B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Matblogg IV

Inleder med tre goda drinkar. Först ut är en jordgubbscocktail i lite klent ljus. Man mosar jordgubbar och häller sedan lika delar röd vermouth, campari och cointreau på moset och rör om. Sila sedan bort jordgubbarna och servera med is. Garnera gärna med ett apelsinskal. 

En annan röd drink är clover club. Till den behöver man först koka sockerlag med hallon som ska kallna innan man silar bort hallonen. Basen i denna drink är gin som man smaksätter med hallonsockerlag och lite färskpressad citron. Om man vill ha skum på toppen kan man skaka med lite äggvita. Det ser festligare ut men tillför ingen smak.

Vi är väldigt förtjusta i negroni och har det färdigblandat i kylen. Man kan toppa negroni med bubbel t ex prosecco och få en mycket trevlig fördrink. Den här kan man också garnera med spiraler av apelsinskal. 

Säsongens första kantareller blir snittar med lite riven västerbottenost och nyskördat grönt.

Tunnbrödsrullar med varmrökt lax, kapris och smetana. Det gröna som skymtar är machesallad och på toppen ligger klippta rädisskott som sambon har i sin mikroodling på köksbordet. Skotten har lite sting i smaken och passar mycket bra med den rökta laxen.

Vill man ha något rejält matigt kan jag rekommendera denna alternativa räkmacka med laxtärningar. Det är mer pyssel att göra än en traditionell räkmacka och smakar också helt annorlunda. Förutom salladen ligger det sockerärtsslaw med rädisor under de snabbstekta (eller halstrade) laxbitarna. På toppen nyskalade färska räkor, citron och de lila rädisskotten igen. Mycket gott!

Så här års kan man köpa mogen mango för ca 10-12 kronor styck och då kan man göra en god risnudelsallad till sesammarinerad vit fisk t ex torsk eller varför inte hälleflundra som får steka hastigt i smör. 

Vi lagar en hel del vegetariska rätter och här är det "fried rice" som passar utmärkt att göra när man har kokt ris över och dessutom blomkålsblast. Om man inte har ätit blomkål och har blast går det förstås bra med någon annan sorts kål t ex vitkål eller spetskål. Sesamfröna på toppen är rostade och det gröna är koriander som har varit frusen (därför ser den vissen ut). Om jag var mer seriös med mina matbilder skulle jag förstås använda färsk men jag är också praktiskt. 

Det här är en höjdare för alla "meat lovers". Oxkinder i rödvin med  champinjoner och knaperstekt bacon på toppen. Till detta ska man helst ha mandelpotatismos smaksatt med tryffel. Jag lagar denna rätt i en slökokare (crock-pot) och då står den 8 timmar på låg temperatur. Köttet faller isär när man tar upp det ur grytan och såsen blir fantastisk. Jag kan köpa oxkinder i köttdisken på Coop i Uppsala, men de kommer från ett lokalt slakteri. Jag vet inte hur tillgången är på denna detalj i övriga landet. Det är billigt för att vara nötkött (89 kr/kg) men tar tid att laga till. Jag har lagat det i en vanlig järngryta och då fick det puttra i ca 3 timmar.

Det som jag är minst intresserad av i köket är desserter och bakverk men jag kan ju läsa recept och ibland blir det faktiskt en och annan sötsak efter maten. Här en mjölkchokladcheesecake med blåbär som blev riktigt god.

 

 Det här var ett betydligt pyssligare recept på hallonpajer med vit choklad. Man gör först pajdegen som bl a innehåller brynt smör vilket ger en nötaktig smak. De små formarna med deg ska gräddas först, innan man fyller dem med hallon, vit choklad och mandelspån, och gräddar igen. Jag hade inte tillräckligt många av de små formarna och fick ta en större. Den blev bättre för det blir mer fyllning och saftigare resultat. Det här är precis innan de ska in i ugnen för andra gången. Man måste vakta dem för chokladen bränns lätt.

Här hamnade jag långt utanför min "komfortzon" när jag fick för mej att göra Roy Fares toscamazariner. Men de blev mycket goda och jag hade dessa supermazariner i frysen och kunde plocka fram när helst jag behövde en liten god dessert eller något gott till kaffet. Hos oss finns det normalt aldrig fikabröd hemma, utom möjligen till jul, så de här kanske var värda besväret ändå. Bakplåtspapper är att rekommendera och man behöver inte ha macadamianötter.

Hälsningar Lena

Postat 2022-01-30 20:25 | Läst 1353 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Dråpliga skyltar

I samband med att jag hittade artikeln om Corvid cleaning, som jag skrev om i förra bloggen, fann jag också en ännu mindre bild med texten "Dråpliga skyltar". Just en sån bild som man inte kan motstå att klicka på när man har tråkigt. Det visade sej vara 15 exempel på när översättningar från ett språk till engelska blivit en aning fel. Ibland väldigt fel! Jag fastnade för en av dessa skyltar. Den var i gul plast av den typ som man ibland ser utställd på ett golv och som varnar för att det är halt när det är blött. På denna skylt fanns en röd ring med ett streck, några asiatiska tecken och översättningen "Execution in progress". 

Jag är själv ganska dålig på att hitta roliga skyltar när vi är ute och reser men jag har en från 2008, på samma tema ungefär. Jag tror att det är flygplatsen i Frankfurt och vi väntar på ett flyg till Vancouver. Jag gick till tavlan med information om flighter och insåg direkt att detta måste förevigas.

Det är ju inte en felöversättning denna gång med fel har det blivit...

Nu är det fredag!

Hälsningar Lena

Postat 2022-01-28 17:31 | Läst 1128 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Corvid cleaning

Då jag slöklickade mej genom en av våra kvällstidningars tröttsamma nätsida med omväxlande sport och rekordbantning (+ några covidrubriker förstås) hittade jag en kort artikel om bolaget Corvid cleaning. De ska genomföra ett pilotprojekt i Södertälje med kråkor som tränas att samlar fimpar. När de stoppar dessa i en automat får de en belöning i form av någon godsak.  Corvid cleaning är långt ifrån först med detta. Ni minns kanske Hans Forsberg som under 2020 byggde en automat där skator kunde stoppa kapsyler i utbyte mot mat. De är dock kanske först med att försöka tjäna pengar på fåglarnas beteende. Bolagets grundare kallar sej "behavioural economist" på Linked In...

Kråkor har ingenting emot att plocka sopor om det kan löna sej ur utfodringssynpunkt och Södertälje kommuns avfallsstrateg såg positivt på kråkidén, men betonade att det var ett pilotprojekt. De behövde också "kolla intresset ute i samhället och bland potentiella samarbeten med andra aktörer".

 

Det finns ju andra i familjen Corvidae t ex de mindre kajorna, som inte alls är så uppskattade i städerna där de råkar finnas i större mängder. Men de är minst lika intresserade av sopor och antagligen tillräckligt smarta för att lära sej samla in fimpar i utbyte mod godis.

Skator är en annan familjemedlem som har en fäbless för sophantering. Kunde de lära sej samla kapsyler och byta dessa mot mat, är det nog inga problem med cigarettfimpar. 

De kan helt kart jobba hårt även för en osäker belöning.

Fast med andra aktörer kanske avfallsstrategen menade något helt annat?...

Det skulle kanske kunna bli ett win-win projekt, mera mat till fåglarna och fimpfritt i Södertälje. Men när jag berättade om projektet för min sambo frågade han direkt om inte nikotin är giftigt för fåglarna. En högst relevant fråga och något skyddsombud lär de ju inte ha. Jag kunde inte släppa den frågan utan gjorde en sökning i en stor vetenskaplig databas som jag ofta använder i jobbet. Första nedslaget var en studie från 1931 där man visat att dag-gamla kycklingar som fick en liten mängd tobak (med 5% nikotin) blandat i fodret varken hade sämre tillväxt eller hälsa än kontrollkycklingarna (som inte fick tobak). Jag hittade också flera arbeten från 2000-talet som visade att fåglar som livnär sej på nektar har en god förmåga att ta hand om nikotin som finns i vissa blommors nektar som ett skydd för växten. OK så långt men nu var det ju frågan om kråkfåglar...

En kul studie från 2013 som dök upp handlade om småfåglar, t ex blåmes, som bor i städerna och att de har börjat inkludera cigarettfimpar i sina reden. Man kunde se att dessa bon hade mindre skadliga parasiter än bon utan fimpar. De antog att stadslivet hade lett till att småfåglar bytt ut de giftiga växter de tidigare använt för parasitbekämpning mot cigarettfimpar, som var betydligt vanligare i stan. 

Jag kunde inte hitta något om nikotin och skadliga effekter för just kråkfåglar men det fanns en hel del publikationer som jag inte gick i genom. Jag hoppas Christian Günther-Hanssen, grundare av Corvid Cleaning, är ordentligt insatt i ämnet. Men det skulle ju också kunna leda till att det blir sämre boendemiljö för blåmesar i Södertälje...

Hälsningar Lena

Postat 2022-01-27 08:06 | Läst 2230 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

De satt ju hemma i trädgården

Söndag eftermiddag och jag tog en promenad med kameran för att se om det fanns några fina fåglar att fota. Jag spanade vid olika trädgårdsmatningar och på ställen där det brukar vara sidensvansar, men inget roligare än enstaka blåmesar och talgoxar samt någon koltrast. När jag kom hem satt de finaste fåglarna i vår trädgård. De satt i häcken och ville till talgblocket men jag stod ju i vägen. Jösses de satt ju bara någon meter från mej. Första bilden blev extremt underexponerad för jag hade ju varit ute i solsken och sedan inte gjort något med kameran när jag klev in på tomten. Jag har korrigerat väldigt mycket i LR om ni tycker den ser konstig ut. 

Jag justerade snabbt inställningarna och flyttade mej så att de skulle kunna flyga in i buren med talgblocket. Minst fyra stjärtmesar flög fram och tillbaka mellan talg och den skyddande taggiga häcken. 

Små oemotståndliga bollar med lång stjärt och kvittrande hela tiden.

De försvann bakom huset. Då gick jag in och upp för trappen till sovrummet. Sista bilden är tagen genom balkongdörrens fönster. Ingen satte sej i de sista solstrålarna som fanns kvar, men man kan ju inte få allt. 

Hälsningar Lena

Postat 2022-01-26 07:07 | Läst 1347 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Året 2021, del 2

I JULI kom min systerdotter Anna på besök från London. Hon tog dykcertifikat på västkusten och fick följa med oss ut på ett par dyk på Väderöarna. Så här glad var hon, fast hon bara hade våtdräkt. 

Efter vaccination började vi umgås en del och gjorde den årliga resan till Bullerö med sambons familj. Anna var med och hennes engelske pojkvän som fick uppleva svensk skärgård för första gången.

Det ingick också vedeldad bastu och bad i den svenska sommarnatten. 

AUGUSTI. En fantastisk morgon vid Knuthöjdsmosse. 

Vi hade skördat grönsaker i växthuset sedan midsommar men i augusti blev det väldigt mycket av allt. Jag la in ättiksgurka, saltgurka, kokade tomatsås, tomatsoppa, torkade tomater i olja och la in chili. Vi äter fortfarande av dessa godsaker och åtminstone gurkan kommer att räcka till nästa skörd.

SEPTEMBER och den årliga resan till Tustna i Norge blev av efter ett par års uppehåll. Längs vägen hittade vi dessa underbara linderödssvin som bökade runt av hjärtans lust.

Under ett dyk på Tustna fick vi vara med om årets häftigaste möte med ett vilt djur. En åttaarmad bläckfisk som nyfiket hälsade på min sambo och sedan stannade med oss tills vår dyktid tog slut och vi måste gå upp. Det är inte så att de möter dykare särskilt ofta på denna plats utan det är andra faktorer som gör att de ibland väljer att interagera med dykare. Vi har mött nyfikna bläckfiskar i Kanada, men inte någon som var så här social.

I slutet av OKTOBER åkte jag tillbaka till Kalvträsk och fick uppleva det mäktigaste norrskenet jag sett på mycket länge. Hela himlen lystes upp till slut. Bilden är tagen med kameran vänd rakt upp. 

Jag fick också möta kungsörnen på riktigt nära håll under en sittning i Conny Lundströms fina gömsle.

NOVEMBER kom och en tunn is la sej på Valloxen i Knivsta.

Jag åkte till Jädraås för att titta på lavskrikor och bland de första bilderna jag tog fick jag detta årsX.

DECEMBER bjöd på minusgrader och snö. Då blev det en tur till Ulva Kvarn och denna kavalkad slutar nästan som den började.

Vi lyckades också ta oss till Texas för att fira jul och nyår med min familj. Ett väldigt bra slut på 2021. 

Hälsningar Lena

Postat 2022-01-24 17:16 | Läst 1330 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa