B. LOGGBOKEN
Ett sommarcollage
Bjuder på ett sommarcollage efter den gångna helgen då det bara blev korta fototurer i trädgården och i närområdet. Vädret inbjöd inte till några långa promenader och det blev mest fokus på att vattna grönsaker samt göra klart en massa smådetaljer i vårt renoveringsprojekt.
Hälsningar Lena
En dykblogg till
Vi dök ytterligare två dagar förutom midsommarafton och så här kan en "fullt påklädd" dykare se ut. Även om det var varmt är det torrdräkt som gäller för det allra flesta som dyker i skandinaviska vatten. Det var bara 11 grader från 10 meter och djupare så den sitter inte i vägen och gör att man kan vara i vattnet betydligt längre utan att börja frysa.
Fiskande tobisgrisslor var det gott om...
...och skarv fanns det ju förstås en del. Jag vet att de inte är så omtyckta men här tyckte jag de satt rätt så dekorativt på klippan.
Klippan med skarvarna hörde till Väderöbod, där vi åt lunch på midsommardagen. Halva ön är fågelskydd så där flög vi inte.
Väderöbod har en fyrvaktarstuga och en del andra byggnader som det numera är ett sällskap som sköter om och underhåller. Det är enbart medlemmar som får lägga till på ön och vår dykbåt som har fått tillstånd att stanna för lunch.
Om man leker lite med en drönare kan en fyr se ut så här.
Det var ju de som badade på lunchen och ville man dyka kunde man göra så här. Tyvärr bommade jag halva plattformen han dök från. Det var en del vådlig klättring för att komma dit men det brydde sej inte den här grabben om.
Vi fick också besök av en liten pigg rosa haj under lunchen. Här simmar den lugnt med pappa.
En liten hummer tyckte det var OK att posera för en bild under en klippa med sjöpungar.
Jag satte på 60 mm makro sista dagen för att få en annan typ av bilder. Det är också enklare när det är dålig sikt. Här en sjöborre som har alla sina slangfötter ute.
De färggranna anemonerna som jag inte kan motstå.
Bägarkoraller blir fina motiv men sitter ofta med helt hopplös bakgrund och de är ju till stora delar genomskinliga så tentaklerna "försvinner" lätt mot bakgrunden. De här hittar man inte förrän man kommer djupare än 20 m men där kan de finnas rikligt.
Det här är en äggsamling från någon typ av nakensnäcka. Antagligen har de lagt äggen under våren/försommaren då de är mycket aktiva. Jag har dock inte en aning hur lång tid det tar innan de kläcks.
Här ett annat äggnystan och en liten räka som gillar att hålla till här. En äggätare kanske.
Leopardfläckiga smörbultar hittar man ofta i små skrevor. Här låg det ett helt gäng. Jag misstänker att de är fulla med ägg.
Det är nästan så man kan ana sej till äggen i den här fisken (eller så har de en diet som innehåller mycket orange...).
Öronmaneterna inbjuder till foto även med makro men jag nöjer mej med att visa en.
Vi såg även en del brännmaneter och den här hittade vi precis i slutet av ett dyk. Vackert gul med långa brännande trådar, men det gör inte så mycket när man är ordentligt påklädd.
Som jag berättat om förut har dessa maneter ibland små följeslagare som kan leva bland trådarna utan att bränna sej. Perfekt skydd för de små vitlingarna. Det blev en stunds "kurra-gömma-lek" för att få en vitling på bild, vänd åt rätt håll och någorlunda skarp. Det var allt för denna gång.
Hälsningar Lena
Väderöarna midsommar 2020
Midsommarafton på en av öarna vid Väderöarna. Trots pandemi valde vi att fira midsommar som vi gjort de senaste åren, med dykning på Väderöarna. Det var förstås corona-anpassat och det mesta av aktiviteterna sker ju ändå utomhus. Här har vi lagt till med båten för att äta lunch efter första dyket. Vädret var strålande och vattnet höll badtemperatur i ytan.
Vattnet var nästan helt stilla och jag kan inte minnas att vi haft en midsommar med så bra väder på västkusten någonsin.
Bra väder på ytan betyder dock inte att det är bra under ytan. Sikten var bedrövlig och det var mörkt när vi kom ner en bit. Ibland blir det klarare på djupet med det var inte förrän nedåt 25 m som det blev bättre. Där kan man inte stanna så länge. Här en vägg med vackert orangefärgade "död mans hand".
Vi simmade in i en skreva som var full med småfisk. Trots att det här är ganska grunt är det väldigt mörkt. Man simmar tills det tar stopp. Då får man antingen backa eller försöka vända. Bra lampor är ett måste för att se någonting.
Vita anemoner och orange "död mans hand".
En riktigt taggig sjöborre och en långbent krabba. Här är vi nog på ca 27 meter och det var mindre partiklar i vattnet. Temperaturen var 11 grader här nere och ca 18 i ytan. En skillnad som känns ordentligt, både när man går ner och på väg upp. Säkerhetsstoppet på 5-6 m blev alltid mysigt varmt och eftersom det inte gick någon sjö låg man helt stilla (inte skvalpande hit och dit som vi vanligen gör).
Det var gott om öronmaneter och leka med kameran vid ytan gick ju bra för det var så lugnt i vattnet.
Det blev en del experiment med både naturligt ljus och blixt.
Speglingar på undersidan.
En till variant på spegling.
När vi till slut kom upp kom dykbåten sakta glidande för att plocka upp oss. Så här stilla är det inte ofta här ute.
Skeppare Anders är beredd att ta emot min kamera. Bilden är tagen med 12 mm fisheye så han kunde i princip sträcka ut handen och ta den.
Mellan dyken åt vi lunch i solen på ön som jag visade på de två första bilderna. Varm mat i matlåda med goda tillbehör, kaffe och nybakad sockerkaka. Solskyddsfaktor på.
På den här ön är det normalt havstruten som är "kung" men fisktärnorna var outröttliga i sina anfall. De hade sina bon i andra änden av ön och dit gick vi inte. Det var ändå några som fick känna tärnorna svepa lågt över huvudet.
Den här truten väntade på rester från lunchen och fick utstå hundratals attacker från fisktärnor. Jag fick alltså många chanser att få dem på bild.
Sälarna tog det betydligt lugnare och låg förnöjt kvar på klipporna då vi passerade dem (på rejält avstånd) för att åka tillbaka mot Hamburgsund, där basen ligger. Vi skulle ju också få midsommaraftonsmiddag.
När vi kom in i hamnen i Hamburgsund passerade vi båten som enligt Anders "fiskat upp vår middag".
Bordet är dukat med midsommarblommor och stora fat med havskräftor, precis enligt tradition.
Havskräftor, vitlöksbröd och lite sallad (för den som vill). Vi satt länge till bords, men det blev ändå några kräftor över (och sallad).
Obligatorisk avslutning på midsommarafton är förstås en gräddtårta med jordgubbar. Det fanns för säkerhets skull två tårtor och det gick utmärkt att äta tårta även på midsommardagen.
Hälsningar Lena
Midsommarfirande i trädgården
" - Kan inte ni dra nu så vi får fira midsommar i fred! Den här balkongen är ju perfekt för mej och familjen. "
" - Lämna gärna lite jordnötter till oss, det är ju sommarens största högtid!"
Ha en fin midsommarhelg allihopa!
Hälsningar Lena
En försommarkväll med hästar
I slutet av förra veckan hade vi en corona-anpassad avrundning på terminen hos Bärby Islandshästar. Försommarvädret var det allra bästa och solen strålade när vi kom ut till de "rufsiga" små hästarna.
Lägg märke till färgerna i man och päls. För att vi ska få till en så här spännande färgpalett krävs ett kostsamt besök hos frissan.
Vi gick runt på gården och tittade på hästar ute...
...men även inne. Elva imponerade på min kollega Sara (som snart skulle ta över som fotograf).
Vi fick en demonstration av islandshästens olika gångarter i ridhuset. På den här bilden har jag valt att visa galopp fast det är tölt som gjort den mest känd för allmänheten. Jag har valt denna bild för den visar "svävmomentet" dvs när en häst i galopp inte har någon hov i marken. Alla hästar i galopp har svävmoment, det är inte unik för islandshästar.
Efter rundvandring och presentation av islandshästen fick vi som skulle rida hästar tilldelade efter önskemål. Katrina borstar av en fin islandshäst som passar en erfaren ryttare. Jag har nu lämnat över till gästfotograf Sara Ringmark som fick min kamera inställd på full automatik och en 20 s instruktion som gick ut på att hon kunde leka och fota allt hon ville.
Vi satt upp på gårdsplan och korrigerade stigläder etc. Vi är ett blandat gäng men alla har en hel del riderfarenhet, men för somliga har det varit rätt länge sedan de satt på en häst....
Jag har själv inte ridit på 15 år och bad om en snäll häst. Jag har fått ett spö att hålla i handen men tro nu inte att jag använde det för att "piska hästen". Isak, som jag red, har en ful ovana att snappa åt sej gräs när han kan. För att undvika detta kan jag peta lite på honom när han försöker ta en munfull grönska.
Vi lunkade iväg i det varma solljuset. Fotografen hängde med till fots en stund. Det var en magiskt vacker försommarkväll.
Här samlar vi oss för att snart gå över till tölt och lämna de som följt oss till fots. Vi är inte så många men några hade valt att istället få en lektion i ridhuset. Två var väldigt erfarna ryttare och ville specifikt få träna vissa rörelser på islandshäst, en kollega hade ingen erfarenhet alls och valde att få en nybörjarlektion i "hur man rider" version 1.0. Eller så kunde man bara ha en mysig stund i fin miljö.
Efter en kort instruktion töltar vi iväg längs den mjuka traktorvägen. Försommaridyllen är total och doften av nyslaget hö ger det där lilla extra. När vi kom tillbaka efter en timmes härlig ridtur serverade chefen grillade hamburgare med goda tillbehör och vi avrundade med kaffe och Ellinors goda rabarberkaka.
" - Undrar vad man ska göra för att få gå med på tur egentligen? Jag är ju jättesnäll...."
Hälsningar Lena