D-effekt.
Intressant! Mycket bett i kameran och mjuk bakgrund. Det ger verkligen en skön djupkänsla!
Orginalbilden i färg är också bra.

Skulle nog ta en titt på SEP... och Lightroom. Tur att det är jul snart så man kan köpa sig en present ;-)
Svar från N Thomas Meldert 2011-11-15 05:41
Jag blev själv överraskad och ska prova igen med andra bilder så småningom.
Du kan nog ladda ner trialversioner av båda programmen lagom till juluppehållet och pröva i lugn och ro =) Faller de i smaken är det bara att köpa licenserna.
Effekten i din bloggbild är absolut tillräcklig för att väcka mitt intresse för Silver Efex Pro.
Tackar
mvh
Pa
Svar från N Thomas Meldert 2011-11-27 08:46
Det bjuder jag gärna på. Och jag har lyckats med flera liknande bilder på kameror. Jag undrar fortfarande vad det beror på =)