En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tustna 2015, del III. Sjurygg

Vädret varierade under vår vistelse på Tustna. En morgon såg det ut så här efter frukost.

Vi passerade en skarv på sin utkiksplats på väg ut till första dyket.

Solen började tränga igenom molnen men det föll fortfarande ett lätt regn när vi gjorde oss klara för att gå i vattnet. Här satt det en till skön fågel och spanade på oss.

Jonna hittade ganska snabbt en sjurygg. De leker under vår-sommar och honan lägger upp till 300 000 ägg som hon fäster omgångsvis under två veckors tid i klippskrevor. Rommen får en tallriksstor, svampliknande form (det gula på bilden), så äggen effektivt kan omspolas av vattnet. När honan är färdig, befruktar hanen äggen och stannar sedan vid dem för att vakta dem mot predatorer och vifta fram friskt vatten. Detta gör han troget under 60-70 dygn, varefter kläckningen äger rum och han drar vidare.   

Under ett senare dyk på ett litet vrak hittade jag denna hanne som också vaktade ägg. De var placerade precis innanför dörren på en liten överbyggnad. En väl skyddad plats och förstås helt omöjlig att fotografera.

Den här hannen höll till i aktern på vraket. Sjuryggen (Cyclopterus lumpus) ser lite egendomlig ut med sin runda kroppsform med tjock delvis förknölad hud. Den saknar fjäll och har rader av taggiga vårtknölar längs kroppssidan och ryggen.

Jag kunde inte se äggen men det var tydligt att den vaktade något inne bland vrakdelarna. Hannen, som kallas stenbit kan bli 40 cm och väga ca 3 kg. Honan, som även kallas kvabbso, blir större och kan väga upp till 7 kg.

Det var mörkt på vraket och svårt att få skärpa på den vackra fisken. Sjuryggen fiskas inte minst för rommen, som saluförs under namnet stenbitsrom, något som är ganska missvisande då det är hanen som kallas stenbit.

Bukfenorna och bukpartiet mellan dem är omvandlade till en stor sugskiva som i synnerhet hanen använder då han vaktar äggen. Här kan man skymta den strukturen mellan fenorna.

Det blev en fin dag till slut och på vägen hem fick vi syn på två rådjur ute på klipporna. Det såg lite konstigt ut men det fans ju gott om mat helt nära.

Skarven satt där och spanade igen men lättade när vi passerade. Det är tydligt att denna boj är ett favorittillhåll för några av dessa fåglar.

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-09-23 19:01 | Läst 6169 ggr. | Permalink

"Underlig fisk är både ful men ändå inte....liknar faktiskt Urdjur/människor på mun och ögon..vi kom kanske från en fisk? Stenbit har jag sett på något ställe. Lärde jag mig mycket nytt i dag igen av dig. Spännande bilder är det allt. Gun-Inger"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Stackars hane som får slita i 60-70 dygn:) Inte speciellt vackra former på dessa fiskar, men å andra sidan så är de ju inte skapade för att vara vackra heller, de skall ju passa in i sin miljö. Inget fel på skärpan i dessa bilder. Intressant Lena.
Svar från Lena Holm 2015-09-24 21:05
Tack Ingemar,
det är herrar som tar ansvar för sin avkomma, det finns en del sådana i fiskvärlden. Det blev en del suddisar och ffa en del bilder som jag missade för kameran inte ville fokusera alls.
Hälsningar Lena
Många bra bilder Lena! Både från ovan och under. Gillar ljuset i de första bilderna också!
Ha det fint!
//Micke
Svar från Lena Holm 2015-09-24 21:07
Tack Mikael,
vi var ute så pass mycket att man fick chans på det vackra ljuset även om det bara existerade en kort stund.
Hälsningar Lena
Skarven hade en fin utkiksplats och den hade tydligen vaktat klart då ni passerade på kvällen.
Fina bilder och intressant med informationen om fiskarna och hur de beter sig.
Svar från Lena Holm 2015-09-24 21:09
Tack Margareta,
det finns många roliga och intressanta beteenden att ta del av om man börjar läsa om och titta på fiskar och andra undervattensdjur.
Hälsningar Lena
Trevligt med Stenbit/Sjurygg! Har själv sett dessa fiskar av båda könen när jag dykt här i Stockholms skärgård! Minns också att när jag petade på en av dom så satt den verkligen fast.. den satt fast på en friliggande del av ett vrak. Gillar Stenbitsrom mycket! :-) Fina bilder igen!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-09-24 21:10
Tack Jan,
de kan verkligen suga sig fast och ibland kan man hitta de små ynglen på tare eller annan växtlighet. Jag har inte sett dem själv på östkusten men hört att de ska finnas där.
Hälsningar Lena
Underlig fisk är både ful men ändå inte....liknar faktiskt
Urdjur/människor på mun och ögon..vi kom kanske från en fisk?
Stenbit har jag sett på något ställe.
Lärde jag mig mycket nytt i dag igen av dig.
Spännande bilder är det allt.
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-09-24 21:13
Tack Gun-Inger,
jag tycker de ser rätt coola ut och att de är lite urtidsaktiga kan jag hålla med om. VI tyckte själva det var kul att få se dem pyssla om sina ägg och det berättar jag så gärna om. Just för att de ligger så troget vid sina ägg "jagade" vi inte dessa fiskar för att lägga på middagsbordet.
Hälsningar Lena
Härliga bilder på fisken den har fina ögon Rådjuren på klippan är är fina Skarven som flyger gillar jag Har bilder där en skarv fångar små fisk Ha det gott : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-09-24 21:15
Hej Gert,
visst har den fina ögon, jag håller med. Rådjuren var en kul överraskning. VI såg kronhjortar på en äng men det var för mörkt för att få bilder på dem.
Hälsningar Lena