B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nu tog jag mig vatten över huvudet...

....när jag efter en lång stund i fölhagen bestämde mej för att stanna till på bilträffen. Det var en samling entusiaster och deras bilar väldigt nära där vi bor och jag blev plötsligt frestad. Åkte sålunda hem och bytte objektiv på kameran. Tog med två hus för jag visste ju inte vad som skulle fungera bäst.

Det ena ekipaget efter det andra rullade in på gräsplanen och jag hade ingen plan alls. Den här bilen kom ju med ett skönt gäng så den sparade jag på minneskortet. En Ford har jag listat ut i efterhand.

Rosa och svart ! Kan det här verkligen vara originalfärger?

En del bilar glänste ju mer än andra. Den står i en slänt, det är inte jag som lutat. Funderade över hur man gör med bilar. Vid djurfoto vill man ju gärna vara på samma nivå som djuret. Upptäckte att jag ofta ville huka mej ner framför bilarna...få lite ögonkontakt ....

Ska det vara hela bilar eller går det bra med ett utsnitt?

Jag kollade faktiskt efter en Edsel som ju Sören blir så till sej av, men jag hittade ingen. Det är dock ingen garanti att det inte fanns en där. Tror att det här är en annan Ford.

Kom på att det även finns en bakände och då kom bandet med i bakgrunden. De spelade passande rock med precis lagom hög volym.

 Den här rumpan var ju också lite läcker. Även denna står i en sluttning.

 

Det här blev nästan lite för mycket tycker jag...men ägaren var stolt.

Jag hade ju också 100 mm makro med mej och upptäckte efter en stund att det blir en del läckra speglingar i alla kromdetaljer.

En sommarhimmel och två bilfantaster.

Ett möte i en backspegel.

På väg ut gick jag förbi denna. Liten och kaxig med mycket karaktär tycker jag. Den formligen skrek om att bli konverterad till svartvitt dessutom och eftersom den avviker så mycket från de stora pråliga åken får den bli det. Innan jag lämnade tillställningen fick jag syn på ytterligare en bil....den stod på grusparkeringen och var allt annat än glänsande....som tagen ur en Stephen King roman....jag spar den ett tag.

Ha en bra kväll

Lena

Postat 2013-05-30 21:44 | Läst 6439 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Vi kvalade till SM !

Resultaten från årets uttagstävling till SM i undervattensfoto har precis presenterats och vi lyckades hamna bland de 12 bästa. Vi får därmed vara med och tävla i slutet av augusti. I år var det 32 fotografer som skickat in bidrag. Så många har det aldrig varit förut då jag skickat in bilder och det var extra pirrigt att vänta på resultaten. De sex bidragen är kodade och bedöms anonymt av tre domare som poängsätter bilderna enligt olika kriterier. Vi kom totalt på andra plats (!) efter Jonna Bergström.

Av de sex bilderna ska det vara tre makrobilder och tre vidvinkelbilder. Minst två bilder i varje kategori ska vara tagna i skandinaviska vatten. Här ovan är två av mina makrobilder, båda tagna på västkusten i Sverige. Den översta är en tångsnärta vid Jordfall (Gullmarn) och nästa är en sjöhare fotograferad vid Väderöarna.

Min tredje makro är också från Sverige. Den fina lilla gäddan från Storaxen.  

I vidvinkelklassen hade jag en bild från Kanada där Fredrik får komma väldigt nära en stor "Lingcod". Den tycktes inte bry sej nämnvärt om varken honom eller mej. Jag är ju också väldigt nära med min kamera eftersom bilden är tagen med en fisheye.

Den roliga bilden på Matilda upp och ner under isen i Långsjön, Björklinge fick bli ett av motiven från Skandinavien.

Slutligen valde jag en bild från Storaxen som inte är så märkvärdig, men jag gillar speglingen och att man även kan se ovan ytan litegrann. Dessa sex bilder räckte i alla fall för att vi ska få vara med ännu ett år och "slåss" om medaljerna i SM.

Hälsningar Lena

 

Postat 2013-05-28 21:28 | Läst 9425 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Glyskolja, har ni sett en sån?

Sista dyket på västkusten, vid Fossens camping, letade vi efter haj men hittade bara torsk. Tillsammans med torskarna, bland stenar och bergssprickor, simmade dessa vackra fiskar.

När vi kom hem tittade jag i fiskboken men var tvungen att kontakta en kompis som är marinbiolog och fiskfantast (numera även känd från TV), för att få helt klart att det är glyskolja.  Glyskolja är en liten torskfisk som trivs precis i den miljö som man kan se på bilderna. Den är mycket allmän, men jag har svårt att minnas att jag sett den förut.

Torsk simmade också bland stenblocken och inte helt oväntat...

...hittar vi en hummer på en klipphylla. Den känner sej för med de stora spröten och kryper faktiskt ut en bit och poserar för fotografen. Med en 35 mm glugg på kameran får man även med lite miljö runt hummern.

Sista kvällen tog vi en promenad ner till vattnet på Fossens camping. Vi passerade alla husvagnar och funderade återigen på vad man gör en lördagskväll på en camping i maj då det är för kallt att vara ute....

Hälsningar Lena

Postat 2013-05-27 20:15 | Läst 9471 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

I väntans tider

När jag var vid Råstasjön för några veckor sedan var det väldigt mycket parbildning, revirbråk och rivalbråk, oblyga parningsakter etc. I fredagsmorse var läget ett helt annat. Det var väldigt stilla.

En sothöna står och torkar i morgonsolen, ensam. Ligger partnern på ägg månntro.

"-Halloj snyggning, simmar du ofta här? "  Förmågan att sysselsätta sej själv varierar.

Det är ju inte så lugnt vid skrattmåskolonin men det är andra aktviteter på gång än vid mitt senaste besök. Nu samlas det bomaterial.

Inga kurtiserande par men många fåglar som simmar runt ensamma eller sitter och funderar i vasskanten. Hur mycket tankar det nu får rum i en skrattmåshjärna.

Här ruvas det i alla fall, och snackas en del.

Många av de som inte ruvade var på konferens för unga  ovana förstagångsföräldrar.

Herr svan vilar en stund på ytan, för hemma är det fullt.

Fru knölsvan räknar sina ägg...

....vändning varannan timme och så lyssna lite...

....fortfarande allt lugnt.

" - Undrar om det blir tre flickor och tre pojkar, eller två flickor och fyra pojkar, eller fyra ??....."

 Lugnet före stormen.

En ny vecka tar sin början.

Hälsningar

Lena

Postat 2013-05-26 15:50 | Läst 5612 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Canada Goose - production IRL

De av er som anser att Kanadagåsen är ett skadedjur som skitar ner och konkurrerar ut andra gäss ska nog inte läsa längre, för detta inlägg innehåller tydliga bildbevis på att de också lyckas väl med att föröka sej.

Jag steg upp extra tidigt denna fredagsmorgon för att hinna en tur runt Råstasjön innan jobbet. Jag ville se om det fanns några unga fågelfamiljer att spana på. I det tidiga morgonljuset stötte jag naturligtvis på några av sjöns Kanadagäss.

Halvvägs runt sjön mötte jag denna lilla familj.

" - Det här gröna, undrar vad man ska göra med det ?...." De små gässlingarna är inte så fokuserade i sitt födosök ännu. De tittar på grönskan ungefär som unga fölungar och provnafsar lite här och där.

Föräldrarna, som man inte kan skilja könen på (åtmisntone inte jag) är mycket vaksamma och bestämmer sej för att ta de små på en simtur. Klippte tyvärr näbben på den vuxna gåsen på denna bild men tycker att stilen på ungarna var så skön att den får vara med ändå.

 

Gässlingarna organiserar sej direkt i en prydlig liten rad och simmar allt vad de orkar för att vara så nära som möjligt. De är verkligen programmerade att hålla ihop.

Vuxna gäss väger mellan 4,5-5,5 kg och har ett vingspann på 1,6 till 1,8 m. De trivs bra i stora flockar utom under häckningstiden då de bildar par. Boet är en grop i marken med gräs, pinnar och torv som fylls med gråvitt dun. Honan lägger 5-7 ägg som väger nästan 3 gånger så mycket som ett normalt hönsägg. Efter ca 30 dagar kläcks äggen och i detta fall blev det fyra livskraftiga kycklingar.

Kanadagässen kom till Sverige 1927 då två individer importerades från Holland. Orsaken var enligt en inte alltför vetenskaplig källa att "de var vackra". Kanadagässen trivs utmärkt här och har sedan dess haft en explosionsartad expansion i hela Norden, för att även dyka upp i Estland 1996. Introduktion av nya arter där de inte hör hemma påverkar hela ekosystemet och tyvärr så har dessa gäss blivit väldigt dominerande.

Väl uppe ur vattnet tycks de små fåglarna redan nu veta att de ska se över fjäderdräkten. De vet nog inte riktigt hur man gör ännu men provar sej fram.

Ungarna stannar vanligtvis hos föräldrarna fram till nästa häckning. Om flera gåspar får ungar på samma plats slås kullarna ofta samman till en större flock med ungar som vaktas i skift av föräldraparen. Kanske kan man se större grupper om en vecka för det finns många gåspar i Råstasjön.

Familjen ger sej ut på en ny simtur och man kan se de små gässlingarnas frenetiska paddlande. Föräldrarna spanar hela tiden åt olika håll och simmar beskyddande framför och bakom sina små.

Ha en fin helg alla.

Hälsningar Lena

Postat 2013-05-25 10:09 | Läst 6580 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa