B. LOGGBOKEN
Dax att tömma växthuset inför vintern
Det som finns kvar är tomater och chili/paprika. Tomaterna mognar inomhus på fönsterbrädan....
...även de stora bifftomaterna kommer att skifta färg mer eller mindre. De som inte gör det använder jag till tomatchutney.
Tomater som ska ätas nu, tomater som ska ätas senare i veckan, nästa vecka osv...Jag har inte köpt en tomat sedan midsommar. Räknar med att de ska räcka ett tag till.
Det här är en mild chili, "Joey park", som man kan använda ungefär som paprika. Jag rensar bort kärnor, skivar dem och fryser i ziplock påsar. Hela vintern kan jag använda dessa frukter i grytor, omeletter, wok etc. Hur enkelt som helst. Dessutom sparar jag frön till nästa års plantor. Chilifrön är ruggigt dyra och man får oftast bara fyra frön per påse. Jag sparade ca 200 om någon är intresserad...
Avslutar med ett toppenrecept på kryddiga järpar. Jag har använt 500 g älgfärs och blandat i 50 g finskuren bacon (från ekologiska grisar), 8 st finhackade katrinplommon, 2 ägg, 2 msk fransk senap, 1 finhackad gul lök, 1 dl ströbröd, salt, peppar och ingefära samt en nypa socker. I originalreceptet var det 600 g blandfärs men jag har älg i frysen och använder älg. Ekologiskt bacon smakar inte bättre men jag mår bättre av att grisarna fått gå ute. Järparna serveras på riklig salladsbädd med en salsa av gurka (1/2), röd paprika (1) och mango (1) i tärningar som smaksatts med honung, vinäger, salt och peppar och till sist hackad persilja. En sås på kraftig buljong (6 dl) med lite soja (3 msk), ättika (2 msk 12 %), socker (1 msk), nymalen vitpeppar och rikligt med riven färsk pepparrot blir pricken över i. Red såsen med maizena eller arrowrot. Ursprunksreceptet kommer från "Den tekniske kocken 2" av Hegg och Nilsson. En kokbok om molekylär gastronomi av en livsmedelsprofessor och en kock. De vet vad det handlar om, utan tvekan...
Ikväll provar vi ett annat recept ur samma bok, pocherad oxfilé....dvs älgfilé hos oss.....
Hälsningar Lena
Den finaste badgästen
Sent på fredag eftermiddag kom en särskilt uppskattad gäst till fågelbadet. En rödhake...
....den badade ordentligt och jag hann hämta både kamera och rätt objektiv.
Men det var mulet och mörkt. Alla bilder är tagna med ISO 2000 eller 2500 och dessutom genom ett treglasfönster...
Det såg ganska OK ut på min egen skärm men när jag (till slut efter mycket trassel...) laddade upp bilderna här i bloggen ser de rätt brusiga ut.
Bilderna är också beskurna men inte mer än till ca hälften (2500-3000 pixlar på längsta sidan).
En rödhake i fågelbadet är ändå en höjdare...
...och den njöt av sitt bad tror jag.
Tack för detta dopp.
Hej så länge,
Lena
Fredag....
....och då vill man ju ha något gott, snabbt och enkelt. Vi äter ofta fisk men ikväll blir det ännu enklare för det serveras färsk krabba. Bara att lägga på tallriken.
Lite gott bröd vill man ju ha till...nu ringer klockan och det är klart, nybakat förstås....
....och så avrundar vi med en dessert av det hälsosammare slaget, färsk frukt (uppskuren i små goda bitar).
Hälsningar Lena
Havsörnsfamiljen
Det är många här på FS som varit i Torshälla och fotograferat både fiskgjuse och havsörn, så jag begränsar mina bilder. Jag var där i morse och fick njuta av en hel familj med havsörnar. Här är det pappa som precis ska hämta en fisk.
Hannen är helt oblyg och kommer snabbt farande när det finns fisk i vattnet. Honan är mer försiktig av sej och hon kommer inte förrän avståndet till fisken är ganska stort. Honan är dessutom märkt, vilket, förutom beteendet, gör att man att skilja dem åt.
Hannen drar iväg med fisken till två skrikande "tonåringar" som sitter i en träddunge en bit bort.
Det är hannen som står för det mesta av matandet, enligt Lars-Erik som kör utfärden till örnarna. Här kommer pappa igen för en ny runda.
Vad gör då telningarna då de inte äter? De flyger runt och tjafsar om vilka utkiksplatser som är bäst, utövar luftakrobatik och bränner energi i största allmänhet. Här är mamma med och kollar.
Dessa flygbilder är kraftigt beskurna för avståndet var stort, men jag kan inte motstå att visa dem för upplevelsen att få se denna familj var något extra. Här är de två ungfåglarna...
...och här flyger de två föräldrarna. De tycktes också vilja ta en nöjestur denna soliga och varma septembermorgon.
Hälsningar Lena
Restaurang och bad - nu har vi öppnat !
Nu har vi öppnat fågelrestaurangen. För närvarande finns det bara två rätter på menyn. Skalade solrosfrön i denna automat och ett talgblock i nätburen.
Nötväckan flyger i skytteltrafik mellan automaten och sina hemliga frögömmor.
Automaten är jätteful men fåglarna älskar den. Min pappa byggde denna någon gång på -90 talet, han dog 1996. Jag har matat fåglar med den sedan dess.
Den hinner bara ta ett frö sedan bär det av igen. "Nötväckan i ett nötskal".
Det gäller att passa på när det bjuds.
Talgoxarna hör förstås till stamgästerna.
Ibland är de lite kaxiga mot de mindre fåglarna. Blåmesungen låter den större talgoxen ta plats.
Hacke dök upp mitt i maten men kom inte längre än till de vildvuxna jordärtskockorna.
En bit från automaten har vi fågelbadet som varit öppet hela sommaren. Nu verkar det som att badsäsongen har tagit ny fart.
Vid lunchtid är det full fart i badet....och vi har en ny blyg gäst som kollar in läget.
Talgoxar och blåmesar njuter i fulla drag och skvätter av hjärtans lust.
Kolla in frisyren hos den blöta blåmesen. Vilken höjdare!
Den blyga gästen vågade sej till slut ner för ett dopp.
Jag gissar på en lövsångare, men någon som är riktigt kunnig här på FS kanske kan rätta till det om jag gissat fel.
Hälsningar Lena
PS. Är det fler än jag som har problem att ladda upp bilder i bloggen ? Dessa har jag försökt få in flera gånger idag . När jag sparar försvinner allt !