Mitt fotografiska minne

Retrokameratips - 9

Ett vackert exemplar av en Zeiss Ikon Nettar 515/16 finns nu på Tradera. Utgångsbudet är fjuttiga 50 kr. Den har en Novar Anastigmat 4,5/75 mm och tider från B till 1/300 s. Filmformat 6x6 på 120-film. Det här är en exakt likadan som jag har. Oavsett säljarens datering är den nog från början av 50-talet. Fråga säljaren om slutaren och självutlösaren, särskilt de långa tiderna kan vara väldigt lååååånga eller funka som B. Självutlösaren kanske måste hjälpas i mål. En härlig instegskamera för den retrointresserade. Du kan läsa mer om den i min blogg.

 

Inlagt 2009-04-07 10:23 | Läst 3705 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mycket inspirerande och intressant blogg!
Det närmaste jag kommit analoga kameror är när jag på 80-talet fotade med min fars Yashica J-5 och senare i livet med min Eos 600...
Dock har jag samlat på mej ett gäng äldre kameror av varierande modeller och ett par ljusmätare som verkar fungera.
Bla. en Zeiss Ikon Nettar som verkar fungera, och en drös med Agfa kameror av varierande modeller. Även en konstig svensktillverkad lådkamera av märket Mefag?
Nu blev jag faktiskt sugen att prova fotografera med dessa, eller åtminstone försöka ta reda på mera fakta om dessa vackra kameror.
Får göra lite efterforskningar på nätet. Man kanske har någon raritet utan att veta om det.
Finns det några bra sidor om man vill göra lite efterforskning eller är det google som gäller?

/// Roberth
Svar från N Thomas Meldert 2009-04-07 14:16
Jättekul att min blogg kan inspirera andra. www.camerapedia.org är ett bra ställe att börja på men det finns massor med information på nätet så Googla på bara och spara dom bra sidorna som favoriter. Mina favoriter är numera ett veritabelt bibliotek med länkar till info om gamla kameror =) Men man får vara lite listig ibland. Att bara söka på brownies duger t ex inte. Då får man mest recept på den populära kakan =) En del tillverkare har egna sidor med info om deras hsitoriska kameror men tyvärr alltför få. Planeten är däremot fylld med entusiaster så du lär hitta allt du har =)